Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди финалните дни на кампанията:

Галъп: Седем формации сигурни в НС, една на ръба, една с шансове

7 формации вероятно ще имат депутати в НС, една е на ръба, а друга има своите шансове за влизане в 51-ия парламент.

Данните се основават на проучване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио. Проучването обхваща 1007 души в представителна за пълнолетното население в страната извадка и е проведено чрез интервю "лице в лице" с таблети между 10 и 21 октомври. Изследването не е прогноза за изборен резултат, а е моментната снимка на нагласите, регистрирани няколко дни преди вота. 

Ако заявеното седмица преди вота се възпроизведе и в неделя, резултатите биха изглеждали както следва: 

ГЕРБ-СДС ще вземе 26,1% от гласовете. 

ПП-ДБ и "Възраждане" – съответно 16,2% и 14,9% – са в пакет и не ясно кой би завършил на второ и на трето място, но към този момент ПП-ДБ има видимо по-добри изгледи. 

Трудно е да се оцени ситуацията в полето на традиционния електорат на ДПС, коментират социлозите от "Галъп". Алиансът за права и свободи е на ниво от 7,9%, но възходящият тренд при "ДПС-Ново начало" води до практическо изравняване на подкрепата – 7,6%. 

"Последните дни на кампанията обаче могат да променят тази подредба и да изведат "ДПС-Ново начало" пред АПС, ако възходящият им тренд продължи и поради по-високия организационен ресурс за мобилизация, демонстриран от тях", твърдят социолозите. До колебания в резултата може да доведе и вотът от чужбина, който само косвено се отчита в такива проучвания. 

"БСП-Обединена левица" биха имали 7,1% подкрепа. Устойчива е подкрепата и за ИТН - 6,2%. 

От "Галъп" допълват, че тези няколко формации са в своеобразен "пакет", като към него има определен шанс да се присъединят още една или дори две формации.

Една седмица преди вота на самия ръб на 4-процентната бариера, с добри възможности за нейното преодоляване, са МЕЧ с 4,1% и "Величие" с 3,8%. 

"Синя България" е на ниво от 1,2%. Останалите дялове са за формации с по-ниска от процент декларативна подкрепа.

"Очаква се до изборния ден в неделя да настъпят и някои промени в разположението на част от политическите сили, поради различни фактори като например традиционното формиране на окончателно решение на част от избирателите на финалната права, влияние на различни организационни и клиентелни мрежи за мобилизация в изборния ден и др.", коментират социолозите.

От данните им става видно, че очакваната активност за гласуване за Народното събрание е 31,1%, като трябва да се имат предвид условностите на изборните списъци, както и на искреността на отговорите. 

Хипотетичното очакване е за около 2 милиона гласове, като 3,4% от действителните гласове – от днешна гледна точка – има вероятност да са: "Не подкрепям никого".

-------------------------

Данните са на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио. Изследването е проведено между 10 и 21 октомври 2024 г. сред 1007 души по метода "лице в лице" с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.


По публикацията работи: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ слязоха до 5-о място в Бургаско

ГЕРБ-СДС са убедителният победител на изборите във 2-ри МИР- Бургас. Това показват резултатите при 100% обработени протоколи. С 10 000 души е повишила резултата си партията в сравнение с изборите през юни. 37 634 души са гласували за ГЕРБ - СДС като разликата с втората партия - "Възраждане" е над 10 000 гласа.  С 16 533 гласа "Възраждане" де нарежда на..

публикувано на 28.10.24 в 11:10

По-активна кампания в Турция, но избирателите там са разочаровани от разрива в ДПС

Ще бъдат ли припознати изселниците ни в Турция от всички партии и ще ги възприеме ли българското общество като хора, които могат да играят роля за положителната връзка между страната ни и турската държава? Това са големите въпроси, на които сънародниците ни в Турция настояват да получат отговори. Изразяват също разочарование от Ахмед Доган за..

публикувано на 28.10.24 в 07:09

При над 67% обработени протоколи в ЦИК – 9 партии с депутати в НС

ГЕРБ-СДС убедително печелят предсрочните парламентарни избори с 25.9% от вота на избирателите. Това става ясно от данните на ЦИК при 67.73% обработени протоколи в РИК. Второто място е за коалицията ПП-ДБ, за които са гласували 14.99% от избирателите. "Възраждане" са трети с 14.22% подкрепа. ДПС-Ново начало получават 9.33% от гласовете, а БСП -..

публикувано на 28.10.24 в 06:33

Висока активност в Брястовец и увереност, че "има пробуждане"

Висока избирателна активност още от рано сутринта отчете секционната избирателна комисия в село Брястовец.  Денят върви чудесно, много хора гласуват, проблеми няма – увери председателят на секционната избирателна комисия Руска Бошева. В бургаското село може да се гласува само с хартиени  бюлетини, защото броят на пълнолетните му жители не позволява..

публикувано на 27.10.24 в 20:13

"Машинното гласуване може да се фалшифицира, защото може да изкара повече хартии"

С хартиени бюлетини и под зоркия поглед на кмета  гласува бургаското село Драганово. Пред секцията до джамията спираха автомобили с бургаска, тук-там с кърджалийска и един с турска регистрация, който доведе възрастна жена, за да гласува. Отпред си говореха група мъже, сред които председателят на комисията. Проблеми в изборния ден няма –..

публикувано на 27.10.24 в 20:05
Инж. Петър Кънев, водач на листата на

платена публикация
Петър Кънев: Можем да постигнем напредък при инвестициите в Бургас през следващите месеци

„Нямам обяснение защо в индустриално отношение Бургас не се развива, няма инвеститори и всичко, което остава, не е това, което бихме желали. Не мога да си го обясня, но мисля, че ще успеем през следващите месеци на следващия парламент нещо да постигнем.“ Това увери инж. Петър Кънев - водачът на листата на „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ за..

публикувано на 25.10.24 в 14:00

Подготовката за изборите в Сливенска област е пред своя край

Подготовката за изборите в Сливенска област е пред своя край. Членовете на СИК са преминали обучение, получени и раздени по общини са общо 166 хиляди бюлетини. В събота, в деня на размисъл, се очаква да пристигнат изборните машини, а СИК-вете да получат изборните книжа и протоколите, след което да приемат секциите и да ги оставят под полицейска..

публикувано на 25.10.24 в 10:45