Мултикултурни диалози

всяка събота от 15.00 до 15.30 часа

Предаването е насочено към широк кръг слушатели с интерес към „другия“ и към себе си през очите на този „друг“. Постиженията и проблемите в съвместното съжителство на различни етноси, мултикултурният диалог,  смесени бракове, живот на българи в чужбина и живот на чужденци у нас, човешкото общество като пъстра палитра - това са само част от темите на предаването.

Екип на предаването: Цветан Цветанов, Ана-Мария Кръстева, Людмил Фотев, Румен Дечев, Албена Велева, Весела Цанкова, Цвети Бахариева

Публикации

Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.

110 години народни будители

В предаването се срещнахме с един съвременен будител - доц. д-р Петко Христов, директор на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН . Той ни запозна с идеята за широко отваряне на вратите на музея чрез различни образователни и..

публикувано на 07.11.16 в 09:30

Тибетска медицина в България

Едно от многото впечатления за българите на нашия гост – тибетския лекар д-р Сонам Дордже, е че те са емоционални хора, но с лоши хранителни навици. От осем години той посещава България регулярно, а от 6 месеца е открил постоянна практика в центъра на..

публикувано на 17.10.16 в 11:50
Кабилия, страната на берберското племе кабили.

Бербери в Родопите

Нашата гостенка среща берберската култура по време на своето следване в Париж и остава завинаги влюбена в нея. Дори нещо повече – открива сходства между традиционната българска и берберска култура. Например: между бита на хората, отношението към..

публикувано на 11.09.16 в 12:25
Лекция на Геше Корден Лундуп Гялцен в ЦИЕК, СУ „Св. Климент Охридски”, 26 февруари  2015 г.

Култура и традиция на Царство Шангшунг

Ако не познавате царство Шангшунг (500 г. пр. Хр. - 625 г. сл. Хр.) - в това няма нищо чудно, защото то отдавна е изчезнало, но неговата култура отчасти е съхранена и до днес в лицето на тибетския будизъм. ю В предаването ни гостува тибетският монах и..

публикувано на 24.08.16 в 10:00
Еро Турка и прекрасната природа на Източна Финландия

Блус от Скандинавия, изпълнен в България

Животът е една зимна приказка особено ако си от Финландия! В предаването така се „оплитат” различни езици и култури благодарение на нашия гост Еро Турка, че човек се чуди дали е възможно това: чужденец да живее в центъра на София, въпреки че е завършил..

публикувано на 16.08.16 в 09:10

Традиция и култура от бъдещето

Колкото и странно да ви звучи, но нашият гост в предаването харесва, дори обича България. Открива в лицата на хората и в природата нещо „тайнствено”, както самият той се изразява. Професор Владимир Никитин - завеждащ катедра по философска антропология и..

публикувано на 16.07.16 в 17:05
Трио „МешкХане“: Георги Димитров-Чубри (България) – турски канун, Ян льо Глаз (Франция) – саксофон, и Стюарт Диксън (Шотландия) – перкусии

Мистерията на макамите с група „МешкХане“

Георги Димитров – Чубри от инстанбулската група „МешкХане“ e нашият пътеводител в мистерията на макамите. Поводът е, че ветровете на съдбата насочиха неговата група в посока Първо студио на БНР на 25 май 2016 г., сряда, 19.30 ч. Концертът им от е част..

публикувано на 25.05.16 в 16:20
Сцена от спектакъла „Бай Ганьо” на Одески български драматичен театър.

Български театър в Украйна

Въпреки кризата и войната в Украйна, нашите сънародници там - бесарабските българи се опитват да запазят българския език и култура. Едно от нещата в тази посока е възроденият преди две години Одески български драматичен театър, който се подкрепя от..

публикувано на 08.12.15 в 15:28

Керемиди от Индия и България

Едно от многото впечатления на нашия гост от Индия – Жером Калистър, е, че България прилича на Индия, защото керемидите в неговия роден град са като тези в София и Пловдив. Музикант, фотограф и учен-изследовател на човешкото тяло и дух Жером Калистър изучава..

публикувано на 05.06.15 в 10:30

Отново на фест

Най-интересното от поредния филмов фестивал в София. В дните от 11 до 16 май тази година в София ще се проведе петото издание на Международния фестивал на етнографския филм, който за пореден път ще представи различни елементи и проявления на културата,..

публикувано на 27.04.15 в 13:25