Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сливен откриват изложба посветена на Добри Желязков Фабрикаджията

Винилна изложба „Добри Желязков Фабрикаджията - първият български предприемач“ ще бъде открита днес в Сливен. Събитието е посветено на 190-годишнината на текстилната индустрия у нас. То е част от поредицата инициативи, посветени на юбилея и е част от програмата на Общината по повод празника на Сливен - Димитровден.

Двете стопански инициативи на Добри Желязков - от 1834-а и 1836-1837 година определят посоката на развитие на Сливен, региона и страната за десетилетия напред. Те оставят отпечатък и върху съвременния облик на Града на стоте войводи.

Изложбата се състои от десет винилни платна. Те представят историческите факти от живота и дейността на Добри Желязков в контекста на социално-икономическите условия и технологичното равнище на текстилното производство през първата половина на ХIХ век.

Събитието ще бъде открито на площад „Цар Освободител“ от 17.30 часа. Организатори са Община Сливен и Националният музей на текстилната индустрия.

По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трупата "Валери и приятели" с престижна награда

Младежката театрална трупа „Валери и приятели“ към НЧ „Асен Златаров 1040“ – Бургас беше удостоен с най-престижната награда на V-ия национален фестивал на аматьорските театри „Камъка“. Той се проведе в Горна Оряховица, а негов организатор е НЧ „Напредък 1869“. Специалната награда е на името на Младежки театър „Алтернатива“ към читалището домакин...

публикувано на 16.10.24 в 12:51

Людмила Калоянова представя романа "Американски триптих" в Бургас

Людмила Калоянова представя в Бургас романа си „Американски триптих“ днес. Литературната среща е от 18 часа в регионалната библиотека. "Американски триптих" запълва едно липсващо пространство в съвременната българска литература, като поставя фокуса върху живота и съдбата на емигрантите. Тя акцентира на емоционалните рани, които..

публикувано на 16.10.24 в 12:24

Представят „Резонанси за съня“- спектакъл за възрастни с музика по мотиви на Бах

Премиера на спектакъл за възрастни „Резонанси на съня“ предстои днес (16 октомври) в Кукления театър в Бургас. Тя е в рамките на Международния фестивал за физически и визуален театър "Ерата на Водолея" и е с вход свободен. С този спектакъл ще бъде открито 14-то издание на фестивала. Това е театрална пиеса, която не следва класическата..

публикувано на 16.10.24 в 10:00

Бургас отново е домакин на фестивала за танцов и визуален театър „Ерата на Водолея“

14 -то издание на фестивала „Ерата на Водолея“ започва днес, 16 октомври в Бургас. Програмата му включва 12 събития с вход свободен. Ще има театрални, куклени, танцови спектакли, пърформанси, концерт, филм от 16 до 20 октомври, съобщи Петър Тодоров - програмен директор на фестивала:  "Това е един типичен бургаски фестивал, който се..

публикувано на 16.10.24 в 09:30

Сбогуваме се с Кирил Маричков

  Прощаваме се с Кирил Маричков Подробности чуйте в звуковия файл.

публикувано на 15.10.24 в 15:39

Антологията "Крилете" събира разкази на бургаските фантасти

Антологията ще бъде представена на 29 октомври в регионалната библиотека, където два пъти в месеца се събират бургаските писатели фантасти. Тази вечер от 18.30 е поредната сбирка на клуба, който е един от най-старите в страната. Темата на срещата е „Гората –фокус на мечти и страхове фантастични и прагматични". Модератори ще бъдат Стоян..

обновено на 15.10.24 в 15:08

Слави Томов представя романа "Магдалина" в Дома на писателя

Шестата книга на писателя и журналист Слави Томов разглежда човешките отношения през призмата на любовта и сексуалните импулси. Премиерата на романа е днес от 18.00 часа в Дома на писателя на ул.”Вола” 1. Събитието е част от програмата на Есенните литературни празници’ в Бургас.  Романът "Магдалина" на Слави Томов набира популярност в..

публикувано на 15.10.24 в 11:34