Български изпълнители

петък
от 23.00 до 24.00 часа
Записи от фонда на БНР, както и интервюта с наши класически музиканти.
Екип: „Класика“

Публикации

Василена Серафимова – на сцената се боря за всяка нота

В късната петъчна вечер на 17 май в предаването „Български изпълнители“ ще ви срещнем с перкусионистката Василена Серафимова. Родният град на Василена Серафимова е Плевен, където завършва Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“. Пътят ѝ я..

публикувано на 16.05.19 в 17:30

Спомен за Кирил Кръстев

„На Русенската опера Кръстев даде три десетилетия от живота си. За него това не беше компромис или жертва - просто твореше на тази сцена. След това още десетина години беше първи баритон и на Варненската опера - и там се раздаваше докрай, без остатък“ –..

публикувано на 03.05.19 в 11:55
Валентин Геров (първият вляво) с музикантите от „София квартет“

Валентин Геров: Мечтата ми беше да свиря в квартет и я постигнах

В късната петъчна вечер на 19 април в предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем с доайена на камерната музика Валентин Геров . През тази година той празнува своя 60-годишнен юбилей. „Мога да се похваля, че имам много приятели и, да, желан музикант..

публикувано на 19.04.19 в 15:17

„Безкрайно щастлива съм, че мога да работя в родния си град“, казва Андреана Николова

Тя е водеща солистка на Русенската опера. Там дебютира като Улрика от „Бал с маски“ на Верди. Сега последното предизвикателство, което поема е участието й в мюзикъла „Кабаре“ на Джон Кендър и Фред Еб. Премиерата беше на 6 април, а на 13 е вторият..

публикувано на 12.04.19 в 12:54
Атанас Карафезлиев

Гласове и лица от Симфоничния оркестър на БНР – Атанас Карафезлиев

В последния петък на месец март предаването „Български изпълнители“ и неговата рубрика „Гласове и лица от симфоничния оркестър на БНР“ ще потопи слушателите в света на един от представителите на медните духови инструменти, който винаги впечатлява..

публикувано на 29.03.19 в 11:04

Българско трио за класическа музика

В петък, час преди полунощ ще слушате записи на Българско трио за класическа музика в състав: Строимир Симеонов (флейта), Александър Аврамов (цигулка) и Лиляна Стефанова (пиано). Ансамбълът се появява през 1963 година. Основна цел на тримата изявени..

публикувано на 22.03.19 в 11:20
Любомир Денев- Младши

Любомир Денев- Младши – Винаги е хубаво човек да изпълнява своя музика

В късната петъчна вечер на 15 март в предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем с Любомир Денев- Младши. Той е възпитаник е на   Националното Музикално Училище „Любомир Пипков” и Националната Музикална Академия „Панчо Владигеров”. Негови..

публикувано на 15.03.19 в 14:54
Мила Михова

В „Български изпълнители“ - запис от концерт на Мила Михова в НДК

На 15 декември в рамките на „Новогодишния музикален фестивал“ концерт изнесе оперната певица Мила Михова съпровождана на пианото от големия пианист Ричард Баркър. Заглавието на концерта беше „Бисери на белкантото“ и включваше песни и арии от..

публикувано на 08.03.19 в 15:38
Иванка Нинова

Български изпълнители: Иванка Нинова

С партията на Еболи от „Дон Карлос“ на Верди Иванка Нинова дебютира на сцената на Софийската опера. Явява се на конкурс заедно с още седемдесет и шест певци. На третия тур остават десет, от които само трима са допуснати до спектакъл. Тя избира „Дон Карлос“...

публикувано на 14.02.19 в 16:25

Спомен за Пенка Дилова

Ще слушаме една великолепна певица, солистка на Русенската опера - Пенка Дилова. В предаването ще звучат арии и сцени от „Орлеанската Дева” и „Дама Пика” на Чайковски, „Севилският бръснар” на Росини, „Тайният брак” на Чимароза, „Така правят..

публикувано на 06.02.19 в 13:45