Мултикултурни диалози

всяка събота от 15.00 до 15.30 часа

Предаването е насочено към широк кръг слушатели с интерес към „другия“ и към себе си през очите на този „друг“. Постиженията и проблемите в съвместното съжителство на различни етноси, мултикултурният диалог,  смесени бракове, живот на българи в чужбина и живот на чужденци у нас, човешкото общество като пъстра палитра - това са само част от темите на предаването.

Екип на предаването: Цветан Цветанов, Ана-Мария Кръстева, Людмил Фотев, Румен Дечев, Албена Велева, Весела Цанкова, Цвети Бахариева

Публикации

Проф. Анастас Герджиков.

История и геополитика: Справедливост и политика – от Платон до наши дни

В седмицата след Великден дискутираме тема, свързана с делата и учението на Христос – справедливостта. Наш гост е проф. Анастас Герджиков, философ и културолог, ректор на СУ „Св. Кл. Охридски“. За справедливостта първи е писал Платон. Той я поставя в..

публикувано на 14.04.18 в 15:35
Гербът на Романови

История и геополитика: Династията Романови – история или переспектива

Какво може да направи силната власт в държава с проблеми? Въпросът остава актуален за Русия, а династията Романови не престава да вълнува руснаците. Още Сталин върна почитта към Петър I. След рухването на комунизма последният руски цар, Николай ІІ, беше..

публикувано на 29.03.18 в 09:20
Монахът Мартин Лутер

История и геополитика: Реформацията – реформирано християнство или нова религиозна система

На 31 октомври 1517 г. монахът Мартин Лутер закова на портата на църквата във Витенберг, Германия, своите 95 тези срещу продажбата на индулгенции. От този акт, който се противопоставя на папската политика, води началото си Реформацията. За същността,..

публикувано на 22.03.18 в 09:15

История и геополитика: Каталония – нова нация или провокация

В края на 2017 г. в испанската историческа област Каталония се проведе несанкциониран от официалните власти референдум за независимост, който влезе в центъра на световното внимание. Все повече хора се питат: „Какво стои в основата на този стремеж към..

публикувано на 14.03.18 в 09:15
Демонстрация срещу турската военна операция в сирийския град Африн

История и геополитика: Сирийски Кюрдистан и битката при Африн

Двадесетгодишна красива девойка, Авеста Хабур се хвърля с връзка гранати под настъпващия турски танк и го взривява. Това е епизод от ожесточената битка за Африн в северозападна Сирия, между турската армия и отрядите на кюрдската самоотбрана и част от новата..

публикувано на 10.03.18 в 15:45
Аня Лехнер и Георги Арнаудов

Чело импровизации с Аня Лехнер и Георги Арнаудов

За разлика от контрабаса, челото далеч не е типично за джаза в различните му форми. С изключение на онези, доближаващи го до съвременната импровизирана музика, която отличава най-вече европейските артисти от повечето американски. Творeц като Аня..

публикувано на 03.02.18 в 15:35
Лансароте

Лансароте – резерват на ЮНЕСКО и предупреждение към нас

Образованието и културата на един народ са много повече от празничните му обреди, музикалните ритми и карнавални шествия. Те се изразяват преди всичко в опазването на пейзажите и средата, които са живата история на неговата идентичност, както и..

публикувано на 19.01.18 в 11:15
Част от дегустационния панел в категория Wit с шампион Blanche de Namur

Мултикултурни диалози около белгийската бира

Преди година белгийските бири бяха признати за част от световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Логичният въпрос е – защо нематериално, нали не са песните на Бистришките баби, фламенкото и фадото? Белгийската бирена култура повежда..

публикувано на 03.12.17 в 16:05
Келтски празник в с. Хлябово, Хасковско.

Келтското наследство в мултикултурна Европа

Келтите като едни от предците на обединена Европа – това е темата на предаването, по която ще разговаряме с гостите в студиото Сурен Исраилян, Ивайло Коев и асистент Юлий Емилов. И тримата са членове на сдружение „Келтско наследство“, което по настоящем е..

публикувано на 18.11.17 в 15:35
Реализацията на проекта в България. Стъпалата на Централна Баня, София.

По обратния път на бежанците

Разказът ни днес е за бежанци... Но онези, които изминават обратния път от Европа до Близкия Изток през Италия, Словения, Австрия, Унгария,  Румъния, България, Македония и Гърция. Кои лица стоят зад проекта? Алаа Ашиид - музикант и композитор от Сирия,..

публикувано на 07.10.17 в 15:40