Български изпълнители

петък
от 23.00 до 24.00 часа
Записи от фонда на БНР, както и интервюта с наши класически музиканти.
Екип: „Класика“

Публикации

Марио Хосен – метафизичното и реалното в цигулковото изкуство

Един музикант – майстор на цигулката, чиято поява на концертния подиум винаги завладява публиката с брилянтната си техника, ювелирното извайване и изящно поднасяне на интонационната нюансираност и харизматично сценично присъствие, а неговите приятели и..

публикувано на 08.05.20 в 08:55
Анжела Тошева

Анжела Тошева – вдъхновена и вечно търсеща различното

Първата част от срещата-разговор с една вдъхновена и вечно търсеща новото в традициите на клавирната интерпретация българска изпълнителка – Анжела Тошева ще бъде излъчена в предаването „Български изпълнители“ в петъчната вечер на 3 април. Една от..

публикувано на 03.04.20 в 10:30
Александър Сомов

Александър Сомов – талантлив и харизматичен

Поредното издание на предаването „Български изпълнители“ ще срещне почитателите на класическата музика с изявения български майстор на виолончелото Александър Сомов – любимец не само на ценителите на виолончеловото изкуство, а и на повечето меломани. Роден..

публикувано на 13.03.20 в 08:45

Квартет „Филхармоника“: Упражняваме един ритуал, в който музиката е центърът

С инструменталистите от струнен квартет „Филхармоника“ ви срещаме в последния петък на месец февруари в предаването „Български изпълнители“  В ансамбъла участие вземат четирима от водещите оркестранти на Софийската филхармония – Павел Златаров, Анна..

публикувано на 27.02.20 в 12:39

Здравко Лазаров: Музикантът е по-добре да изгражда свой собствен образ, а не да копира

„Музикантът е по-добре да изгражда свой собствен образ, а не да копира, но аз винаги съм се стремил да възприема най-доброто от всички мои учители и да търся собствен почерк в интерпретацията на партитурата“, това казва диригентът Здравко Лазаров...

публикувано на 24.01.20 в 09:05
Вася Радева като Розина от „Севилският бръснар“ на Джоакино Росини

Вася Радева – един от най-красивите колоратурни сопрани на Софийската опера

В петъчната вечер (29 ноември), в предаването „Български изпълнители“ ви предлагаме записи на певицата Вася Радева. Ще прозвучат блестящи интерпретации на сопраното с необикновено красив глас, на фрагменти от опери на Роси, Моцарт, Гретри, Росини,..

обновено на 29.11.19 в 16:14
Пианистът Симеон Гошев

Симеон Гошев: Човек трябва да има собствен подход към музиката

В късната петъчна вечер на 15 ноември в предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем със Симеон Гошев. Българският пианист успешно съчетава концертната си дейност като солов и камерен музикант в Австрия и България. Работата му се отличава най-вече с..

публикувано на 15.11.19 в 12:58
Виктория Василенко

Виктория Василенко: България ми е дала всичко

В последния петък на месец октомври от 23 часа в предаването „Български изпълнители“ ще ви срещнем с Виктория Василенко. Младата пианистка е добре позната на концертния подиум, а талантът ѝ отдавна е открит и оценен. Учи в Националното музикално училище..

публикувано на 25.10.19 в 14:55
Емануил Иванов

За конкурса „Феручо Бузони“ – разговор с носителя на първа награда Емануил Иванов

От 28 август до 6 септември се състоя 62-рото издание на Международния конкурс за пианисти „Феручо Бузони“ в Болцано, Италия. На 6 септември стана ясно, че носител на първа награда е българинът Емануил Иванов. Туровете от конкурса се предаваха по интернет и..

публикувано на 11.10.19 в 08:45

Гласове и лица от СО на БНР – Галина Койчева

В първата петъчна вечер на месец октомври предаването „Български изпълнители“ ще запознае почитателите на класическата музика с личността и изкуството на концертмайстора на националния ни радиооркестър – цигуларката Галина Койчева. Родена през 1981 година..

публикувано на 04.10.19 в 09:35