Европейски паралели - за музея, за галерията

От мисията до действителността

събота (през седмица)
от 15.10 до 16.00 часа

Всеки от нас пази много спомени за отделни периоди от своя живот. Понякога те са скрити в малките късчета хартия, наречени марки. В монети или фигурки и всякакви предмети, които ни напомнят за нещо важно, което някога ни се е случило. Очакваме те да ни попречат да забравим моменти на на щастие, раздяла, на успех – за нас или за другия. Едни от нас са по-сантиментални и по-старателни и превръщат усилията си в създаване на малки музеи. Те се разполагат в началото в някое чекмедже, после в шкаф, в стая. И постепенно се оказва, че в сбирката са попаднали и някои ценни предмети – монети, марки, парчета керамика или цели предмети от далечно минало на прадеди или на съвсем непознати хора, живели преди стотици години. Страстта на колекционера – хоби или бизнес. Истории от света на колекциите... Моменти на открития, слава и богатство... понякога.
“Европейски паралели – за музея, за галерията” е предаването за музеите, музейното дело, галериите, за тяхната мисия да опазват и съхраняват културното наследство на нацията. Ще се разходим заедно из залите на най-големите музеи и галерии и у нас, и по света, и ще ви разказваме интересни истории за оригинални експонати и произведения на изкуството.
Съвременната култура и културното наследство - хармонична ли е тяхната връзка или могат да проявяват враждебност помежду си?
Образът на музея и в социалното пространство и какви са неговите задачи при опазването на културното наследство?
Погледът на другия за българските съкровища – от дипломатическата любезност на посланика до агресивното любопитство на туриста... Ще търсим отговор и на много въпроси, свързани с усилията за поддържане и функциониране на българските музеи, с тяхната роля и място в културното пространство и в потоците на културния туризъм. Какво не достига на галерията и музея у нас, за да се превърнат те трайно в естествени притегателни туристически обекти? Кои са по-интересните творби, които се съхраняват във фондовете на музеите в България?
Ще се стремим да бъдем полезни и със съвети как да си направите музей или галерия или ако вече сте напреднали в това дело, ще хвърлим един поглед и към вашите семейни сбирки и колекции, ако ни позволите. Ще се стремим да сме полезни и на колекционерите и на самите културни институции, като разговаряме за нормативната уредба и ви предлагаме необходимата информация по тази тема.
Музеите в България разполагат не само с богати колекции, но и с един изключителен капитал – музейните специалисти. Ще ви срещнем с интересни хора, които са посветили много от своето време на развитието на музейното дело и музейния мениджмънт. 

Екип на предаването: Божидар Любенов, Анелия Димитрова, Албена Велева


Публикации

Обединена Европа и нейното културно наследство

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/110625_Evropejski paraleli_2.mp3 На 17 юни 2011 г., в Софийската градска художествена галерия се проведе дискусия на тема „Обединена Европа и нейното културно наследство”. Официален..

публикувано на 24.06.11 в 12:17

Артвиза за изкуството

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/110612_Evropejski paraleli.mp3 Трябва ли му на изкуството виза? Необходима ли е виза на една творба, която напуска личното пространство на своя създател, за да се отправи на..

публикувано на 10.06.11 в 10:33
Изложбата

За изкуството, колекциите и корпоративната отговорност, или другото лице на една банка

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/110528_evropeiski_paraleli.mp3 „Търсите вдъхновение, искате ли да научите нещо повече за съвременното изкуство...” - с такава необичайна любезност в дните преди „Нощта на музеите” една..

публикувано на 27.05.11 в 08:32

14 май - Европейската нощ на музеите

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/110514_Evropejski paraleli.mp3 И отново – за седми път – повече от 60 музеи и галерии у нас се подготвят да посрещнат в нощта на 14 срещу 15 май многобройна публика. Както обикновено,..

публикувано на 13.05.11 в 12:59
Сградата на Националния археологически музей в Атина.

Музеят в културното пространство на Гърция

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/110430_Evropejski paraleli.mp3 От началото на годината вниманието на българската публика беше привлечено от няколко интересни събития, свързани с различни аспекти на гръцката култура у..

публикувано на 29.04.11 в 07:49

„ABC - белгийско съвременно изкуство” в Софийската градска художествена галерия

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/110416_Evropejski paraleli.mp3 На 12 април, пред многобройната българска публика, чуждестранни гости и представители на дипломатическия корпус, в Софийската градска художествена..

публикувано на 15.04.11 в 12:12

Тракия и Древният свят – колекция на Васил Божков

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/110319_trakia.mp3 За пореден път Националният исторически музей предлага на своята публика интересно и атрактивно събитие. В деня на първия пролетен полъх музеят отваря врати за всички,..

публикувано на 18.03.11 в 13:11
 Кулата Байтерек, символ на Астана, столицата на Казахстан.

Република Казахстан – 20 години по пътя на независимостта

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/110305_Evropeiski paraleli.mp3 От Алтай и Заратустра до днешното културно многообразие на „Великата степ” Когато преди 20 години Казахстан провъзгласява своята независимост, пред..

публикувано на 02.03.11 в 10:11
Южната кула и крепостна стена в стария град в Созопол, който оглави класацията на в.

Чудесата на България и новата музеология

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/110219_Evropeiski paraleli.mp3 През тази седмица вниманието отново бе насочено към духовното богатство на България и важната роля на музея, за развитието на културния туризъм у нас. В..

публикувано на 18.02.11 в 09:39

Медиите и музея – между зримото и невидимото

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Evropeiski_paraleli-za muzeq,za galeriqta/110205_Evropeiski paraleli.mp3 Защо ли все още музеят се възприема като една малко скучновата територия, с неясни очертания. И днес той е онова място, където човек като че ли насила..

публикувано на 04.02.11 в 06:34