Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат проект за определяне на минималната заплата

Снимка: Архив

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проект на правителствено постановление за определяне на минималната работна заплата за страната от 1 януари 2025-а година. 

Документът предвижда размерът й да е 1077 лева вместо досегашните 933 лева. Заседанието е насрочено за 11 часа. По предложението няма консенсус между синдикатите и работодателските организации, след като от Асоциацията на индустриалния капитал в България обявиха, че размерът от 1077 лева е неадекватен и не съответства на референтните стойности, определени в Директивата за минималните заплати в Европейския съюз. 

От работодателската организация настояват Народното събрание да отмени разпоредбите от Кодекса на труда, които регламентират механизма за определянето на минималната заплата. 

От друга страна КНСБ подкрепя предложението на правителството, но настоява занапред минималната заплата да се обвърже с така наречената заплата за издръжка. 

Според разпоредбите на Кодекса на труда минималната заплата се определя по специален механизъм и е 50% от средната брутна заплата за страната за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната и първите две тримесечия на текущата година. По закон новата минимална заплата за следващата година се определя до 1 септември на настоящата. 

При размер от 1077 лева тя ще се увеличи със 144 лева спрямо сегашната, което е ръст от 15,4 на сто. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Националната образователна кампания „Пресичам безопасно с TEDI” гостува в Бургас

За пета поредна година националната образователната кампания „Пресичам безопасно с TEDI” гостува в Бургас . Домакин на събитието бе ОУ „Антон Страшимиров, където първокласници придобиха ценни знания от представители на Главна дирекция „Национална полиция“. Техен верен спътник в уроците бе и мечето TEDI. Кампанията има за цел да..

публикувано на 11.10.24 в 13:51

Плочки с клинопис на 3 хил. години от Вавилон са експонирани в Бургас

„Гласовете на Вавилон: Клинописни плочки от изгубената цивилизация“ е името на най - новата изложба, която можете да видите през следващите месеци в бургаския Археологически музей (ул. “Ал. Богориди” 21). Ценните експонати са предоставени от Исторически музей - Котел. Глинените плочки с клинопис от 6-ти век пр. хр. са дарени на библиотеката-музей в..

публикувано на 11.10.24 в 13:43

Задържаха двама за грабеж на пари, лични документи и телефон в Бургас

Двама криминално проявени мъже са задържани за грабеж на пари, лични документи и мобилен телефон от 51-годишен бургазлия. Случаят е станал  около 20.00 ч в района на автогара "Запад".  На потърпевшия са нанесени няколко удара, след което му отнели чантичка с лични документи, мобилен телефон и сумата от 2 700 лв.  По случая са проведени множество..

публикувано на 11.10.24 в 10:21

Обсъдиха проблемите в работата на медиаторите в Ямболско

Здравният медиатор на община Болярово  Катя Атанасова участва в работна среща организирана от Районната здравна инспекция в Ямбол, съобщи Общината.  На срещата бяха обсъдени най-честите проблеми в работата на медиаторите, както и представени презентации по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции. Д-р Радостина..

публикувано на 11.10.24 в 07:35

Планирани прекъсвания на тока:

Електроразпределение Юг съобщи за ремонт и профилактика на Трафопост - Есперанто в Бургас , които ще се извършват днес за времето от 9 до 17 часа на следните места: - ул.„Трайко Китанчев“ от №41 до №55; - ул.„Цар Симеон I“ от №87 до №99; - ул.„Пиротска“ от №13 до №45; - ул.„Хаджи Димитър“ от №1 до №16; - ул.„Оборище“ от №55 до №101; -..

публикувано на 11.10.24 в 07:20

Къде ще спира водата днес:

Водоподаването в част от бургаския квартал „Сарафово “ ще бъде спряно за 2 часа днес, за времето от 09:00ч до 11:00ч. Ще бъде засегната улица "Ангел Димитров", с номера 49, 52 и хотел "Шанс". На посочените места ще се извършват строително монтажни дейности, информират от ВиК - Бургас. В Малко Търново ще се извършват строително-монтажни дейности..

публикувано на 11.10.24 в 07:15

Авария остави без електричество част от Бургас

Авария остави без електричество три бургаски квартала. От ЕВН работят по отстраняването, но не е ясно кога захранването ще се възстанови. Около 20 часа токът е спрял в к-с "Лазур", съобщават бургазлии, а от дружеството информират, че аварии има и в к-с "Зорница" и к-с "Славейков".

публикувано на 10.10.24 в 21:17