Мултикултурни диалози

всяка събота от 15.00 до 15.30 часа

Предаването е насочено към широк кръг слушатели с интерес към „другия“ и към себе си през очите на този „друг“. Постиженията и проблемите в съвместното съжителство на различни етноси, мултикултурният диалог,  смесени бракове, живот на българи в чужбина и живот на чужденци у нас, човешкото общество като пъстра палитра - това са само част от темите на предаването.

Екип на предаването: Цветан Цветанов, Ана-Мария Кръстева, Людмил Фотев, Румен Дечев, Албена Велева, Весела Цанкова, Цвети Бахариева

Публикации

Демонстрация срещу турската военна операция в сирийския град Африн

История и геополитика: Сирийски Кюрдистан и битката при Африн

Двадесетгодишна красива девойка, Авеста Хабур се хвърля с връзка гранати под настъпващия турски танк и го взривява. Това е епизод от ожесточената битка за Африн в северозападна Сирия, между турската армия и отрядите на кюрдската самоотбрана и част от новата..

публикувано на 10.03.18 в 15:45
Аня Лехнер и Георги Арнаудов

Чело импровизации с Аня Лехнер и Георги Арнаудов

За разлика от контрабаса, челото далеч не е типично за джаза в различните му форми. С изключение на онези, доближаващи го до съвременната импровизирана музика, която отличава най-вече европейските артисти от повечето американски. Творeц като Аня..

публикувано на 03.02.18 в 15:35
Лансароте

Лансароте – резерват на ЮНЕСКО и предупреждение към нас

Образованието и културата на един народ са много повече от празничните му обреди, музикалните ритми и карнавални шествия. Те се изразяват преди всичко в опазването на пейзажите и средата, които са живата история на неговата идентичност, както и..

публикувано на 19.01.18 в 11:15
Част от дегустационния панел в категория Wit с шампион Blanche de Namur

Мултикултурни диалози около белгийската бира

Преди година белгийските бири бяха признати за част от световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Логичният въпрос е – защо нематериално, нали не са песните на Бистришките баби, фламенкото и фадото? Белгийската бирена култура повежда..

публикувано на 03.12.17 в 16:05
Келтски празник в с. Хлябово, Хасковско.

Келтското наследство в мултикултурна Европа

Келтите като едни от предците на обединена Европа – това е темата на предаването, по която ще разговаряме с гостите в студиото Сурен Исраилян, Ивайло Коев и асистент Юлий Емилов. И тримата са членове на сдружение „Келтско наследство“, което по настоящем е..

публикувано на 18.11.17 в 15:35
Реализацията на проекта в България. Стъпалата на Централна Баня, София.

По обратния път на бежанците

Разказът ни днес е за бежанци... Но онези, които изминават обратния път от Европа до Близкия Изток през Италия, Словения, Австрия, Унгария,  Румъния, България, Македония и Гърция. Кои лица стоят зад проекта? Алаа Ашиид - музикант и композитор от Сирия,..

публикувано на 07.10.17 в 15:40
Росалия и Раул Фернандес от Mar de Musicas

Мултикултурни диалози в морето на музиките

Колкото и да си приличат, музикалните фестивали отразяват много от характера на мястото на провеждането си. Замислени като отваряне към другостта са фестивали от типа на  Мар де мусикас в Картахена и до известна степен джазовия в недалечния от там Сан..

публикувано на 08.09.17 в 11:19
Диляна Никифорова по време на представление.

Лято с балет

Съчетанието на детски лагер, балетна академия и селски пасторал е една от мисията на нашата гостенка Диляна Никифорова - добре познатата прима балерина на Софийската опера и балет . В разговора тя споделя за своя път през балетните школи и театри на Париж..

публикувано на 17.06.17 в 15:40

Непал – една страна във висините

Непал – една наистина далечна страна, която вече е туристическа дестинация и за някои българи, но за която се знае малко относно културното многообразие и политическият климат. Гост на предаването е професор Хем Радж Субеди, преподавател в Университета на..

публикувано на 15.05.17 в 09:20
Танцова формация – „Балканска младост“, гр. Етрополе, победители в конкурса за песен в категорията IX -XII клас

Детска песен и усмивка

Пролетта е сезонът и на детските усмивки! В предаването ще научим повече за ІV Национален фестивал на руската поезия, песен и танц 2016/2017 г. Ще се докоснем до атмосферата с избрано от изпълненията на многобройните участници и засмените интервюта на..

публикувано на 05.05.17 в 09:15