Аларма

всеки делничен ден от 21.30 до 23.00 часа

Вечерно предаване за култура с фокус върху иновативното, експерименталното, алтернативното в съвременната култура и музика. Предаването е дискусионно-познавателно – често културните теми са естествено преплетени с образователни, социални или спортни теми. В „Аларма“ звучи музика, която рядко може да се чуе в други радиопредавания: по-съвременни и съзвучни със световните тенденции поджанрове в рока, джаза и електронната музика. „Аларма“ покрива цели сфери в съвременната популярна и авангардна музика, които не са представени достатъчно или почти отсъстват от българския радиоефир – пост-рок, ембиънт, дроун, фрий джаз, трип-хоп, псай-транс, дъб, инди-рок, авангард-фолк, абстрактна филмова музика, прогресив-метъл, даркуейв и пр. „Аларма“ е единственото българско предаване, което ежегодно отразява фестивала Sziget в Будапеща (най-големият open air фестивал в Централна и Източна Европа), първите пространни предавания в българския ефир за фестивали като „Друга Годба“ (най-големият уърлд мюзик фестивал на Балканите), „Любляна Джаз Фест“ (най-старият джаз фестивал на Балканите), Exit Festival (Нови Сад). „Аларма“ представя кариерата на световни кинотворци чрез проследяване на някои от най-значимите международни кинофестивали. Част от фестивалния живот на България е фестивалът „Аларма Пънк Джаз“ – над 250 музикални събития, организирани през последните 8 години и излъчени в ефира на програма „Христо Ботев“.
„Аларма“ е предаването в програма „Христо Ботев“ с най-голям брой преки предавания от импровизирани „подвижни“ студия и радиоколи от различни фестивали, културни форуми и знакови места за култура в страната – Дом „Канети“ (Русе), Нощта на музеите и галериите (Пловдив), Варненски джаз фестивал, Арт-форум „Без граници“ (Балчик) и др. Екипът разполага със стотици часове аудио архив – интервюта със световни творци, правени специално за „Аларма. Вярна на името си „Аларма“ поставя на вниманието на аудиторията и обществено значими проблеми.

Екип на предаването: Анелия Димитрова, Ася Чанева, Ивайло Стефанов, Милена Воденичарова, Радослав Чичев, Цветан Цветанов, Албена Велева, Зорка Мирчева

Публикации

Списание „Подслон“ – психичното здраве през призмата на литературата и изкуствата

„Всички хора са малко или много душевноболни, т.е. няма човек, който в определен момент или в някои отношения да покрива всички стандарти на перфектното душевно здраве. В нито един конкретен случай не става въпрос за абсолютно здраве или обратното, а за..

публикувано на 28.06.21 в 17:30
Ася Чанева и Краси Георгиев

Очаквайте в „Аларма“ на 22 юни Краси Георгиев

На пръв поглед той не е нищо особено – изглежда като повечето мъже над 40 години, които поддържат тялото си в най-добра форма, без да го подлагат на химически субстанции. Обикновените мъже ходят, той тича , повечето от нас вървят по-бавно или..

обновено на 22.06.21 в 16:36

Един художник в дивото

Крум Балджийски, по известен като KROM BAGELSKY, е роден в Ихтиман. Завършил е „Дърворезба“ в НГПИ „Тревненска школа“ и „Скулптура“ във ВТУ, живее повече от 10 години в Лондон. Последната година и половина прекарва изолацията заради Covid-19 в България...

публикувано на 18.06.21 в 08:35
Дилян Палаузов

Какво е принудителен труд, възникнал при обработката на спам в онлайн среда

Какво е принудителен труд, възникнал при обработката на спам в онлайн среда, как да се справим с него? Дилян Палаузов е IT специалист, внедрил безвъзмездно софтуер за електронна поща за организация от неправителствения сектор, която работи на..

публикувано на 17.06.21 в 17:00

Common People – движенчески вербатим спектакъл

Common People e документален спектакъл, изграден на базата на интервюта с артисти, които са се отказали от професията си по различни причини. Текстовете се изричат от актьорите verbatim (от латински – „дословно“) в постоянен диалог с езика на..

публикувано на 15.06.21 в 16:05
Vanity Productions

„Понякога собствената ти глава е най-големият враг“ – интервю с Кристиан Стадсгард

Vanity Productions е псевдонимът, под който ще откриете ембиънт музиката на Кристиан Стадсгард, съосновател на датския лейбъл за електронна музика Posh Isiolation и член на Damien Dubrovnik (с Локе Рабек) и The Empire Line (с Айзък Хансен и Йонас..

публикувано на 12.06.21 в 11:15
Ерина Боянова

Семиотиката и посланията в изкуството на плаката

Ерина Боянова завършва Национална художествена академия, специалност „Плакат и визуална комуникация“ през 2015 г. Оттогава реализира множество свой авторски проекти, свързани с графичното оформление на редица изложби, сред които: „Илюзия на повече..

публикувано на 11.06.21 в 15:10
Ева Тенева-Зайкоф

„Доктори без маски“ на Ева Тенева-Зайкоф – портрети на човечността

„Доктори без маски“ eпроект на Ева Тенева-Зайкоф, посветен на нейния баща – известния хирург доц. Веселин Тенев, който над 20 години завежда Клиниката по гръдна хирургия на УСБАЛ по онкология. Доц. Веселин Тенев първи започва да прави ранна диагностика..

публикувано на 11.06.21 в 11:21
Кадър от ъндърграунд видеопредаване на „Аларма“ с Боян Манчев от пещта на „Метеор“

Премиера на „Свобода въпреки всичко“ на Боян Манчев

„Понякога имената на авторите трябва да се изличат, за да можем да видим текста“, казва философът Боян Манчев в едно по-старо издание на „Аларма“ по програма „Христо Ботев“ – от февруари тази година, с фокус две други негови книги („Новият Атанор“ и..

публикувано на 02.06.21 в 12:30

Драматургичният текст „Пресичания“

Александър Мануилов разказва за програмата "Drama Pact Middle East" и за пиесата „Пресичания“, автори на която са той и Анна Аккаш. Сценичното четене е с участието на Мартина Апостолова, Елена Димитрова и Георги Георгиев в София на 2-ри юни, Сцена..

публикувано на 01.06.21 в 16:46