Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгарският посланик Миклош Борош - майстор в приготвянето на пастети и почитател на българската баница

Извънредният и пълномощен посланик на Унгария в България Миклош Борош през тази седмица специално посети Бургас, за да се включи в инициативата на Регионалния музей "Езикът на кухнята: дипломация, история, култура". 

Дипломатът е от една година в България. Той сподели, че любимият му сладкиш е с ванилов крем, като тестото му е доста подобно на шрудела. Обича го, защото когато е бил малък неговата баба му го е купила и той тогава за първи път го е опитал. Съпругата на посланика пък предпочита торта „Добош“, която е световно известен унгарски десерт. 

Той носи името на своя създател - унгарския сладкар Йозеф Добош, който я представя на изложението в Будапеща през 1885г. Императорът на Автро-Унгария Франц Йосиф I и неговата съпруга - баварската принцеса Елизабет (по-известна като Сиси) са първите, които я опитват. Скоро след това тортата добива популярност в цяла Европа, тъй като се различава от другите сладки специалитети. Заслуга за това има финия маслен крем, който е много малко познат по това време. Повече за унгарските сладкиши може да научите в изложбата „Сладки посланици – гастродипломация”, която е представена в Етнографския музей в Бургас.

повече може да чуете от Сандра Мишкеди, директор на Институт Лист (Унгарски културен институт в София), в звуковия файл:


Негово превъзходителство Миклош Борош сподели, че обича да готви и го прави с удоволствие за семейството си. На Коледа той приготвя специален пастет. Това е негово задължение и близките му много го харесва. Рецептата избират от готварска книжка, която заедно със съпругата си за купили преди години от Париж. Дипломатът е добър и в приготвянето на  още едно ястие с говеждо месо.

Унгарският посланик разказа, че баницата е любимата му българска закуска. Винаги събота и неделя той посещава закусвалня, която се намира близо до жилището му в София, и си купува баничка.

повече може да чуете в звуковия файл:


Той много хареса и шрудела, който приготвиха по унгарска рецепта в етнокухнята на музея учениците от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“. С инструкции им помогна унгарският кулинар Ласло Биро, който им обясни съставките и стъпките, които се следват при направата на сладкиша, който беше с пълнеж от тиква с мак.

повече може да чуете от кулинаря Ласло Биро в звуковия файл:


Ето и рецептата : 

Необходими продукти: 1 пакет фини точени кори за баклава

За плънката:300 грама настъргана тиква, 80 грама стафиди, 1 лимон - сокът на 1/2 от лимона и настърганата кора

120 грама млян мак, 80 грама пудра захар, 1/2 ч.л. канела

За корите:масло, галета

Дозата е достатъчна за 8 рула, които се разрязват на 64 парчета.


Начин на приготвяне: 

Разстила се кората, намазва се отгоре с разтопено масло,. Върху нея се слага втора кора, отгоре се намазва с разтопено масло. Върху нея се слага трета кора, която се маже с разтопено масло. Върху нея се слага четвърта кора. Тя се маже с разтопено масло и се наръсва с галета. Отгоре се слага плънка само в едната част на корите, по дължина, след което те се навиват на руло. Навитите рула се слагат в тава, на дъното на която има хартия за печене, намазват се отгоре с разтопено масло и се пекат в предравително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути. След като се изпече щдрудела се нарязва на парчета и тогава се поръсва с пудра захар.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тракийски университет Стара Загора с научна инициатива, свързана с аквакултурите в Черно море

Във водите на залива между Пристанището на Царево и плаж „Понтона“ вчера е поставена експериментална модулна мидена инсталация, чрез която да се проверят условията на растеж на бяла мида и нетрадиционните за нашето море стриди, съобщиха от Тракийски университет - Стара Загора. Инсталацията е разположена на приблизително 40 см от морското дъно,..

публикувано на 20.12.24 в 17:13

Графит преобрази асансьора на две гимназии в Бургас

Графит на Иван Янков - Esteo преобрази визията на външния асансьор на двете бургаски гимназии „Акад. Никола Обрешков“ и „Г. С. Раковски“. Проектът за преобразяване на градското пространство е на сдружение „Посока Бургас“. Това е петият графит на визуалния артист, който преобразява фасадите на блокове и на обществени сгради...

публикувано на 19.12.24 в 13:40

Дядо Коледа кацна с щурмови самолет в база "Безмер"

С щурмови самолет Су-25 Дядо Коледа кацна в авиобаза „Безмер“ край Ямбол. Секунди преди него, също със Су-25, се приземи Снежанка, а джуджета пристигнаха с граничен хеликоптер Agusta 109. На летището ги очакваха десетки нетърпеливи деца.  Специалният полет докарал Добрия старец от далечните земи изпълни командирът на авиобазата полк. Милен Димитров...

публикувано на 18.12.24 в 17:22

Тази вечер откриват ледената пързалка в Бургас

Ледената пързалка  вече е монтирана на площад „Тройката“ – срещу Културен дом НХК и ще бъде открита тази вечер от 18:30 часа. Тази година спонсорът за осъществяване на инициативата ще предостави близо 15 000 ваучера на всички деца от първи до седми клас за едно безплатно посещение на ледения атракцион. Организаторите са предвидили възможността..

публикувано на 18.12.24 в 15:33

платена публикация
Стелки - как да изберем правилните за нашия автомобил?

Стелките са съществен компонент за запазване на интериора на автомобила в добро състояние. Те предпазват подовите настилки от замърсявания, разливи и износване, като същевременно допринасят за поддържането на естетическия му облик. Не всички стелки обаче са създадени еднакви – изборът на правилните е от решаващо значение за оптимална защита и..

публикувано на 18.12.24 в 14:18

Бургаският журналист Стела Колева гушка жирафи в Тайланд

Бургаският журналист Стела Колева, която успя да заблуди журито в предаването „Пееш или лъжеш“ по една от националните ни телевизии, само преди дни се завърна от Тайланд. Там успя да събере и още допълнителни емоции. Освен журналист Стела е и влогър, обича да пътува със семейството си по света и да показва на последователите си едни от най-екзотичните..

публикувано на 15.12.24 в 13:00

Занаятчии от цялата страна са в Бургас на традиционния коледен базар

Играчки, дървени изделия, икони, бижута и други сувенири могат да бъдат открити на Коледния базар в Бургас тази година. Празнични артикули привличат вниманието на малки и големи… Точно до коледната елха в центъра на морския град са разположени шатрите и щандовете, които могат да бъдат посетени до края на декември. Под звуците..

обновено на 13.12.24 в 13:42