Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Белослава Димитрова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Светлана Тарашоева, Силвия Чолева, Яна Пункина, Белослава Димитрова.

Страницата на предаването във Фейсбук

Публикации

Софийски солисти

"Софийски солисти" и Лия Петрова откриват 37-ото издание на Аполония

Навършват се 60 години от създаването на камерен ансамбъл "Софийски солисти". С техен концерт със солист Лия Петрова на 30 август   в Созопол се открива 37-ото издание на Празниците на изкуствата „Аполония“ . Първата репетиция на знаменития ансамбъл е..

публикувано на 30.08.21 в 17:40

„Списък на всички страхотни неща“ – когато публиката е и зрител, и участник в спектакъла

„Списък на всички страхотни неща“ е моноспектакъл на актьора Милко Йовчев и е сред най-новите представления, с които театър „Реплика“ отбелязва 10 години от създаването си. Постановката е режисьорски дебют на Боряна Йовчева по пиесата „Every..

публикувано на 30.08.21 в 14:36

Толкова близо и толкова далеч

Центърът за съвременно изкуство и библиотека Бургас в интересните си изложбени пространства представя изложба под надслов: „Толкова близо и толкова далеч“ с участието на български и чуждестранни художници – шестима автори, представени от международния..

публикувано на 30.08.21 в 12:45

Когато танцът пътува

На 30 август от 19.30 часа в „Дерида денс център“ испанският хореограф Хавиер Арозена и аржентинският архитект Джино Сенеси представят българската версия на танцовото си представление „Der Held Project | Cía. Javier Arozena“. В последните 20 дни..

публикувано на 30.08.21 в 09:05

Bohemiae Rosa – чешко съвременно изкуство в "Квадрат 500"

В "Квадрат 500" на Националната галерия се откри мащабна изложба на чешко съвременно изкуство под заглавие "Bohemiae Rosa". 33 автори, които творят в страната (макар между тях да има и българи и поляци), се представят пред българска публика със зрелищни..

обновено на 27.08.21 в 16:10
Виолета Бахчеванова в ролята на Мария Стюарт в пиесата „Мария Стюарт“, постановка на Народния театър „Иван Вазов“.

Виолета Бахчеванова: За мен театърът е необходимост, чрез която съществувам

Във фоайето на Народния театър „Иван Вазов“ приятели, колеги и общественици на 26 август отдадоха последна почит на голямата актриса Виолета Бахчеванова, която почина на 86-годишна възраст. Виолета Бахчеванова отдава 33 години от живота си на сцената..

обновено на 27.08.21 в 11:39

От сезон към сезон – поетичен проект на български и американски автори

„От сезон към сезон“/From season to season е поетичен проект на трима автори от България и САЩ. Това са Павлина Михайлова – автор на стиховете на български, и американският поет от щата Пенсилвания – Майкъл Бурго, който превежда стиховете и в процеса на..

публикувано на 24.08.21 в 08:05

Шестото издание на „Master of Art“ в шест български града

Шестото издание на филмовия фестивал „Master of Art“ ще се проведе в 6 града – София (25 август – 12 септември), Пловдив (25 август – 12 септември), Варна (14 – 22 септември), Стара Загора (26 август – 2 септември),  Бяла и..

публикувано на 23.08.21 в 11:30

Венета Андрова и Петер Одинзов с различна изложба в Гьоте-институт

„1+1: Артсцена Германия“ е поредица, в която български артисти представят актуални имена от Германия. На 20 август в Гьоте-институт се открива изложбата „Да влезеш в роля“.  Венета Андрова е българска художничка, живееща в Германия, достатъчно популярна..

обновено на 20.08.21 в 15:25

В навечерието на 13-ия Беглика фест

Тази неделя, на 22 август, се открива 13-ото издание на Беглика фест . От създаването си до днес фестивалът край язовир Беглика е пространство за среща на авангардни идеи и техните носители. Работилници, представления, концерти и дискусии ще обединят..

публикувано на 20.08.21 в 13:29