Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Маринка в протестна готовност след катастрофа с дете на пешеходна пътека

Жителите на Маринка обявиха протестна готовност след катастрофа с дете на пешеходна пътека по международния път I-9, който минава през селото.

Той е изключително натоварен, тъй като води към турската граница, а при катастрофи на главния път поема и целия трафик към Южното Черноморие. Кметът Иван Агафонов отправя редица искания за обезопасяването на пътя и ограничаването на скоростта по него три дни след встъпването си в длъжност миналия ноември, но получава отказ и всичко продължава постарому.

На 5 октомври там джип помита дете на пешеходна пътека. 16-годишният Георги се връща от фризьор и пътьом е купил лекарства за майка си. Поглежда наляво и надясно, не вижда кола, стъпва на петната от изтритата пешеходна пътека и е пометен от джип. Благодарение на високия си ръст не попада под гумите, а е изхвърлен върху капака. Лекарите не откриват други травми, освен жестоките натъртвания по цялото му тяло.

Всички детайли от инцидента са записани от частна камера, монтирана от собствениците на фризьорския салон. Хората в селото са травмирани, а кметът Агафонов подновява исканията си в ново писмо от 10 октомври до министъра на регионалното развитие, Агенция „Пътна инфраструктура“, бургаския кмет и общинския съвет в областния град.

Сред тях са: обявяване на селото за жилищна зона, което означава ограничаване на скоростта до 30 км/ч.; монтиране на камера за скорост; поставяне на още пет „легнали полицая“ на пътя; полагане  на още три пешеходни пътеки; създаване на уширения за спиране на колите край търговските обекти; поставяне на 10 огледала за перпендикулярните улици – тъй като пътят описва дъга и това затруднява видимостта.


„Аз съм изключително ядосан заради случката“ – казва кметът Агафонов пред БНР – Бургас и обяснява, че е можело да няма инцидент, ако свиканата заради исканията му Комисия по безопасност на движението не ги беше отхвърлила.

„Още на паркинга, докато пристигаха, инженерът от Областно пътно управление ме посрещна с думите: „Какво искате Вие? Маринка да не е център на Вселената? Кой ще Ви плаща прищевките?“, разказва Агафонов.

Той аргументира исканията си пред комисията, но е стъписан от реакцията.

„По време на комисията ми беше обяснено, че трябва да има статистика, за да се предприемат някакви допълнителни мерки. Моето учудване беше огромно. Какво значи статистика? Трябва да имаме жертви или достатъчно катастрофи, за да се предприемат някакви мерки, ли?“ – пита кметът, но все пак дава статистика: през годините назад селото е дало две детски жертви на същия този път.

Освен че подновява исканията си след катастрофата с Георги, той представя и писмо до бургаския кмет, АПИ и полицията от повече от 70 жители на селото в подкрепа на същите мерки, които са готови и да протестират, като блокират главен път I-9 с жива верига. Писмо има и от майката на оцелялото по чудо момче Антонина Минчева. Тя не е от Маринка, но житейски обстоятелства я довеждат тук. Мъжът ѝ умира рано, преди 10 години и родителите ѝ и хора от селото ѝ помагат в отглеждането на двете ѝ деца – тогава на 6 и 2 години.

Тя живее в Маринка от 14 години, а от 12 е начална учителка в училището. Класна е на второкласници, и част от работата ѝ е да обучава децата не на друго, а именно на това как да се пазят на пътя. И точно по-голямото от двете ѝ деца е блъснато от кола, точно в деня на учителя, 5 октомври.

„Никога няма да забравя тази дата“, казва тя пред БНР Бургас и преразказва детайли от катастрофата, които съселяни, гледали записа, са ѝ разказали. Тя отказва да види кадрите.

Сега двамата заедно с 16-годишния ѝ син продължават да ходят по лекари, за да е сигурно, че няма вътрешни травми от катастрофата. Майката има готовност да включи и психолог, който да му помогне да преодолее шока - момчето е изплашено и отказва да пресича, ако види кола, дори и тя да е в далечината. 

По думите ѝ Агенция „Пътна инфраструктура“ не прави нищо, за да урегулира движението.

Освен от АПИ, съм потресена като цяло, защото не мога да разбера законът за пешеходците доколко работи за пешеходците. АПИ не правят нищо за урегулиране на движението – и на кръстовища, и на главен път“, казва тя и настоява за монтирането на камера, която да снима колите.

За нея „най-големият парадокс“ е фактът, че като учителка учи децата именно как да се пазят на пътя:

„Това е най-големият ужас, искам да Ви кажа, защото аз всекидневно уча децата къде да пресичат. Аз как застанах след инцидента пред децата? В момента съм класен ръководител на втори клас, те са малки. Миналата година бяха първи клас и аз лично ги карах на кръстовищата тук да им показвам как да пресекат и постоянно говоря: „На пешеходни пътеки, оглеждате се на двете страни“.

Но, по думите ѝ обаче, шофьорите „масово не спират на пешеходни пътеки".

„АПИ бих ги поканила да дойдат и да постоят малко, дори цивилно облечени, да постоят на главния път на Маринка 15, 20 минути. (…) Нищо не е урегулирано, не се спазва скорост за движение. Да не говорим, че като си сложиш крака на пешеходната пътека, има хора, които изобщо не спират. Аз в момента уча децата видят ли кола, изобщо да не минават. Защото излиза така, че пешеходецът не е с предимство“, казва Антонина.

Учениците обаче пресичат всеки ден главния път, за да си купят закуска - няма откъде другаде, казва кметът Агафонов и уточнява, че в училището са 70 от общо 200-та деца в Маринка. Той е успял да издейства от спонсор поне поставянето на макетна фигура на дете край една от пешеходните пътеки.

Решенията по исканията на кмета и хората от селото са в правомощията на Агенция „Пътна инфраструктура“, към която БНР – Бургас отправи запитване и очаква отговора ѝ.

Чуйте разказите на кмета и майката на блъснатото от джип дете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтират дворното пространство на детска градина „Слънце“ в Камено

От днес започна частичен ремонт и модернизация на дворното пространство на детска градина „Слънце“ в град Камено. Проектът е с обща стойност 200 000 лв. и включва изграждането на интерактивна детска площадка за обучение по безопасност на движението, която ще осигури на малчуганите ценни знания и умения в областта на безопасността на пътя. В рамките..

публикувано на 17.10.24 в 16:00

Слаб интерес при демонстрационното гласуване с машини в Ямболска област

При изключително слаб интерес протича демонстрационното гласуване с машини в Ямболка област. В началото на следващата седмица започват присъствените и онлайн обучения на членовете на секционните избирателни комисии в петте общини на областта. Обучения за гласуване с машина се провеждат в четири от петте общини в Ямболска област, в Болярово е..

публикувано на 17.10.24 в 15:35

В Болярово се изграждат нови зелени пространства

Нови зелени и цветни пространства се изграждат в Болярово. С цялостно обновена визия ще бъдат входно изходните артерии на града. Входът от към Бургас вече е частично залесен, предстои поставянето на билборд по повод юбилейната година за града. Работата по изграждането на новите цветни алеи продължава. Засадени са над 2 хиляди стръка теменужки и над 100..

публикувано на 17.10.24 в 15:27

Сливен предвижда средства за проектиране на ВиК мрежите в селата

Община Сливен ще задели собствени средства за проектиране подмяната на водопреносната мрежа в населените места. Тези средства ще бъдат включени в капиталовата програма на общината за следващата година. Вече е разпоредено да се направи цялостен анализ за определяне на петте села с най-спешен ремонт по мрежата.  Повод за анализа стана недоволството на..

публикувано на 17.10.24 в 15:23

Добрият пример: Как Ивон и Никол от ОУ "Георги Бенковски" върнаха изгубен портфейл

Две ученички от Бургас намериха и върнаха изгубен портфейл на собственика му. Децата учат в основно  училище „Георги Бенковски“ и днес бяха наградени за достойната си постъпка.  Никол Въсекова и Ивон Господинова са от 5 "б" клас. Прибират се от училище, когато на земята намират портфейл. В него има пари. Откриват и документи, от които..

публикувано на 17.10.24 в 15:14

В Сливен подредиха изложба посветена на Добри Желязков Фабрикаджията

Винилна изложба посветена на 190 години от началото на текстилната индустрия в Сливен бе отрита на площад „Цар Освободител“ пред сградата на общината. Изложбата е под надслов  „Добри Желязков Фабрикаджията – първият български предприемач“. Организатори са Община Сливен и Националният музей на текстилната индустрия.  Платната представят историческите..

публикувано на 17.10.24 в 13:48

Кметът на Царево с награда за „Ускорено развитие в условия на криза и бедствие"

Кметът на община Царево Марин Киров получи награда за „Ускорено развитие в условия на криза и бедствие“ от конкурса Кмет на годината за 2024-та година. Отличието се връчва във връзка с реакцията след водното бедствието на 5 септември 2024 г. Тогава освен човешките жертви, бяха нанесени значителни щети в инфраструктурата на община Царево за близо 80..

публикувано на 17.10.24 в 13:29