А сега накъде


Оля Стояновапетък, от 16.30 до 17.30 часа

В предаването „А сега накъде“ разказваме истории, чертаем маршрути и даваме посоки за пътуване. Говорим за туризъм, екология, история и археология, но и включваме репортажи и автентични гласове, даваме думата на пътешественици и колекционери на истории, поставяме във фокуса на внимание онези хора, които имат неспокоен дух и не обичат да стоят на едно място. И разказваме, разбира се, за познати и непознати места у нас.
Героите на „А сега накъде“ са не само пътешественици, но и фотографи, археолози, историци, биолози, природозащитници, алпинисти, учени или просто хора, които имат история за разказване и маршрути за споделяне. Защото светът е голям и какво по-нормално от това да се опиташ да обхванеш многообразието му – и от истории, и от гласове.
Екип: Оля Стоянова и Диляна Трачева
За контакти с екипа тел: 02 93 36 647.

До 30 декември 2018 г. водещ на предаването беше Петра Талева.

Публикации

Една история с щастлив край или за белошипите ветрушки

Знаете ли какво представляват белошипите ветрушки? Ветрушките са малки соколи, с размерите на домашен гълъб, които само преди петдесет-шейсет години са могли да се видят навсякъде у нас. След това положението рязко се променя и белошипите ветрушки много..

публикувано на 18.04.19 в 12:11
Елена Щерева и Николай Янков

„Влахос“ и пътят на каракачаните

За каракачаните, за черните бегълци, за тези сурови хора и номади, които не са признавали нито граници, нито господари, говорим с Елена Щерева и Николай Янков и за тяхната книга „Влахос“. Хубава и важна книга, която освен всичко друго, но и отваря голямата..

публикувано на 17.04.19 в 15:12
Исторически музей, гр. Самоков

Добре дошли в Самоков

Понякога градовете наистина разказват истории. Сега ще върнем назад във времето и ще погледнем старата карта на Самоков, ще видим на какъв принцип работят видните, къде са били разположени самоковите. Защото пътешествениците преди няколко века така..

публикувано на 17.04.19 в 12:35
Страхил Пеев

За Израел и птиците

Когато говорим за птици, ние   всъщност говорим за онова, което обикновено премълчаваме – че птиците около нас са добър индикатор, който може да ни подскаже колко чист е светът, в който живеем. А биологът и пътешественик Страхил Пеев ще ни..

публикувано на 17.04.19 в 10:17

За планината и нашето отношение към нея

Ходенето в планината е нещо хубаво, но не всичко опира просто до удоволствието от ходенето във високото. Понякога нашето отношение към планината е по-важно – особено, когато говорим за климатичните промени. В последните години хората като че ли все по-често..

публикувано на 03.04.19 в 09:10
Античният град Хераклея Синтика

Археолози срещу иманяри или за нашето разбиране кое е правилно и кое погрешно

Знаете ли защо археолозите и иманярите са противници? И да, това не е детски въпрос, въпреки че така звучи. С колегата журналист Ирина Вагалинска, от научното списание Archaeologia Bulgarica, говорим за разкопки, за детски игри и за това как се създава..

публикувано на 02.04.19 в 15:55

За Дунавска България, хубавите места и хората на свободния дух

За Дунава и за маршрутите, на север от Балкана, които са подходящи за пътешествия, говорим с Весела Николаева и Гавраил Гавраилов, двама от авторите на пътеводителя „От Балкана до Дунава“. Но този път говорим не само за хубавите места в този край на..

публикувано на 27.03.19 в 09:05

За защитените гори и за всички нас

„Бях се самоназначил за инспектор на дъждовните и снежни бури. И изпълнявах задълженията си добросъвестно, въпреки че не получавах нито цент за това“, пише  Хенри Дейвид Торо - американският писател и философ, известен не само с книгите си, но и с личния си..

публикувано на 26.03.19 в 16:05
Димитър Попов (вляво)

Да поговорим за делфините

Екип от български учени и еколози миналата година изследва зоната от Резово до Дуранкулак в Черно море – с цел проучване на числеността на делфините в акваторията на България. Тази година обаче на еколозите и учените им предстои още по-мащабно..

публикувано на 26.03.19 в 09:58
Росен Василев в Беласица

Къде ни водят ботаническите маршрути

Какво знаете за растенията? Оказва се, че градският човек днес не знае много за тях. Като че ли е изгубил онова познание, което хората преди него са имали. Рядко познава цветята, рядко ползва билките. Затова единствено, което можем да направим, е да..

публикувано на 11.03.19 в 13:25