А сега накъде


Оля Стояновасъбота, от 19.00 до 20.00 часа

В предаването „А сега накъде“ разказваме истории, чертаем маршрути и даваме посоки за пътуване. Говорим за туризъм, екология, история и археология, но и включваме репортажи и автентични гласове, даваме думата на пътешественици и колекционери на истории, поставяме във фокуса на внимание онези хора, които имат неспокоен дух и не обичат да стоят на едно място. И разказваме, разбира се, за познати и непознати места у нас.
Героите на „А сега накъде“ са не само пътешественици, но и фотографи, археолози, историци, биолози, природозащитници, алпинисти, учени или просто хора, които имат история за разказване и маршрути за споделяне. Защото светът е голям и какво по-нормално от това да се опиташ да обхванеш многообразието му – и от истории, и от гласове.
Екип: Оля Стоянова и Диляна Трачева
За контакти с екипа тел: 02 93 36 647.

До 30 декември 2018 г. водещ на предаването беше Петра Талева.

Публикации

Гергана Лаптева

За Антарктида и за ритъма на живот в базата „Свети Климент Охридски“

За Антарктида и как се живее и работи в изследователската база „Свети Климент Охридски“ – българското научно съоръжение на остров Ливингстън, в продължение на месеци, говорим с Гергана Лаптева, която казва, че никога не си е представяла, че един ден ще..

публикувано на 21.12.19 в 09:05

Свежа Дачева за пътя напред

Свежа Дачева е поет, литературовед, но и етнограф. Смятах да говоря с нея за живота в Щвеция, където тя се е установила преди повече от 30 години. Да говорим за преводите и от шведски, за работата ѝ по съставителството на българо-шведския речник или за..

публикувано на 14.12.19 в 09:15
Гергана Лаптева

Гергана Лаптева за контрастите на Южна Америка

Знаете ли къде се намира „Вратата на боговете“? Или живеят т.нар. „европейци“ на Южна Америка? А на кое летище предлагат чай от кока? В новата си книга – „Врата на боговете“, Гергана Лаптева от Българския антарктически институт събира истории, преживявания..

публикувано на 10.12.19 в 09:05
„Дубиоза колектив“ на Женския пазар

Звуци и истории от Женския пазар

„ София, мой малък Лондон“ –  този припев е добре познат от “Песен за любимия град” на Тодор Колев. Но това изпълнение няма как да се сбърка – записът е от импровизирания уличен концерт, който музикантите от Босна и Херцеговина, познати като „Дубиоза..

публикувано на 25.11.19 в 16:17
Стефан Стоянов

С хумор по пътя на пилигримите

„ Началото на Каминото беше, меко казано, екстремно. На първия километър, който усетих като деветдесет и седми, се запитах защо, да му се не види, свети Якоб не е тръгнал към Сантяго де Компостела с такси примерно??! Щеше доста да облекчи..

публикувано на 18.11.19 в 16:19
Веселина Филипова

Къде ни водят винените пътешествия в България

„Да пиеш вино не е като да пишеш за него. Както и обратното. Авторката на тази книга Веселина Филипова е успяла обаче да съчетае и двете умения. В интерес на истината не знам доколко си пада ценител на виното, но разказвач определено е“, пише Славяна..

публикувано на 14.11.19 в 09:15

За пътуването със собствен ритъм

Малайзия, Тайланд, Камбоджа, Виетнам, Филипините, Индонезия, Сингапур и Мианмар – тези страни от Азия много хубаво се връзват с осемте етапа от човешкия живот, казва Цвета Брестничка за новата си книга "В къщата на Пау Ама". Един разговор не само за..

публикувано на 12.11.19 в 08:15

Пътешествие като на кино

„В началото на зимата през 2010 г. се озовах, образно казано, паднал в калта, окървавен и насинен, с ужасно главоболие. Красивото обещание за страхотна кариера профуча покрай мен и ме събори злостно на земята... Затова реших да тръгна сам на..

публикувано на 11.11.19 в 14:10

За Деветашкото плато и забравеното културно наследство

Знаете ли коя е Иванка Богданова от село Кърпчево? Отговорът на този въпрос ни дават изложбата „Археология на забравата“ и шепа ентусиасти – студенти по архитектура от България, Тайван, Естония и Великобритания, които по време на лятната си практика..

публикувано на 12.10.19 в 08:55
Сванетия, Голям Кавказ, Грузия

За Грузия с любов

Знаете ли, че грузинците си представят слънцето като жена, а не като мъж? За Грузия говорим с Мира Баджева, журналист и издател, за философията на хората, които обичат виното, наздравиците и държат на силните семейни връзки. „Неотдавна се върнах от..

публикувано на 08.10.19 в 10:16