Мултикултурни диалози

всяка събота от 15.00 до 15.30 часа

Предаването е насочено към широк кръг слушатели с интерес към „другия“ и към себе си през очите на този „друг“. Постиженията и проблемите в съвместното съжителство на различни етноси, мултикултурният диалог,  смесени бракове, живот на българи в чужбина и живот на чужденци у нас, човешкото общество като пъстра палитра - това са само част от темите на предаването.

Екип на предаването: Цветан Цветанов, Ана-Мария Кръстева, Людмил Фотев, Румен Дечев, Албена Велева, Весела Цанкова, Цвети Бахариева

Публикации

Йерусалим

Йерусалим – светият град

Заедно с Екатерина Дамянова, доцент по Библейска археология и Библейска история в катедра Библеистика на Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски" на Велика събота ще говорим за града, който припознават като свой и трите..

публикувано на 15.04.17 в 18:10

Слънчевият кръг

Пролетта е време да погледнем към причината за възраждането на природата – Слънцето. В студиото сме с фолклористката и учителка Наталия Ушкова, която идва от далечен Иркутск. След като е живяла няколко години във Варна и Шумен, днес тя е с цялото си..

публикувано на 08.04.17 в 15:45

9 години най-новата държава в Европа търси своята идентичност

Неотдавна Косово отбеляза девет години от обявяването на независимостта си. Към момента Косово е призната за независима държава от 110 държави в света, включително и от България. Пет страни-членки на Европейския съюз отказват да я признаят. От Дардания до..

публикувано на 06.03.17 в 10:14
Санкт Петербург

С поглед от Русия

Гостите в предаването: Вероника Павловна Гончарова и нейният син Андрей Гончаров. Макар и с австралийски паспорт, Андрей от 10 години пребивава в по-голямата част от годината в България и изследва културните връзки между Русия и нашата страна. Увлечението му..

публикувано на 28.01.17 в 15:40
Селяни от Ураман в планината Загрос.

40 дни в Иран

Симеон Нейчев, гост в предаването, споделя за своето 40-дневно пътешествие в Иран, за хората, за планините, за храната, за природата и най-вече за истинското общуване между двата свята на съвременен и древен Иран. Ако искате да разберете защо..

публикувано на 16.01.17 в 10:30
 Лукас Маскиано и журналистката Боряна Петрова на пътешествие в Латинска Америка.

Пътуващата калинка

Наближава Коледа и е време за приказни истории. Тази, която ще ви разкажем днес освен, че е приказна е и истинска. И така... някога, някъде... в един топъл летен ден една малка калинка кацнала на ръката на една мома, а след това неволно отлетяла към рамото..

публикувано на 12.12.16 в 10:55
Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.

110 години народни будители

В предаването се срещнахме с един съвременен будител - доц. д-р Петко Христов, директор на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН . Той ни запозна с идеята за широко отваряне на вратите на музея чрез различни образователни и..

публикувано на 07.11.16 в 09:30

Тибетска медицина в България

Едно от многото впечатления за българите на нашия гост – тибетския лекар д-р Сонам Дордже, е че те са емоционални хора, но с лоши хранителни навици. От осем години той посещава България регулярно, а от 6 месеца е открил постоянна практика в центъра на..

публикувано на 17.10.16 в 11:50
Кабилия, страната на берберското племе кабили.

Бербери в Родопите

Нашата гостенка среща берберската култура по време на своето следване в Париж и остава завинаги влюбена в нея. Дори нещо повече – открива сходства между традиционната българска и берберска култура. Например: между бита на хората, отношението към..

публикувано на 11.09.16 в 12:25
Лекция на Геше Корден Лундуп Гялцен в ЦИЕК, СУ „Св. Климент Охридски”, 26 февруари  2015 г.

Култура и традиция на Царство Шангшунг

Ако не познавате царство Шангшунг (500 г. пр. Хр. - 625 г. сл. Хр.) - в това няма нищо чудно, защото то отдавна е изчезнало, но неговата култура отчасти е съхранена и до днес в лицето на тибетския будизъм. ю В предаването ни гостува тибетският монах и..

публикувано на 24.08.16 в 10:00