Между барока и рока

вторник
от 23.00 до 24.00 часа
"БаРок"
Тематични паралели между барок и рок творби, творци и изпълнители. Остроумни предизвикателства, шеговити намигвания през векове, през музикални поколения и поклонници.
Екип: Янина Богданова, Кристиян Бояджиев

Публикации

Легенда за крал Артур

В пространството между барока и рока се вмества един легендарен герой: владетелят на Логрия (така старите келти наричали Британия), рицарят на рицарите, събрани за добри подвизи около кръглата маса в двореца Камелот; притежателят на прочутия меч Ескалибур:..

публикувано на 06.05.19 в 11:30

Ламенти

На вниманието Ви предлагаме рок/барок ламенти: песни скръбни, жални, печални – музика от другия полюс на чувствата, който (иска ли ни се, или не) винаги съпътства радостта. Защото без скръбта как ли бихме разбрали колко мимолетно е щастието и колко грижливо..

публикувано на 29.04.19 в 11:00

Страстната седмица

На Велики Вторник нашето странстване Между барока и рока е в светлината на земните дни на последния път на Христос, сина Божий, приел чрез страданията си на кръста нашите грехове, за да срине проклятието и дари безсмъртието на човешкия род. Спомняме си..

публикувано на 22.04.19 в 12:30

Флорофония

В Индия – лотос, в християнска Европа – роза, това са цветята, означаващи съвършенството, извора на живота, милостивото сърце, душата със седемте добродетели, космическата любов... цветята, символизиращи Майката на света. В срещата ни звучат творби,..

публикувано на 15.04.19 в 12:55

Играта

„Човекът е създаден като играчка на Бога и това е най-доброто у него“, Платон „Независимостта на играта от морала не я прави неморална; играта не е нито лоша, нито добра“, Йохан Хьойзинха Предлагаме Ви различни по своя характер, време,..

публикувано на 09.04.19 в 10:10
Предполагаем портрет на Джовани Батиста Перголези

В плен на шегата

През 1733 година се ражда първата весела опера, опера-буфа „Слугинята – господарка“. Неин автор е съвсем младият Джовани Батиста Перголези. На власт по онова време е сериозната опера-серия и въпросното комично творение се явява само като една малка..

публикувано на 02.04.19 в 09:45

Групов портрет - 4 част

И в миналото, и сега многофигуралната композиция е била привлекателна за изкуството и се е радвала на внимание както от страна на публиката, така и от авторите, намерили в нея постоянен източник за творческо вдъхновение. А що се отнася до обектите –..

публикувано на 25.03.19 в 16:25

Групов портрет - 3 част

И в миналото, и сега полифигуралната композиция е била привлекателна за изкуството и се е радвала на внимание както от страна на публиката, така и от авторите, намерили в нея постоянен източник за творческо вдъхновение. А що се отнася до обектите –..

публикувано на 18.03.19 в 18:25
Антонио Вивалди, „Гранд Фънк Рейлроуд“ (горе), „ФСБ“ (долу) и Георг Фридрих Хендел

Темпо „Виво“

Нашето пътуване между барока и рока този път е в темпо „виво“. Опитваме се да обединим всевъзможните нюанси между живост и бързина, които фигурират под условните определения: Алегро, Престо, Виваче и т.н., което не изключва поднюанси като: Молто,..

публикувано на 25.02.19 в 09:10
Група „Йес” и Анн Халенберг

Анн Халенберг и група „Йес” – в пространството между барока и рока

Те са музиканти, които познавачите на барока и рока високо ценят, а и българската публика имаше честта да се срещне с тях. Чест, примесена с радостта от незаличимо за паметта събитие. Шведското мецосопрано Анн Халенберг заедно с Оркестър Ил Помо д’оро,..

публикувано на 19.02.19 в 12:49