Артефир

от понеделник до петък

от 12.20 до 14.00 часа

Всичко, което не знаете за събитията в културата и изкуството, но не смеете да попитате, ще научите от предаването “Артефир”.
Информационно, магазинно предаване, което представя артефакти в различните жанрове на изкуствата – литература, сценични изкуства, избразително изкуство, музика и други. В предаването гостуват автори, критици и изкуствоведи. Представя изкуството както в България, така и в Европа и света. Предаването включва новини за култура и още около 5-6 различни теми за книги, представления, изложби, пърформанси и проекти в областта на изкуствата.

Екип на предаването: Белослава Димитрова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Светлана Тарашоева, Силвия Чолева, Яна Пункина, Белослава Димитрова.

Страницата на предаването във Фейсбук

Публикации

Първо издание на Родопи интернационален документален филм фест

Родопи интернационален документален филм фест ( RIFE ), така се казва новия фестивал, който започва в Смолян на 16 септември. Фестивалът е символично продължение на едно от емблематичните филмови събития, които са се провеждали в красивия планински..

обновено на 15.09.21 в 18:30

„Фицрой“ на Галсеран със световна премиера в България

Тази вечер (15 септември) в Малък градски театър „Зад канала“ за първи път в света ще бъде представена на сцена най-новата пиеса „Фицрой“ на световноизвестния каталунски драматург Жорди Галсеран. Постановката е на Явор Гърдев, а преводът на текста на..

публикувано на 15.09.21 в 13:55

Фестивалният живот на моноспектакъла „Мъжка задушница“

Създаден във време на пандемия, моноспектакълът „Мъжка задушница“ постави началото на фестивалния си живот. След като беше представен на Лятната сцена в Созопол пред публиката на 37-ите Празници на изкуствата „Аполония“, спектакълът поема към Пловдив,..

публикувано на 15.09.21 в 08:15

Анимираната поезия на „Щрих и стих“

Компот Колектив представя изложбата „Щрих и Стих – поезия в анимация“ заедно с книга-албум на 16 септември в галерия „Прегърни ме“. Поезията и анимацията си дават среща в този дългосрочен проект на Компот Колектив, който представлява колекция от..

публикувано на 14.09.21 в 16:33

Здравко Палазов със „Завръщане“ в Пловдив

Галерия „Артистика“ започва есенния сезон със самостоятелна изложба на живописеца Здравко Палазов. Смолянският художник е добре познат на пловдивската публика, но ще я изненада и развълнува с една изцяло нова колекция картини. След дълго отсъствие от..

публикувано на 14.09.21 в 15:05

Благоевградският театър открива новия сезон със спектакъла „Послепис“

Благоевградският театър „Никола Вапцаров“ открива 102-ия си творчески сезон със спектакъла „Послепис“. Представлението ще се играе на 17 и 18 септември от 21 часа в Летния театър на града. Постановката е театрален пърформанс по нетеатрални текстове –..

публикувано на 14.09.21 в 14:25
Олга Токарчук

Чувствителната Олга

Полската писателка Олга Токарчук вече си спечели много почитатели у нас, а особено след получаване на Нобеловата награда всяка нейна книга се очаква с голям интерес. За „Чувствителният разказвач“ тя пише в бележка, че дължи книгата до известна степен на..

публикувано на 14.09.21 в 08:15

„Паническа опера“ на Алехандро Ходоровски с първа постановка на българска сцена

Пиесата на Алехандро Ходоровски „Паническа опера“ е първата за сезона премиера на Драматичния театър „Стефан Киров“ в Сливен и първа постановка на тази пиеса в България. Режисьор на спектакъла е Петър Денчев, по чиято идея Нева Мичева прави превод на..

публикувано на 13.09.21 в 14:05
Вангел Имреоров

„След три минути“ с Вангел Имреоров – среща със спокойствието, от което имаме нужда

„Нека след три минути просто продължим деня си малко по-усмихнати и по-спокойни“, приканва ни с новата си поетична книга Вангел Имреоров. „След три минути“ идва четири години след „Напускане на спомена“ и среща читателите с простотата на живота, в..

публикувано на 13.09.21 в 12:48
Портрет на Тръпко Василев. Български исторически архив – Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Тръпко Василев – българският Третяков

Историята на първата частна художествена галерия София, станала известна като Тръпковата галерия и нейният създател Тръпко Василев влязоха в книгата на изкуствоведката Благовеста Иванова „Тръпко Василев и Постоянна художествена галерия – 110 години..

публикувано на 11.09.21 в 09:05