Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Белослава Димитрова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Светлана Тарашоева, Силвия Чолева, Яна Пункина, Белослава Димитрова.

Страницата на предаването във Фейсбук

Публикации

Георги Господинов на премиерата на книгата “В пукнатините на канона“ на “Аполония“

Георги Господинов представи „В пукнатините на канона“ на „Аполония“ 2021

Георги Господинов разказва за литературните истории от последния век, останали в сянка, в  новата си книга „В пукнатините на канона.   Провинции, аероплани, лексикони “. Тя имаше премиера в рамките на 37-ите Празници на изкуствата..

публикувано на 06.09.21 в 13:16

АТОМ хореографски серии

Започна петото издание на Международната платформа за съвременен танц АТОМ хореографски серии. Събитието среща хореографи, танцови артисти, продуценти и артмениджъри от цял свят в една интензивна седмица на майсторски класове, семинари и нетуъркинг...

публикувано на 03.09.21 в 15:30

Капка Касабова с премиера на Аполония

Езерата Охрид и Преспа. Две древни езера, свързани с подземни реки. Две езера, които пазят трудни спомени за миналото на тези земи и тайната на непомръкващото им привличане. Две езера, които са изиграли важна роля в семейната история на майчиния род..

публикувано на 03.09.21 в 14:51
Мария Касимова - Моасе

Пътят между усмивката и сълзата, по който води Мария Касимова-Моасе

Между усмивката и сълзата е целият диапазон от човешки чувства. Този път, който извървява душата, тялото и мисълта на човек – да се засмее или да се разплаче – е вечен. Мария Касимова-Моасе живо се интересува от него и това може да се проследи..

публикувано на 03.09.21 в 12:52
Димитър Караниколов

Нечовешкият поглед на фотографа Димитър Караниколов

Погледът, който дава снимката с дрон, може да бъде определен като нечовешки. Виждат се кадри, заснети от възможно най-високата точка, които дават усещането за падане стремглаво надолу, а обектите и сградите в тях говорят за мащабност. До голяма степен..

обновено на 01.09.21 в 14:22

Четиримата пианисти на Аполония

На 31 август от 21.00 ч. в амфитеатъра на Созопол в рамките на фестивала на изкуствата "Аполония" е дългоочакваният концерт на четиримата пианисти Живко Петров, Иван Янъков, Ангел Заберски и Георги Черкин.  С тях на сцената излизат и Борис Таслев (бас) и..

публикувано на 31.08.21 в 19:15

Преди старта на Wrong Fest

Въпреки пандемичната обстановка, която принуди артисти като Gogol Bordello да отложат участието си за догодина, по-новите и засега непознати за българската публика, но затова пък наистина интересни източноевропейски групи, остават на линия. От трети..

публикувано на 31.08.21 в 12:55
проф. Калина Стефанова

Проф. Калина Стефанова: 20 режисьори, които разширяват хоризонта за театър

За източноевропейския театър и неговите знакови режисьори достъпно и интересно разказва в "Артефир"  театроведът проф. Калина Стефанова по повод новата си книга.  Проф. Калина Стефанова е театровед, преподавател в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", съставител и..

публикувано на 31.08.21 в 08:10
Софийски солисти

"Софийски солисти" и Лия Петрова откриват 37-ото издание на Аполония

Навършват се 60 години от създаването на камерен ансамбъл "Софийски солисти". С техен концерт със солист Лия Петрова на 30 август   в Созопол се открива 37-ото издание на Празниците на изкуствата „Аполония“ . Първата репетиция на знаменития ансамбъл е..

публикувано на 30.08.21 в 17:40

„Списък на всички страхотни неща“ – когато публиката е и зрител, и участник в спектакъла

„Списък на всички страхотни неща“ е моноспектакъл на актьора Милко Йовчев и е сред най-новите представления, с които театър „Реплика“ отбелязва 10 години от създаването си. Постановката е режисьорски дебют на Боряна Йовчева по пиесата „Every..

публикувано на 30.08.21 в 14:36