Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Унгарският посланик Миклош Борош - майстор в приготвянето на пастети и почитател на българската баница

Извънредният и пълномощен посланик на Унгария в България Миклош Борош през тази седмица специално посети Бургас, за да се включи в инициативата на Регионалния музей "Езикът на кухнята: дипломация, история, култура". 

Дипломатът е от една година в България. Той сподели, че любимият му сладкиш е с ванилов крем, като тестото му е доста подобно на шрудела. Обича го, защото когато е бил малък неговата баба му го е купила и той тогава за първи път го е опитал. Съпругата на посланика пък предпочита торта „Добош“, която е световно известен унгарски десерт. 

Той носи името на своя създател - унгарския сладкар Йозеф Добош, който я представя на изложението в Будапеща през 1885г. Императорът на Автро-Унгария Франц Йосиф I и неговата съпруга - баварската принцеса Елизабет (по-известна като Сиси) са първите, които я опитват. Скоро след това тортата добива популярност в цяла Европа, тъй като се различава от другите сладки специалитети. Заслуга за това има финия маслен крем, който е много малко познат по това време. Повече за унгарските сладкиши може да научите в изложбата „Сладки посланици – гастродипломация”, която е представена в Етнографския музей в Бургас.

повече може да чуете от Сандра Мишкеди, директор на Институт Лист (Унгарски културен институт в София), в звуковия файл:


Негово превъзходителство Миклош Борош сподели, че обича да готви и го прави с удоволствие за семейството си. На Коледа той приготвя специален пастет. Това е негово задължение и близките му много го харесва. Рецептата избират от готварска книжка, която заедно със съпругата си за купили преди години от Париж. Дипломатът е добър и в приготвянето на  още едно ястие с говеждо месо.

Унгарският посланик разказа, че баницата е любимата му българска закуска. Винаги събота и неделя той посещава закусвалня, която се намира близо до жилището му в София, и си купува баничка.

повече може да чуете в звуковия файл:


Той много хареса и шрудела, който приготвиха по унгарска рецепта в етнокухнята на музея учениците от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“. С инструкции им помогна унгарският кулинар Ласло Биро, който им обясни съставките и стъпките, които се следват при направата на сладкиша, който беше с пълнеж от тиква с мак.

повече може да чуете от кулинаря Ласло Биро в звуковия файл:


Ето и рецептата : 

Необходими продукти: 1 пакет фини точени кори за баклава

За плънката:300 грама настъргана тиква, 80 грама стафиди, 1 лимон - сокът на 1/2 от лимона и настърганата кора

120 грама млян мак, 80 грама пудра захар, 1/2 ч.л. канела

За корите:масло, галета

Дозата е достатъчна за 8 рула, които се разрязват на 64 парчета.


Начин на приготвяне: 

Разстила се кората, намазва се отгоре с разтопено масло,. Върху нея се слага втора кора, отгоре се намазва с разтопено масло. Върху нея се слага трета кора, която се маже с разтопено масло. Върху нея се слага четвърта кора. Тя се маже с разтопено масло и се наръсва с галета. Отгоре се слага плънка само в едната част на корите, по дължина, след което те се навиват на руло. Навитите рула се слагат в тава, на дъното на която има хартия за печене, намазват се отгоре с разтопено масло и се пекат в предравително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути. След като се изпече щдрудела се нарязва на парчета и тогава се поръсва с пудра захар.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кукерите на Камено играят днес и утре

Традиционните кукерски игри в Камено ще се проведат днес и утре. Групата „Каменовски традиции“ ще обиколи къщите и ще пресъздаде ритуалите „заораване“ и „засяване“, съобщи ръководителят й Наско Статев: "Персонажите в групата ни са булката, зетят, големият мечок, попът и др. Ние играем винаги на Месни заговезни, откакто е създадена групата..

обновено на 22.02.25 в 07:51

платена публикация
Работен дрескод или правилата, към които да се придържаме

Офис облеклото винаги е било въпрос на дискусия. Визията, която изграждаме в работната среда, има ключово значение за нашето представяне и начина, по който ни възприемат колеги, клиенти и партньори. Дрехите, подбрани с внимание към детайла, могат да подчертаят увереността и компетентността ни, но грешките в стила лесно могат да разсеят вниманието от..

публикувано на 21.02.25 в 15:30

Младоженци масово ходят на уроци за първия сватбен танц

Първият сватбен танц е спомен за цял живот, споделя Вероника Братанова, която е учител по балет. А най-радващото по думите й е, че хората, които идват при нея са изцяло с положителна нагласа - млади и влюбени. Дори за тези, които не са танцьори са необходими не повече от три до пет урока, но пък се получава нещо впечатляващо.  "Наистина..

публикувано на 16.02.25 в 11:52

Между 30 и 50 лева отделят бургазлии за букет

Между 30 и 50 лева отделят бургазлии за букет, а от миналата година подобно на увеличението на много хранителни продукти се наблюдава такова и при цветята. Това е особено видно около празници. Изключение не прави Деня на влюбените, както и предстоящия 8-ми март, разказа бургаския флорист Веселина Михайлова. "Парите за букет като цяло е..

публикувано на 14.02.25 в 10:05

Община Созопол организира фотоконкурс, посветен на любовта

Община Созопол организира фотоконкурс посветен на любовта към града. Той е под надслов " Созопол е любов"! На площада „Хан Крум” е изградена специална арка с пейка. Едно подходящо място за заснемане на любовно послание към Созопол. Снимките с послания могат да се изпращат до 28.02.2025 год.  на лични съобщения в групата на Община Созопол във..

публикувано на 13.02.25 в 17:11

Първият български естраден певец навършва 90 години

Димитър Йосифов, първият български естраден певец, навършва 90 години на 13 февруари. В "Нашият ден" разговаряме с легендата на българската естрадна музика – на фона на 75-то издание на Фестивала на италианската песен в Сан Ремо и малко преди да отпразнуваме деня на любовта и виното. Димитър Йосифов е човекът, изпял емблематични песни като Bella..

публикувано на 13.02.25 в 09:42

12 влюбени двойки от Бургас се ожениха в Седмицата на брака

12 влюбени двойки от Бургас избраха да си кажат заветното „Да“ в дните от 7 до 14 февруари. Тогава 29 държави по света отбелязват Международната седмица на брака. За най-специалния си ден младите семейства избраха Морското казино и ритуалната зала на ул. „Вардар“. Най-много двойки, цели пет, скрепиха съюза си на 8 февруари, събота.  В Деня на..

публикувано на 12.02.25 в 14:15