Метроном

четвъртък
от 19.30 до 21.20 часа
Обзорно музикално предаване за събития от страната. Професионална, бърза, аргументирана и безпристрастна оценка на концертите в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери от самото събитие. Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Представяне на музикални проекти и звукозаписни премиери. Специално се следи музикалния календар по света свързан с участие на български музиканти.
Екип: Елена Хубанова, Цветелина Начева, Светлана Димитрова, Аделина Александрова, Наталия Илиева, Ралица Фичева

Публикации

Татяна Шиварова прави майсторски клас в Сливен

От 15 до 20 юни в Сливен ще има майсторски клас за оперни певци. Организира го оперната певица Татяна Шиварова, която въпреки че от години живее в Милано, никога не пропуска да се завръща в родния си град и да организира различни събития там. „Искам да..

публикувано на 14.05.19 в 12:10

„КласикАрт“ квартет и Василена Серафимова

На 12 май от 19 часа в камерна зала „България“ , софийската публика ще има удоволствието да се наслади на съвместното изпълнение на Василена Серафимова – вибрафон, маримба и струнен квартет „КласикАрт“. „Още една мечта се сбъдна. Мисията на..

публикувано на 12.05.19 в 08:15

Големинов, Левиев, Шостакович в концерт на квартет „Филхармоника“

На 10 май от 19 часа в камерна зала „България“ ще се състои концерт от цикъла на квартет „Филхармоника“. „Този концерт беше замислен като начало на нашия сезон, но за съжаление не можахме да го осъществим. Реализираме го сега, като в него отбелязваме с една..

публикувано на 10.05.19 в 10:25
Тринадесети фестивал на изкуствата „Борис Христов. Концерт на Божидар Божкилов (на преден план)

Божидар Божкилов спечели първа награда на певческия конкурс „Андре Шение“

На 1, 2 и 3 април във Фоджа, Италия се проведе четвъртият международен конкурс за млади оперни певци „Андре Шение“. Първа награда получи басът Божидар Божкилов. Има и две специални награди. В град Фоджа е роден Умберто Джордано – авторът на операта..

публикувано на 23.04.19 в 09:30

„Любовта никога не умира“ на Уебър с премиера във Варна

„Това е доста сложна партитура сравнена с предишните мюзикъли на Андрю Лойд Уебър. Той самият казва, че е надраснал себе си в нея… Тя стои много повече в операта, в класиката, но същевременно има чара и обаянието на мюзикъла…“, казва диригентът Страцимир..

публикувано на 22.04.19 в 09:30
Славил Димитров

„България пее“ в зала „България“

На 20 април от 18 часа Зала „България" отваря врати за четвъртото издание на инициативата на Българския хоров съюз „България пее". И тази година в кампанията под мотото „Пеем заедно“ участие ще вземат над 150 хора и вокални формации от 35 населени места в..

публикувано на 20.04.19 в 09:10

Фестивалът „Пловдивски камерни срещи“ връща музиканти в родния им град от 9 до 16 юни

Те са съученици от пловдивското музикално училище, випуск 1997 г. „Благодарение на госпожа Нели Попова поддържаме прекрасни отношения с училището“ – казва Елия Сакакушев, който е основен инициатор на събитията. Копнежът да се върнат в родния град  свързва..

публикувано на 17.04.19 в 10:30

Милен Апостолов разказва как се пише музика за театър

Тази година номинация за „Икар“ в категория „Авторска музика“ получи младият композитор и диригент Милен Апостолов . Как се пише музика за театър? „Необходимо е да си много, много гъвкав и като музикално мислене, и е необходимо да имаш известно познание..

публикувано на 16.04.19 в 10:30

„Шумла полка“ се завръща на сцената в Бургаската опера

През 1979 г. Парашкев Хаджиев пише мюзикъла „Шумла полка“ по либрето на Иван Генов. Тази година специално е избрана, за тази постановка и е част от честванията на 120-годишнината на Панчо Владигеров. На въпроса защо творба на Хаджиев е в календара, проф...

публикувано на 16.04.19 в 09:30

120 години от рождението на Панчо Владигеров

На 15 април в къща-музей „Панчо Владигеров“ концерт ще изнесе Art Chamber Duo Polyconcerto. Заедно с пианистката Александра Иванова и цигуларят Иван Кръстев пред публиката ще се представи и певицата Мария Павлова. В програмата са включени едни от..

публикувано на 15.04.19 в 09:30