Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Белослава Димитрова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Светлана Тарашоева, Силвия Чолева, Яна Пункина, Белослава Димитрова.

Страницата на предаването във Фейсбук

Публикации

Жана Рашева в сцена от

На театър с Жана Рашева

Театър „Азарян“ представя на 7 и 8 октомври спектакъла „Шахнаме: Сказание за Зал“ по творбата на един от най-великите персийски поети – Фирдоуси.  Вдъхновен от епоса „Шах-наме“ или „Книга на царете” (1010), включен в списъка на ЮНЕСКО „Шедьоври в..

публикувано на 05.10.21 в 17:31
Михалис Гарудис

Михалис Гарудис с юбилейна изложба живопис

В галерия „Арте“ се открива на 5 октомври юбилейната изложба-живопис на художника на Михалис Гарудис, посветена на 80-годишнината му. Михалис Гарудис е име в изкуството и няма нужда от специално представяне – артист и колоритна личност, която през..

публикувано на 05.10.21 в 16:07
Единбургският фестивал през 2019 година

Най-големият фестивал за култура във Великобритания се сви заради пандемията

Всяка година през месец август главната улица на Единбург в Шотландия, която се нарича „Принцес стрийт“, е осветена от пищни фойерверки, които се извисяват над огромния дворец, разположен в стария град точно над нея. Те продължават чак до полунощ, а..

публикувано на 05.10.21 в 13:20

Париж представя легендарната колекция на Морозови от френски импресионисти

В началото на ХХ век Иван Морозов, голям руски търговец и фабрикант, купува в Париж зимен пейзаж от Алфред Сисле. Той толкова го харесва, че се връща и купува още една негова творба.  И така се слага началото на неговата колекция от френски импресионисти..

публикувано на 05.10.21 в 12:30
„Арагон“, картина на Алберт Хаджиганев, маслени бои на платно

„Мимезис“ – едно завръщане в България

Галерия „Астри“ и музей „Борис Христов“ представят съвместно една мащабна изложба на художника Алберт Хаджиганев, като в двете пространства са разположени близо 60 платна – предимно живопис. Това е първата самостоятелна негова изложба в родината му, след..

публикувано на 05.10.21 в 08:20

„Престилката“ – изложба на Елица Гигова

Галерия-книжарница „София прес“ представя самостоятелната изложба на художничката Елица Гигова със заглавие „Престилката“. Родена в град Смолян, свързана с българската носия и народната тъкан, авторката показва серия живописни творби, ярки, „цветни..

публикувано на 04.10.21 в 16:35
Голямата награда „Златна роза“ за най-добър пълнометражен филм: „В сърцето на машината“

Наградите на Фестивала на българския игрален филм “Златна роза”

Трийсет и деветото издание на Фестивала на българския игрален филм “Златна роза”, което се провежда във Варна, отличи най-добрите филми в различни категории.  Фестивалът отново събра на едно място най- добрите заглавия от българското игрално кино...

обновено на 03.10.21 в 18:58

Балет "Арабеск" открива своя нов сезон

Балет „Арабеск“ открива новия си сезон на 3-ти октомври с гала-вечер на Финалистите и лауреатите от 10-ото юбилейно издание на конкурса за съвременна хореография върху българска музика за Наградата на името на Маргарита Арнаудова.   Маргарита..

публикувано на 02.10.21 в 18:25

Демонстрация - спектакъл за качествата на хартията във водния куклен театър

„В главната роля хARTията“ – това е най-новият спектакъл на „Малък куклен театър „Слон““, след като през юли месец те за първи път представиха воден куклен театър на камерна сцена с представлението си – „Красивия геном на водата“.  Спектакълът -..

публикувано на 02.10.21 в 12:35

„Сградите в нас“ – едно изкуство, предупреждение

Галерия „Структура“ представя един мащабен и интересен проект на художника Иво Бистрички, един от значимите съвременни български артисти. Изложбата, включва най-новата серия творби на художника, озаглавена „Сградите в нас“. Иво Бистрички съзнателно..

публикувано на 02.10.21 в 09:10