Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Янков, СБУ - Бургас: Не трябва да преминаваме към втора категория труд

Снимка: „Черноморски фар“

„Не трябва да преминаваме към втора категория труд, защото това противоречи на исканията и желанията на колегите, които са в системата. Това е мое мнение и на по-голямата част от колегите, с които съм разговарял по темата. Това е инициатива, която колегите от КТ„Подкрепа“ от 2-3 години лансират в публичното пространство. Ако се направи едно проучване - ще се види, че младите, на възраст 30-40 години с удоволствие биха се пенсионирали 5 години по-рано, при условията на втора категория труд. Ако попитате колегите, които са във възрастта 55-60 години, те биха искали да работят още година или две след завършването на възрастта при трета категория труд“,  коментира за БНР Бургас областният координатор на Синдиката на българските учители в Бургас Константин Янков. Поводът за това е подкрепата на петиция на учители, които искат ранно пенсиониране и втора категория труд, както и увеличение на учителските заплати да достигнат 160% от средната брутна заплата, коментирана от Синдикат образование на КТ „Подкрепа“ във Велико Търново от вчера.

„Данните от Учителския пенсионен фонд са истинският мерител за това какво е желанието на колегите. Това е най-добрият действащ фонд, който се администрира от Националния осигурителен институт. Учителите имаме безпрецедентното право, което е извоювано от Синдиката на българските учители за 3 години по-ранно пенсиониране. Дори е три години и половина преди възрастта, която е за нормалното пенсиониране. Така пенсията ще бъде намалена с 3,6%, в случай че се възползва от ранното пенсиониране. Ако погледнете статистиката ще видите, че единици са тези, които се пенсионират при тези условия. Огромната част от колегите предпочитат да се пенсионират след като навършат възрастта, а даже 1-2 години по-късно, за да могат да получат добавка от Учителския пенсионен фонд.

Ако колега се пенсионира по нормалния начин, в условията на трета категория труд ще получи една добавка към пенсията от порядъка на 250-300 лева.  Да е ясно, че при втора категория труд директорите няма да оставят нито един учител да работи след навършване на възрастта. А да не говорим, че в момента има колеги, които искат да работят година, две, три след навършването на пълната възраст за пенсиониране. Да не забравяме и това, че няма нито една страна в Европейския съюз, в която учителите да се ползват с правата на втора категория труд. По-скоро трябва да се мисли в посока как в действителност да се осигури по-голяма възможност за профилактика, отдих и ако трябва няколко месеца платен отпуск, в който колегите да заредят батериите образно казано, за да не прегарят от „бърнуат“.

По отношение на учителските заплати и евентуалното предложение за увеличение - да станат поне 160% от средната брутна заплата - аз съм реалист. Достатъчно е на първо време да се изпълни поетият политически ангажимент от всички политически, които участват в управлението и се канят да участват отново, учителската заплата да бъде 125% над брутната. В момента това не е изпълнено. Дали ще се наддава 130-150 процента - звучи добре, но не е реалистично. През 2024 година, която приключва нашите заплати бяха определени от около 17-18% над брутната заплата. Т.е. през цялата година сме със заплати, които са по-ниски от афишираните. Цяла година нямаме актуализация на заплатите. “

Чуйте повече в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлиян Попов

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" - "за" трудът на учителите да се зачита за втора категория

Синдикат "Образование" към Конфедерацията на труда "Подкрепа" поддържа инициираната от учители петиция педагозите да станат втора категория труд и да се пенсионират по-рано. Това каза във Велико Търново , където се провежда лидерска академия за учители и училищни директори, синдикалният образователен лидер Юлиян Петров. Той посочи, че се водят и..

публикувано на 16.10.24 в 16:50

Безплатен транспорт за украинските ученици в областите Бургас и Варна

Правителството одобри 297 674 лева, с които се осигурява безплатен транспорт до училище на ученици с временна закрила от Украйна в областите Бургас и Варна. Със средствата ще се обезпечи превозът им от местата за настаняване до образователните институции за цялата нова учебна година - от 16 септември до 30 юни 2025 г. Най-голям брой деца и..

публикувано на 15.10.24 в 13:56

Конкурс за ученици от Ямбол, посветен на Празника на народните будители

Конкурс за ученици, по случай Празника на народните будители – 1 ноември, обяви  Регионалният исторически музей в Ямбол. Темата тази година е „Участието на ямболци в борбите за национално  обединение”.  Конкурсът е в три категории – есе, мултимедийна презентация и рисунка. Могат да участват ученици от две възрастови групи – от пети до седми, и от..

публикувано на 15.10.24 в 10:47

Над 30 000 деветокласници се явяват на теста по природни науки

Очаква се над 30 000 деветокласници да се явят на тест по природни науки. Министерството на образованието и науката определи две дати за провеждането му- 14 и 15 октомври и така  училищата имаха възможност да разпределят учениците на две групи вчера и днес.  Във вчерашния ден изпита положиха над 28 000 деветокласници в близо 800 училища.  Това е..

публикувано на 15.10.24 в 07:28

200 ученици могат да се обучават безплатно в Бургас по националната програма „Обучение за ИТ умения и кариера“

Професионалната гимназия по електротехника и електроника „ Константин Фотинов“ за поредна година стават център, в който десетокласници могат да се обучават и да добият свидетелство за професията „Приложен програмист“. Заниманията се осъществяват по националната програма „Обучение за ИТ умения и кариера“.Те са безплатни, а записването на желаещите..

публикувано на 14.10.24 в 08:50

Тестват знанията на деветокласниците

За първи път на повече от 61 000 деветокласници ще бъдат проверени уменията по природни науки на електрони устройства. Тестовете ще бъдат днес и утре. Всеки ученик трябва да  влезе  в edu.mon.bg акаунта си, където ще решава тест от три части. Той ще е по биология и здравно образование, по физика и астрономия, както и по химия, и опазване на околната..

публикувано на 14.10.24 в 08:26

Откриха първия мобилен социален център в Сливен

Мобилен социален център отвори врати в Сливен. Цветното камионче е с класна стая и бяла дъска и ще събира до 6-8 деца. Предвидено е центърът да работи с деца от квартал „Надежда“. Организатор е фондация „За Надежда“. На откриването присъстваха представители на френското посолство в България, американската организация O.U.R.Rescue, Български фонд за..

публикувано на 10.10.24 в 16:09