Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 30 000 деветокласници се явяват на теста по природни науки

Снимка: Pixabay

Очаква се над 30 000 деветокласници да се явят на тест по природни науки. Министерството на образованието и науката определи две дати за провеждането му- 14 и 15 октомври и така  училищата имаха възможност да разпределят учениците на две групи вчера и днес. 

Във вчерашния ден изпита положиха над 28 000 деветокласници в близо 800 училища. 

Това е първият випуск, явяващ се на изпит, който се провежда изцяло на електронни устройства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатен транспорт за украинските ученици в областите Бургас и Варна

Правителството одобри 297 674 лева, с които се осигурява безплатен транспорт до училище на ученици с временна закрила от Украйна в областите Бургас и Варна. Със средствата ще се обезпечи превозът им от местата за настаняване до образователните институции за цялата нова учебна година - от 16 септември до 30 юни 2025 г. Най-голям брой деца и..

публикувано на 15.10.24 в 13:56

Конкурс за ученици от Ямбол, посветен на Празника на народните будители

Конкурс за ученици, по случай Празника на народните будители – 1 ноември, обяви  Регионалният исторически музей в Ямбол. Темата тази година е „Участието на ямболци в борбите за национално  обединение”.  Конкурсът е в три категории – есе, мултимедийна презентация и рисунка. Могат да участват ученици от две възрастови групи – от пети до седми, и от..

публикувано на 15.10.24 в 10:47

200 ученици могат да се обучават безплатно в Бургас по националната програма „Обучение за ИТ умения и кариера“

Професионалната гимназия по електротехника и електроника „ Константин Фотинов“ за поредна година стават център, в който десетокласници могат да се обучават и да добият свидетелство за професията „Приложен програмист“. Заниманията се осъществяват по националната програма „Обучение за ИТ умения и кариера“.Те са безплатни, а записването на желаещите..

публикувано на 14.10.24 в 08:50

Тестват знанията на деветокласниците

За първи път на повече от 61 000 деветокласници ще бъдат проверени уменията по природни науки на електрони устройства. Тестовете ще бъдат днес и утре. Всеки ученик трябва да  влезе  в edu.mon.bg акаунта си, където ще решава тест от три части. Той ще е по биология и здравно образование, по физика и астрономия, както и по химия, и опазване на околната..

публикувано на 14.10.24 в 08:26

Откриха първия мобилен социален център в Сливен

Мобилен социален център отвори врати в Сливен. Цветното камионче е с класна стая и бяла дъска и ще събира до 6-8 деца. Предвидено е центърът да работи с деца от квартал „Надежда“. Организатор е фондация „За Надежда“. На откриването присъстваха представители на френското посолство в България, американската организация O.U.R.Rescue, Български фонд за..

публикувано на 10.10.24 в 16:09

Стоян Копривленски вдъхнови бургаски ученици,споделяйки опита си

Пред пълна зала с ученици в бургаската библиотека световният шампион по кикбокс Стоян Копривленски говори за пътя към успеха си и трудностите, през които е минал. Той е лице на кампанията "Отговорни в училище" и гост на подкаста  „Аз сред всички – пътят към успеха“, който цели да мотивира и вдъхнови младите хора.  "Важен е примерът, надявам..

публикувано на 10.10.24 в 16:05

Математици настояват да бъде увеличен приемът на ученици в математическите гимназии в страната

112 български учени математици от 15 университета и научни института се обединяват около идеята да бъде увеличен приемът на ученици в математическите гимназии в страната. Те са входирали предложението си до министъра на образованието. Изпратили са писма до президента и до Министерския съвет. Според тях бройката трябва да бъде завишена още при..

публикувано на 09.10.24 в 14:56