Български изпълнители

петък
от 23.00 до 24.00 часа
Записи от фонда на БНР, както и интервюта с наши класически музиканти.
Екип: „Класика“

Публикации

Габриела Георгиева в „Бал с маски“ на Верди

Габриела Георгиева гостува в „Български изпълнители“

Със сигурност помня точно впечатлението си от първата ми среща с Габриела Георгиева . Беше по времето на международния конкурс за млади оперни певци „Борис Христов“ в София. Оказа се звезден този конкурс. Той извади пред публиката няколко млади и..

публикувано на 16.07.17 в 09:25
Лия Петрова

Лия Петрова - носителка на първа награда от престижния конкурс Карл Нилсен

Вълшебната цигулка на Лия Петрова Забележителен талант ...при нея талантът спира дъха... Лия Петрова напълно те оставя безсловесен не само заради техниката си, но и заради стилистичната чувствителност и музикалност. Това са само част от отзивите, които..

публикувано на 22.06.17 в 12:30
Миша Дамев

Миша Дамев: Когато човек е музикант и артист той трябва съзнателно да знае къде са му корените и трябва да полива тези корени

Поинтересувах се защо? Увлечен в новите предизвикателства, непрекъснати предложения за концерти България някак остава далеч от творческите му планове. Връщането му тук сега също е инцидентно. Намира се в Санкт Петербург и когато Валерий Гергиев уговаря..

публикувано на 09.06.17 в 15:55

Гласове и лица от Симфоничния оркестър на БНР: Десислава Чолакова

В това издание на предаването ще ви срещнем с Десислава Чолакова – концертмайстор на СО на БНР от 2012 година. Родена в Пазарджик, тя изгражда впечатляваща кариера на солист и оркестров изпълнител както в България, така и в чужбина. Първите уроци по..

публикувано на 02.06.17 в 08:30
Професор Лиляна Антова – пианист и дългогодишен преподавател в клавирната катедра на Националната музикална академия „Панчо Владигеров“

Честит 90-ти рожден ден!

Тя е първият изпълнител у нас на клавирния концерт от Николай Римски-Корсаков. Още в началото на 70-те години на миналия век, експериментира с нетрадиционни форми на концерти и рецитали. Осъществява музикални представления – синтез между клавирни творби,..

публикувано на 27.04.17 в 15:05
Петър Данаилов в „Набуко“

Все още гледам на живота през очите на петгодишно дете

Няма как щом срещнеш Петър Данаилов да не те заплени вдъхновеното му излъчване и откритост. Когато започнеш да го интервюираш чарът му още повече те завладява. През 2000 година той спечели първа награда и златен медал от конкурса за млади оперни певци..

публикувано на 24.04.17 в 09:15

„Ет Арсис квартет“ не оставя слушателя безразличен

В предаването „Български изпълнители” ще ви запознаем с „Ет Арсис квартет“ . Христина Танева (пиано), Велислава Танева (цигулка), Айнис Касперавичус (виола) и Диего Хернандес Суарес (виолончело) са имената на амбициозните млади музиканти в квартета, които..

публикувано на 13.04.17 в 13:25
Явор Желев

Гласове и лица от Симфоничния оркестър на БНР: Явор Желев

В предаването ще ви срещнем с Явор Желев – водач на флейтите в Радиооркестъра. Възпитаник на НУИ „В. Стоянов” в Русе и НМА „П. Владигеров” в София, от 1993 г. свири в Симфоничния оркестър на БНР. Със сигурност сте виждали сред музикантите на сцената..

публикувано на 07.04.17 в 11:14

В „Български изпълнители” - кларинетистът Атанас Колев

Рядко изпълнители на духови инструменти продължават да музицират активно и в достопочтена възраст като кларинетиста Атанас Колев, който през декември миналата 2016 г. навърши 80 лета. Жизнен, ласкаво усмихнат, пълен с енергия той започва и завършва деня с..

публикувано на 09.02.17 в 12:00
Георги Чолаков в ролята на Неморино в „Любовен еликсир” от Доницети, 1976 г., Манхайм.

Георги Чолаков - майсторът на високото "До"

Гост в предаването е тенорът Георги Чолаков - певец с дълга и плодотворна кариера. Той е малко познат у нас, тъй като след 1973 г. пее само зад граница. По-често започва да гостува в България през 90-те. Завършва с отличие Консерваторията в класа на Лиляна..

публикувано на 17.01.17 в 12:15