Метроном

четвъртък
от 19.30 до 21.30 часа
Обзорно музикално предаване за събития от страната и чужбина.
Поднасяне на бърза и точна информация за предстоящи концерти в София и всички градове от страната, съпроводена с музикални примери чрез интервюта с организатори и участници.
Директни включвания от всички точки, ако събитието съвпада с деня на предаването. Специално се следи музикалният календар по света и се акцентира върху участието на български музиканти.
В предаването се излъчват записи на концерти и спектакли осъществени на различни сцени в страната.
Веднъж в месеца продуцентът на камерна музика от „Музикална къща“ Лилия Николова представя новата продукция от Първо студио на БНР.  
Екип: Валерия Христова, Светлана Димитрова, Лилия Николова, кореспонденти от страната и чужбина.

Публикации

Квартет "Филхармоника" и Светлин Русев музицират заедно

Есенното издание на ХIII международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" събра изпълнители от различни държави в Пловдив и предложи разнообразни концерти. Едно от последните събития на форума е участието на Светлин Русев заедно с музикантите..

публикувано на 26.11.22 в 08:45

"Моят сън" на ансамбъл "Пигмалион" – романтичен проект, вдъхновен от музиката и словото на Шуберт

Реномираният френски ансамбъл "Пигмалион" гостува на 20 октомври в Двореца на изящните изкуства Bozar в Брюксел с интересна и стилна програма, озаглавена "Моят сън". Концертът бе дирижиран от Рафаел Пишон - основател и ръководител на състава, включващ..

публикувано на 25.11.22 в 15:05

Загреб и Берлин посрещат Софийската филхармония

След броени дни Националният оркестър ще свири в зала “Ватрослав Лисински“ в Загреб. Поканата за това участие идва от хърватските организатори в резултат от изключително успешното гостуване на Филхармонията там през 2019 година.  Програмата, която е..

публикувано на 23.11.22 в 13:13

Фестивал, посветен на творчеството на Лазар Николов

Вековният юбилей на композитора Лазар Николов ще бъде отбелязан с още едно събитие, което ще се проведе в родния му град Бургас. Неговият творчески път протича в преломни десетилетия от развитието на българската музика – втората половина на миналия век...

публикувано на 08.11.22 в 08:35
Любомир Денев-син

Музика от Бърнстейн и звукова феерия с ударни инструменти

"Концерт за ударни инструменти" на Любомир Денев, както и премиера за България на "Симфония № 2" от Ленард Бърнстейн са произведения избрани да звучат в първия четвъртък на месец ноември в зала "България". "Идеята дойде от Мартина Митева, която..

публикувано на 03.11.22 в 09:05

Диригентът Георги Димитров: Доброто, вярата, надеждата и любовта идват само по пътя на саможертвата

След двукратно отлагане, на 4 ноември в зала "България" най-сетне ще се състои дългоочакваната българска премиера на ораторията на Бетовен "Христос на маслиновата планина". Драматична музика, която разказва историята на Христовите страсти. Посветена е..

публикувано на 01.11.22 в 12:24

Национално турне "В света на музиката"

През тази година Плевенската филхармония стартира националното турне озаглавено "В света на музиката" с участието на Веско Ешкенази – цигулка, Вероника Тодорова – акордеон и Георги Милтиядов – диригент и аранжор. Програмата е изключително разнообразна и..

публикувано на 23.10.22 в 08:45

"КласикАрт" с нов сезон

В камерна зала "България" музикантите от ансамбъл "КласикАрт" на 22 октомври (събота) от 19 часа ще изнесат своя първи концерт за сезон 2022/2023. "Ние оставаме верни на традициите си и ще продължим представянето на млади таланти в нашите концерти,..

публикувано на 21.10.22 в 08:05

Ансамбъл "Силуети" празнуват 10 години

Обединени от любовта към камерната музика Лилия Жекова (пиано), Калина Митева (цигулка), Габриела Калоянова (виолончело) и Кристиян Калоянов (кларинет) създават преди 10 години нетрадиционния състав "Силуети". "Трябваше да изберем име по повод един..

публикувано на 07.10.22 в 16:10

Юбилеен сезон за Симфоничен оркестър - Сливен

На сцената на зала "Сливен" на 30 септември от 18.30 под диригентската палка на Емил Табаков и с участието на Минчо Минчев и Людмил Ангелов ще бъде открит 90-ият сезон на Симфоничния оркестър в Сливен. "Избрали сме програма, която да подхожда на..

публикувано на 29.09.22 в 14:27