Български изпълнители

петък
от 23.00 до 24.00 часа
Записи от фонда на БНР, както и интервюта с наши класически музиканти.
Екип: „Класика“

Публикации

Честит юбилей на Костадин Андреев

Костадин Андреев е роден на 22 май 1968 година в Стара Загора. В семейството му няма музиканти, а самият той мечтае за театралната сцена. Записва се в Пловдивското училище за сценични кадри, за да се подготвя за изпитите в НАТФИЗ. Това са годините, в които..

публикувано на 25.05.18 в 08:45

Янко Маринов – универсален музикален талант

В последния час на петъчната вечер на 18 май в предаването „Български изпълнители“ на програма „Христо Ботев” ще ви срещнем с музикант, за когото с пълно основание може да се каже – универсален талант! Вдъхновен концертиращ органист, чембалист, пианист,..

публикувано на 17.05.18 в 17:05

Пианистът Георги Кънев на 80 години

Георги Кънев започва да свири на пиано на 7-годишна възраст в родния си град Пазарджик. Завършва Пловдивското музикално училище през 1956 година. По-късно продължава обучението си в Музикалната академия „Панчо Владигеров“ при проф. Люба Енчева. През..

публикувано на 11.05.18 в 09:25

Гласове и лица от СО на БНР – Ясен Теодосиев

В петъчната вечер на 27 април в рубриката „Гласове и лица от Симфоничния оркестър на БНР” ще срещнем слушателите с една личност, чийто всестранен талант се радва на заслужено признание сред музикалната общественост у нас и по света. Това е виртуозният..

публикувано на 27.04.18 в 12:09
Радостина Николаева в ролята на Манон Леско от едноименна опера на Джакомо Пучини

За любовта към музиката и театъра с Радостина Николаева

Професионалният път на Радостина Николаева започва от родния ѝ град Русе с ролята на Елвира в „Дон Жуан” на Моцарт. Тогава тя е студентка в трети курс в Музикалната академия. Пет години след дебюта си се явява на конкурс в Софийската опера, но този път..

публикувано на 25.04.18 в 09:20

90 години от рождението на проф. Добри Палиев

Добри Палиев се ражда в семейството на Мария Себастият фон Милде, наследничка на стара чешка благородна фамилия и Добри Палиев, буден и образован българин от град Елена. Музикалната история на семейството започва, когато и двамата сина, Отокар и Добри..

публикувано на 20.04.18 в 13:36
Красимир Щерев

Красимир Щерев – акордеонът е уникален инструмент, при него звукът има невероятната способност „да диша“

В последния час на петъчната вечер на 30 март в предаването „Български изпълнители“ ще изненадаме меломаните с един на пръв поглед нетрадиционен подход към съвременната класическа музика. Ще се пренесем в познатия и непознат свят на един от..

публикувано на 29.03.18 в 10:05

Арсений Арсов: Изпял съм „Травиата“ 170 пъти, „Севилският бръснар“ към 180 – това е много за една певческа кариера

Нашият гост има огромен репертоар, стотици спектакли в различни театри у нас и по света. Пази програми, афиши, снимки от всички свои участия в оперни спектакли. Събира записи – свои и на колегите си и ги разпространява в социалните мрежи, за да не се..

обновено на 28.03.18 в 11:14
Александър Сомов

Александър Сомов – успехът е човек да е щастлив със себе си

„Виолончелото е инструментът, с който могат да се правят много интересни неща и човек да показва много страни от своята музикалност“ – казва Александър Сомов. Роден е в семейство на музиканти. Още като ученик на Стефан Руневски в Националното музикално..

публикувано на 16.03.18 в 13:14
Проф. Атанас Куртев

Среща с големия български пианист проф. Атанас Куртев

„Изкуството, както и животът, е вечно движение, една от най-висшите форми на опознаване тайните на света. То е свързано много по-тясно с радостта от творчеството и с доброволното жертвоприношение, отколкото само с наслаждение или развлечение“ – пише..

публикувано на 09.03.18 в 15:50