Метроном

четвъртък
от 19.30 до 21.30 часа
Обзорно музикално предаване за събития от страната и чужбина.
Поднасяне на бърза и точна информация за предстоящи концерти в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери чрез интервюта с организатори и участници.
Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Специално се следи музикалният календар по света и се акцентира върху участието на български музиканти.
В предаването се излъчват записи на концерти и спектакли осъществени на различни сцени в страната.
Веднъж в месеца продуцентът на камерна музика от „Музикална къща“ Лилия Николова представя новата продукция от Първо студио на БНР.  
Екип: Валерия Христова, Светлана Димитрова, Лилия Николова, кореспонденти от страната и чужбина.

Публикации

Квартет „София” кани почитателите на камерната музика на концерт

Стоимен Пеев, Йордан Димитров, Валентин Геров и Любомир Ников, познати на публиката като „София квартет”, ще зарадват своите почитатели с концерт на 4 февруари от 19 часа в Камерна зала „България” . Съставът е подготвил две романтични произведения –..

публикувано на 03.02.22 в 11:25

Празнични събития в Линц

В края на миналата година при строги мерки в Линц се състояха няколко музикални събития, които привлякоха вниманието на кореспондента на БНР – Юлия Атцмансторфер. „За първи път от 50 години насам, в музикалния театър в Линц беше поставена операта..

публикувано на 31.01.22 в 08:25

Любомир Дяковски представи пролетния полусезон на Плевенската филхармония

На специална пресконференция директорът на Плевенската филхармония направи преглед на изминалата 2021 г. Според него въпреки всички рестрикции заради пандемията тя е била успешна за състава. Освен концерти в града те са изнесли и много концерти в..

публикувано на 28.01.22 в 08:10

Двама тенори едновременно на сцената в ролята на Отело от едноименната опера на Росини в Лиеж

Поради влошената епидемиологична обстановка в страната белгийското правителство отново въведе ограничителни мерки в културния сектор.От началото на декември в оперните и концертни зали се допускат едва 200 зрители, след представяне на зелен сертификат и..

публикувано на 24.01.22 в 08:45

„Жената от езерото“ на Росини спектакъл на Софийската опера

Екипът на „Метроном“ на 6 януари 2022 г. представя запис на операта „Жената от езерото“ на Джоакино Росини от 19 октомври 2021 с участието на Станислава Мамекова – Елена, Виолета Радомирска – Малкълм, Хрисимир Дамянов – Уберто, Петър Бучков – Дъглас, Даниел..

публикувано на 06.01.22 в 08:29
Ивайло Михайлов в ролята на Рикардо, и Русалина Мочукова, като Амелия, в „Бал с маски“

„Бал с маски“ на Верди – спектакъл на Старозагорската опера

Тази година Фестивалът на оперното и балетно изкуство в Стара Загора започна на 26 ноември с премиера на операта „Бал с маски“ на Верди – едно многократно отлагано събитие. Спектакълът беше посветен на 80-годишнината на Евдокия Здравкова-Хорозова,..

публикувано на 30.12.21 в 08:25

„Лулу“ на Албан Берг и Кшищоф Варликовски – горчив реквием за един ангел

Два бяха акцентите във възобновената след девет години продукция на „Лулу“ на Албан Берг в Кралския театър „Ла Моне“ в Брюксел – динамичната режисура на Кшищоф Варликовски и участието на канадската певица Барбара Ханиган в трудната централна роля...

публикувано на 17.12.21 в 08:15

Сбогуване със Станислав Ушев

Почина дългогодишният директор и главен диригент на „Симфониета“, Шумен. Станислав Ушев е роден в гр. Плевен, завършва Средно музикално училище в родния си град със специалност пиано. От 1980 г. до 1985 г. следва Оперно-симфонично дирижиране в..

публикувано на 07.12.21 в 17:01
Любомир Денев-син

Любомир Денев-син – с две нови авторски премиери

За един от младите български творци – композитора  и главен диригент на Младежка филхармония „Пионер” Любомир Денев-син – отминаващата 2021 г. е наситена с творческо вдъхновение, изяви и позитивни преживявания. Всичко това намира израз в две негови..

публикувано на 07.12.21 в 08:35

Нов детски мюзикъл „Зайченцето бяло“

На сцената на Музикалния театър „Стефан Македонски“ на 5 и 10 декември от 11 часа ще оживее детският мюзикъл „Зайченцето бяло“ по музика на Румен Бояджиев-син и текст на Венелин Методиев, вдъхновен от едноименната песен на Леда Милева и Петър Ступел...

публикувано на 02.12.21 в 12:05