Мултикултурни диалози

всяка събота от 15.00 до 15.30 часа

Предаването е насочено към широк кръг слушатели с интерес към „другия“ и към себе си през очите на този „друг“. Постиженията и проблемите в съвместното съжителство на различни етноси, мултикултурният диалог,  смесени бракове, живот на българи в чужбина и живот на чужденци у нас, човешкото общество като пъстра палитра - това са само част от темите на предаването.

Екип на предаването: Цветан Цветанов, Ана-Мария Кръстева, Людмил Фотев, Румен Дечев, Албена Велева, Весела Цанкова, Цвети Бахариева

Публикации

Еро Турка и прекрасната природа на Източна Финландия

Блус от Скандинавия, изпълнен в България

Животът е една зимна приказка особено ако си от Финландия! В предаването така се „оплитат” различни езици и култури благодарение на нашия гост Еро Турка, че човек се чуди дали е възможно това: чужденец да живее в центъра на София, въпреки че е завършил..

публикувано на 16.08.16 в 09:10

Традиция и култура от бъдещето

Колкото и странно да ви звучи, но нашият гост в предаването харесва, дори обича България. Открива в лицата на хората и в природата нещо „тайнствено”, както самият той се изразява. Професор Владимир Никитин - завеждащ катедра по философска антропология и..

публикувано на 16.07.16 в 17:05
Трио „МешкХане“: Георги Димитров-Чубри (България) – турски канун, Ян льо Глаз (Франция) – саксофон, и Стюарт Диксън (Шотландия) – перкусии

Мистерията на макамите с група „МешкХане“

Георги Димитров – Чубри от инстанбулската група „МешкХане“ e нашият пътеводител в мистерията на макамите. Поводът е, че ветровете на съдбата насочиха неговата група в посока Първо студио на БНР на 25 май 2016 г., сряда, 19.30 ч. Концертът им от е част..

публикувано на 25.05.16 в 16:20
Сцена от спектакъла „Бай Ганьо” на Одески български драматичен театър.

Български театър в Украйна

Въпреки кризата и войната в Украйна, нашите сънародници там - бесарабските българи се опитват да запазят българския език и култура. Едно от нещата в тази посока е възроденият преди две години Одески български драматичен театър, който се подкрепя от..

публикувано на 08.12.15 в 15:28

Керемиди от Индия и България

Едно от многото впечатления на нашия гост от Индия – Жером Калистър, е, че България прилича на Индия, защото керемидите в неговия роден град са като тези в София и Пловдив. Музикант, фотограф и учен-изследовател на човешкото тяло и дух Жером Калистър изучава..

публикувано на 05.06.15 в 10:30

Отново на фест

Най-интересното от поредния филмов фестивал в София. В дните от 11 до 16 май тази година в София ще се проведе петото издание на Международния фестивал на етнографския филм, който за пореден път ще представи различни елементи и проявления на културата,..

публикувано на 27.04.15 в 13:25
Изпълнение на Чинзориг Чимеддорж по време на научната конференция „Будистката култура в Хималаите и Монголия“

Нова година по монголски

По стечение на съдбата поредните ни гости добавят културни щрихи с акцент посрещането на традиционната Нова година в Монголия. Срещата (която по случайност се проведе на 18-и февруари, в разгара на празника) с монголския оперен певец Чинзориг Чимеддорж ни..

публикувано на 09.03.15 в 09:35
Сибирска шейна, теглена от северни елени

Северно призоваване

В предаването продължаваме темата за северните култури с един разказ за разнообразието на народите в Сибир. На фона на много музика, в изпълнение на различни племена от Сибир, разговаряме с Димитър Венков - етнолог и историк, изследващ древните..

публикувано на 06.02.15 в 15:25
Ливанецът Хани Таук

В царството на Хани

Мулти култи картата, изработена от „Мулти култи колектив” показва културното и кулинарното богатство на София. Тук ще намерите автентични ресторанти, пекарни, сладкарници, магазини от над 20 държави. Картата има нов вариант с неизвестни досега места, който..

публикувано на 12.01.15 в 15:05
Хъдър Салфидж Ал-Хъдър (в средата) с кюрдските актьори от град Ербил: Раушен Файек (вляво) и Омар Чаушин.

Преводачът на душата

„Преводачът на душата“ – така в кюрдската музикална традиция е известен инструментът най. За него и за различните култури в Северна Сирия разговаряме в предаването с Хъдър Салфидж Ал-Хъдър. Той е роден в град Хасаке в кюрдско семейство. Неговата дойка..

публикувано на 01.12.14 в 10:00