Метроном

четвъртък
от 19.30 до 21.30 часа
Обзорно музикално предаване за събития от страната и чужбина.
Поднасяне на бърза и точна информация за предстоящи концерти в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери чрез интервюта с организатори и участници.
Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Специално се следи музикалният календар по света и се акцентира върху участието на български музиканти.
В предаването се излъчват записи на концерти и спектакли осъществени на различни сцени в страната.
Веднъж в месеца продуцентът на камерна музика от „Музикална къща“ Лилия Николова представя новата продукция от Първо студио на БНР.  
Екип: Валерия Христова, Светлана Димитрова, Лилия Николова, кореспонденти от страната и чужбина.

Публикации

„Челисимо“ за втора година се провежда в София

От 6 до 10 септември в НМА „Панчо Владигеров“, НМУ „Любомир Пипков“ и в галерията на „Оборище“ 5 ще се проведат международната чело академия и концертите от фестивала „Челисимо“ , организирани от Атанас Кръстев. Всички концерти са с вход свободен, а..

публикувано на 06.09.21 в 17:05
Валерия Мирчева като Еболи в „Дон Карлос“

Среща с оперната певица Валерия Мирчева

40 години на сцената – солистката на Пловдивската опера Валерия МирчеваНа 27 август на сцената на Античния театър в Пловдив със спектакъл на операта „Севилският бръснар” на Росини бяха отбелязани 40 години сценична дейност на солистката на Пловдивската..

публикувано на 02.09.21 в 08:05

Метроном представя Огнени ритми

В предаването "Метроном" на 19 август от 19.30 часа ще звучат произведения, изпълнени на тридневната Перкусионна фиеста – част от Международния музикален фестивал „Варненско лято“ . За концертите, които се състояха в края на месец юни в морската..

публикувано на 18.08.21 в 11:22

„Метроном“ избра – два концерта от изминалия сезон

Първият е от програмата на Софийската филхармония, а вторият е юбилейният концерт на Людмил Ангелов. На 17 юни в зала България Софийската филхармония под диригентството на Георги Димитров изпълни симфонията-кантата „Песен за земята“ от Густав Малер със..

публикувано на 04.08.21 в 17:30
Филип Филипов, Илина Илиева, Момчил Пандев и Михайл Стефанов квартет

Посолството на Швейцария с концерт, подкрепящ младите музиканти

На 6 юли в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ с подкрепата на Швейцарското посолство се състоя концерт, обвързан и с честванията по повод 100-годишнината на учебното заведение. „Много съм щастлива, че този концерт ще се състои, защото..

публикувано на 27.07.21 в 08:35

„Отново заедно!“ или лятото на Старозагорската опера

Премиери на опери и балети подготвя екипът на Държавна опера - Стара Загора в периода 10 юли – 5 септември. Тази година началото ще постави традиционната постановка на стадион „Берое“. Преди пет години по случай юбилея на старозагорския футболен клуб..

публикувано на 09.07.21 в 08:05

„Жената от езерото“ на Джоакино Росини на Панчаревското езеро

На 24 септември 1819 г. в театър „Сан Карло“, Неапол, е премиерата на операта „Жената от езерото“ на Джоакино Росини. Либретото е на Андреа Тотола по едноименната поема на сър Уортър Скот. Действието е ситуирано в Шотландия по времето на крал Джеймс V...

публикувано на 08.07.21 в 10:05

Летни музикални празници „Баба Вида“

„В продължение на двадесет и шест години всяка година правим концерти във Видин с моите ученици“ – казва Иванка Нинова. Направили са концерт и тази година. Но събитието, за което се вълнува много, тепърва предстои. „Тази година ще осъществя една мечта,..

обновено на 07.07.21 в 15:06
Брукнерхаус Линц

Първи концерти в Линц след локдауна

След осеммесечна забрана на всички концерти и представления, на 19 май в Австрия започна концертният живот, с много ограничения и задължителни маски при летни температури навън. В момента този, който е тестван, излекуван или имунизиран, има правото да..

публикувано на 03.07.21 в 13:12

Песента – силата, която обединява, одухотворява и сътворява

Българският хоров съюз организира първия по рода си в България концерт, в който на една сцена запяват стотици деца от различни хорове в страната. Всички те са обединени в единен хоров ансамбъл, роден с името Детски хор на България. Този уникален..

публикувано на 30.06.21 в 07:55