Метроном

четвъртък
от 19.30 до 21.20 часа
Обзорно музикално предаване за събития от страната. Професионална, бърза, аргументирана и безпристрастна оценка на концертите в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери от самото събитие. Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Представяне на музикални проекти и звукозаписни премиери. Специално се следи музикалния календар по света свързан с участие на български музиканти.
Екип: Елена Хубанова, Цветелина Начева, Светлана Димитрова, Аделина Александрова, Наталия Илиева, Ралица Фичева

Публикации

„Софийски солисти“ със серия концерти в София и Пловдив

На 2 април камерният ансамбъл „Софийски солисти“ откри новата концертна зала на „Оборище“ 5. „Цяло движение се създаде от бивши ученици на софийското музикално училище с много вълнение, много страстно. Това показва, че българските музиканти, независимо..

публикувано на 12.04.19 в 12:50
Квартет „Филхармоника“

Квартет „Филхармоника“ с пролетен концерт

На 9 април от 19.00 часа в камерна зала „България“ ще се състои третият концерт от цикъла на най-новата формация към Софийската филхармония . „Програмата включва произведения от трима композитори, чийто имена започват с буквата „М“. Три изключително..

публикувано на 08.04.19 в 16:50

Валентина Куцарова с концерт във Виена

На 4 март в Брамсовата зала на Музикферайн се състоя концерт на виенския ансамбъл „Контрапункти“ под диригентството на Петер Койшниг. Известното българско мецосопрано Валентина Куцарова изпълни „Песента на горския гълъб“ от „песните на Гуре“ на Арнолд..

публикувано на 08.04.19 в 16:15

Последният фестивален уикенд на „Пианисимо“

Изминаха две седмици от XXII-то издание на Международния фестивал за съвременна клавирна музика „Пианисимо“. Програмата, подготвена от екипа през първите два фестивални уикенда, беше извънредно богата и пъстра. Публиката имаше възможност да чуе и види..

публикувано на 05.04.19 в 14:00

„София квартет“ празнува рождения ден на Валентин Геров

Тази вечер от 19.00 часа в Камерна зала „България“ „София квартет“ ще представи своя проект „Концерти с дрескод“, с които ще отбележи рождения ден на виолиста Валентин Геров. В празника ще вземат участие музикантите Живко Петров, Антони Дончев, Васил..

публикувано на 04.04.19 в 09:30

Очаква ни XXII издание на фестивала за клавирна музика „Пианисимо“

В своето поредно издание Международният фестивал за съвременна клавирна музика „Пианисимо“ отново ще представи пъстра и разнообразна програма. Любителите на единствения форум в България, изцяло посветен на съвременната музика ще имат възможността да видят..

публикувано на 20.03.19 в 12:49
Бойко Богданов

"Теменужката от Монмартр" - премиера на МДТ Велико Търново

На 19 март на сцената на МДТ „Константин Кисимов“ меломаните от Велико Търново и гостите на старата ни столица ще имат възможността да видят премиерния спектакъл на „Теменужката от Монмартр“ – един от последните шедьоври на Имре Калман,..

публикувано на 18.03.19 в 11:45

Беседа за балета "Легенда за езерото"

На 10 март 2019 година от 11:00 часа в Софийската опера и балет ще се състои беседа посветена на премиерата на балета „Легенда за езерото“ от Панчо Владигеров. С този спектакъл операта се включва в националната програма за честване на 120 години от..

публикувано на 08.03.19 в 16:05

Първа среща на Вагнеровото общество в България

На 9 март от 11:00 часа в Софийската опера и балет почитателите на творчеството на Рихард Вагнер ще могат да присъстват на първата среща на Вагнеровото общество в България. „В почти целия свят съществуват така наречените Вагнерови общества. Това..

публикувано на 08.03.19 в 15:48
Пенка Кунева

Световна премиера на творба на Пенка Кунева, посветена на Софийската филхармония

„Това е една мечта, която дори и не съм си представяла. Аз обичам много симфоничната музика. Отраснала съм в зала „България“, така че, когато получих предложение от Найден Тодоров, веднага приех“ – казва Пенка Кунева. „Красотата в музиката“..

обновено на 08.03.19 в 13:06