Четвъртото издание на „Празник на О-солената риба“ в град Созопол ще се проведе на 7 декември на площад „Кулата“, като на същото място ще се проведе и Коледен базар.
Организатори на черноморското събитие са Община Созопол и Ротари клуб Созопол.
Освен празник, събитието има и състезателен характер. Рибари и майстори на солените мезета ще представят своите най-добри рецепти, за да спечелят вкусовите рецептори на журито.
„Очакваме повече хора тази година.“, посочи кметът на Созопол Тихомир Янакиев и посочи, че очакванията за лошо време няма да откаже хората да се забавляват на площада и да хапнат рибни изкушения.
Председател на журито ще бъде Ути Бъчваров, а членовете са ресторантьорът Милен Петров и Христо Михайловски. Участието в конкурса е анонимно за журито. Могат да се включат рибари и майстори с приготвени риби по регламента от всички Черноморски градове.
Тази година участниците в надпреварата ще се състезават в пет категории - веяни риби, мариновани риби / с подкатегории паламуд (лакерда), чернокоп, разни -сафрид, хамсия, барбун, карагьоз, зарган/, рибни консерви, тарама хайвер и ресторанти.
„Идеята на община Созопол за този фестивал и неговото тазгодишно издание ще се превърнат в триумф на традицията, но и на иноваторството в това хванатата дива риба да се превърне във вкусни мезета.“, каза за БНР Бургас известният готвач и водещ Ути Бъчваров.
Той допълни, че ще изнесе шоу по време на „Празника на О-солената риба“ като на голямо барбекю ще приготви „созополски хрупки“, в които солената риба ще играе главна роля.
Повече за събитието, за рибните деликатеси и начини на приготвяне на солено мезе – в звуковите файлове:
Атанасовското езеро празнува имения си ден на 18 януари. Традицията е вече 12-годишна. Организаторите от Зелена Странджа и Българска фондация Биоразнообразие са подготвили различни прояви. От Зелена Странджа организират дълга разходка до кв. "Сарафово" покрай южната част на Атанасовското езеро. По традиция от сдружението отбелязват Атанасовден със..
Календарът на Държавна агенция „Архиви“ за 2025 година разказва истории чрез снимки и рецепти от края на XIX и началото на XX в. Той е на тема „Вкусове и аромати на времето“. Всеки месец е представен с интересна снимка и рецепта от стари времена. Има описания за приготвяне на изтънчени ястия, но има и такива за по – обикновени, които често са..
Датата, която се очертава като хит тази година, е 25.05.2025 г. 12 са вече заявките заради съвпадението на еднакви числа. Денят е и неделя. Управителят на Общинското предприятие „Обредни ритуали“ Магдалена Карастоянова поясни: "Преди обяд ще има бракове на "Вардар", а в следобедните часове в Морското казино. Има заявки и за няколко изнесени..
В най-романтичния месец на любовта, виното и мечтите Етно кафене и музей ще изненада жители и гости на града с едно различно събитие, съобщават от Община Бургас. На 1 февруари от 14:00 часа всеки желаещ може да се присъедини към специална творческа работилница, която е насочена към визуално представяне на целите и мечтите за 2025 година. Организатор..
Ледената пързалка пред съдебната палата в Бургас е едно от най-предпочитаното места за бургазлии от всякакви възрасти. Най-малкият посетител е на 3.5 години, а най-възрастния е на 76, разказа Николай Георгиев, който работи там. Според него интересът наистина е много голям, най-вече от учениците. "Това безспорно е атракция. Имаме вече и постоянни..
Бетонните блокове на ВиК по бул. „Стефан Стамболов“ се преобразяват от графити художника Иван Янков Esteo. Общата площ, на която художникът работи надхвърля 100 кв. метра. Две различни композиции ще бъдат изобразени на двете съоръжения, като предизвикателство е и разчупената форма, по която се рисува. Композициите ще са свързани идейно, а..
Ски зона Котел отвори в края на миналата година и бързо се превърна в хит за бургазлии, които искат да видят сняг, да покарат ски или да се спускат с шейни. Само на час път от морския град тя предложи на децата през ваканцията снежни преживявания. Зоната се намира в местността „Трите вятъра“ на 4 км от Котел в посока с. Кипилово...
Атанасовското езеро празнува имения си ден на 18 януари. Традицията е вече 12-годишна. Организаторите от Зелена Странджа и Българска фондация Биоразнообразие..
Датата, която се очертава като хит тази година, е 25.05.2025 г. 12 са вече заявките заради съвпадението на еднакви числа. Денят е и неделя...
Календарът на Държавна агенция „Архиви“ за 2025 година разказва истории чрез снимки и рецепти от края на XIX и началото на XX в. Той е на тема „Вкусове..