Европейски паралели - за музея, за галерията

От мисията до действителността

събота (през седмица)
от 15.10 до 16.00 часа

Всеки от нас пази много спомени за отделни периоди от своя живот. Понякога те са скрити в малките късчета хартия, наречени марки. В монети или фигурки и всякакви предмети, които ни напомнят за нещо важно, което някога ни се е случило. Очакваме те да ни попречат да забравим моменти на на щастие, раздяла, на успех – за нас или за другия. Едни от нас са по-сантиментални и по-старателни и превръщат усилията си в създаване на малки музеи. Те се разполагат в началото в някое чекмедже, после в шкаф, в стая. И постепенно се оказва, че в сбирката са попаднали и някои ценни предмети – монети, марки, парчета керамика или цели предмети от далечно минало на прадеди или на съвсем непознати хора, живели преди стотици години. Страстта на колекционера – хоби или бизнес. Истории от света на колекциите... Моменти на открития, слава и богатство... понякога.
“Европейски паралели – за музея, за галерията” е предаването за музеите, музейното дело, галериите, за тяхната мисия да опазват и съхраняват културното наследство на нацията. Ще се разходим заедно из залите на най-големите музеи и галерии и у нас, и по света, и ще ви разказваме интересни истории за оригинални експонати и произведения на изкуството.
Съвременната култура и културното наследство - хармонична ли е тяхната връзка или могат да проявяват враждебност помежду си?
Образът на музея и в социалното пространство и какви са неговите задачи при опазването на културното наследство?
Погледът на другия за българските съкровища – от дипломатическата любезност на посланика до агресивното любопитство на туриста... Ще търсим отговор и на много въпроси, свързани с усилията за поддържане и функциониране на българските музеи, с тяхната роля и място в културното пространство и в потоците на културния туризъм. Какво не достига на галерията и музея у нас, за да се превърнат те трайно в естествени притегателни туристически обекти? Кои са по-интересните творби, които се съхраняват във фондовете на музеите в България?
Ще се стремим да бъдем полезни и със съвети как да си направите музей или галерия или ако вече сте напреднали в това дело, ще хвърлим един поглед и към вашите семейни сбирки и колекции, ако ни позволите. Ще се стремим да сме полезни и на колекционерите и на самите културни институции, като разговаряме за нормативната уредба и ви предлагаме необходимата информация по тази тема.
Музеите в България разполагат не само с богати колекции, но и с един изключителен капитал – музейните специалисти. Ще ви срещнем с интересни хора, които са посветили много от своето време на развитието на музейното дело и музейния мениджмънт. 

Екип на предаването: Божидар Любенов, Анелия Димитрова, Албена Велева


Публикации

Весела Кондакова в студиото на програма „Христо Ботев“

За новата роля на музея

Светът се развива, животът се променя. Тази промяна намира ли своето отражение в дейността на музея – променя ли се и той ?! Каква е намесата на държавата в този процес – подпомага ли, „поощрява“ ли създаването на ползотворна среда за развитието на..

публикувано на 04.10.21 в 14:19
Валентин Дебочички в студиото на програма „Христо Ботев“

Музеят и неговите експозиции – привлекателно средище за култура, история и поука

Пауталия, Велбъжд, Градът на императорите… Като всеки български град, разположен върху земи с хилядолетна история, и Кюстендил има много имена. И богатства – лечебна минерална вода и здравословен климат, красива природа и прочут хълм-крепост..

публикувано на 20.09.21 в 15:23
Катя Зографова в студиото на програма „Христо Ботев“

Катя Зографова и позабравени истории от „софийските потайности“

Катя Зографова е главен уредник на софийския музей на Никола Вапцаров и известна българска писателка. Някои я наричат и „литературен археолог“. Тя гостува в предаването, по повод на предстоящия празник на нашата столица – 17 септември – датата, на която..

публикувано на 13.09.21 в 15:10

Проф. Румяна Прешленова – за историческата памет и културното наследство

Каква е дейността на ИБЦТ към БАН – за партньорството на института с музеите и за ролята на културно-историческото наследство в днешния ден. Проф. д-р Румяна Прешленова разказва в предаването "Европейски паралели". Професор д-р Румяна Прешленова е директор..

публикувано на 23.08.21 в 13:44

Бисер и Биляна Соколови – истории от личния музей

Бисер и Биляна Соколови са отдадени на популяризирането на българския фолклор. Бисер Соколов е солист оркестрант в Оркестъра за народна музика на БНР от 1994 година. Със своята гъдулка е гостувал на много сцени и у нас, и зад граница. Радва многобройните..

публикувано на 09.08.21 в 08:00
Замък-музей „Св. Антон“

Музеите на Словакия

В посолството на Словашката република в София, на 29 юни 2021 г., се проведе международната конференция „Музеите на Словакия“. По време на проявата беше представен един от емблематичните словашки музеи – замъка-музей „Свети Антон“. Гости на събитието..

публикувано на 26.07.21 в 10:36

XVII „Нощ на музеите“

През последните години с „Нощта на музеите“ по традиция се отбелязва Международният ден на музеите – 18 май. Но пандемията обърка плановете и на този празник и ето че в събота – на 3 юли, повече от 40 музея, художествени галерии и техните филиали в..

публикувано на 03.07.21 в 16:25
Атанас Каменаров

Имат думата слушателите

В това предаване разговора беше с един от вас – нашите слушатели. Атанас Каменаров не само се интересува от музейното дело, но е имал възможност и да участва в различни проекти, свързани с дейността на музеите. Повече от 45 години той извършва..

публикувано на 28.06.21 в 13:40
Николета Петкова в студиото на програма „Христо Ботев“

Исторически музей-Стрелча – музеят в малкия град

Стрелча е едно от онези китни български градчета, които посетиш ли един път – винаги ти се иска отново да се върнеш там, поне за малко. Китно, защото е разположено сред живописна природа, заобиколено от красиви хълмове в подножието на Същинска Средна..

публикувано на 14.06.21 в 11:55
Христо и Виктор Ибришимови в студиото на програма „Христо Ботев“

За Чоко и Боко и още истории от личния музей на Христо Ибришимов

Мнозина от нас все още са запазили някакъв спомен от приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко. Този първи говорящ детски анимационен филм се появява през 1979 г., в периода на възход на българската анимация. 11-те епизода са създадени от режисьора..

публикувано на 31.05.21 в 12:28