Музикална мрежа

четвъртък
от 11.00 до 12.00 часа


Предаване за поп и джаз музика, което представя световни музиканти и техните албуми, без значение годината на реализиране.
Включва и класически образци от вокалния и инструментален джаз, до съвременните им актуални наследници.
С приоритет са жанровете и стиловете боса нова, диско, фънк, смуут джаз, фюжън, ню джаз, лаундж, арендби, соул, чил аут, би-боп, суинг, латин джаз, симфоничен джаз.
Освен авторска музика, в предаването Музикална мрежа често звучат модерни кавър версии, аранжименти и оркестрации на неостаряващи евъргрийни и джаз стандарти.

Екип: Маргарита Заберска

Публикации

Песните на Бийтълс в изпълнение на световноизвестни музиканти

Британците от Ливърпул, новаторите в поп и рок музиката, легенди приживе, различни, понякога странни. Довели до екстаз, дори до истерия милиони почитатели по цял свят. Каквото и да се каже за тях, няма да е достатъчно. Трябва да си живял в тяхното време, да..

публикувано на 27.07.16 в 10:05
Ангел Заберски и Маргарита Заберска

С песните на Ангел Заберски

Приятели на програма „Христо Ботев“, каня ви на музикално пътешествие с песните на един от най-обичаните български композитори – Ангел Заберски. Някои отличителни награди, донесли му признание, започват с първата награда на песента „Калиакра“, изпълнена..

публикувано на 15.06.16 в 09:10

За миг спри да бъдеш все първи ти

Деян Тимнев – личността му вдъхва уважение. Държанието му излъчва достойнство, а умението му да дисциплинира и да постави нещата в порядък е завидно. И тези качества са деликатно скрити зад завладяваща артистичност и безспорен талант. Тромбонист,..

публикувано на 21.03.16 в 12:55

Световни вокални квартети

На 17 март от 11 часа приятелите на програма „Христо Ботев“, ще чуят едни от най-известните вокални квартети станали любими на няколко поколения слушатели. Те са били създадени в различни години и всеки от тях има свой уникален стил, печелили са големи..

публикувано на 16.03.16 в 10:05

Любими дуети – от миналото и настоящето

В математиката – числото 2, в китайската философия – Ин и Ян, в астрологията – Марс и Венера, в литературата – лошото и доброто, в религията – дявола и ангела, ада и рая, в живопистта – черното и бялото, родените едновременно от утробата на майката –..

публикувано на 14.10.15 в 11:00

Един месец с музиката на Бразилия

Всяка държава по света е майка на не един творец. Навсякъде по земята са се раждали и се раждат хора, които оставят следа за поколенията. Не всеки човек е роден за велики дела, но тези които са целунати от Бога – не са малко. Белязани да оставят диря, по..

обновено на 12.08.15 в 08:58

Един месец с музиката на Италия

Родината на Леонардо да Винчи, операта, мафията, Роберто Баджо, красивите обувки, пицата и спагетите, могъщите императори, луксозните автомобили, люлка на изобразителното изкуство, седалище на главата на римокатолическата църква – папата и още неизброими..

обновено на 30.07.15 в 11:30

Един месец с музиката на Гърция

Ἄνδρα μου ἔννεπε, μοῦσα, πολύτροπον, ὃς μάλα πολλὰ πλάγχθη, ἐπεὶ Τροίης ἱερὸν πτολίεθρον ἔπερσεν, πολλῶν δ’ ἀνθρώπων ἴδεν ἄστεα καὶ νόον ἔγνω ̇ πολλὰ δ’ ὅ γ’ ἐν πόντῳ πάθεν ἄλγεα ὃν κατὰ θυμόν, ἀρνύμενος ἡν τε ψυχὴν καὶ νόστον ἑταίρων. Ἀλλ’ οὐδ’ ὥς..

обновено на 22.07.15 в 11:51

Любовта като вдъхновение в музиката

Ех, любов, любов... Колко много хора са въздишали и възклицавали тази кратка фраза... Колко поети и композитори са възпяли тази емоция в своите произведения, колко певци са я изпяли с песните си... Откакто е сътворена земята, любовта е онази неделима част..

публикувано на 08.07.15 в 09:05
Ванеса Паради по време на концерт.

Порасналите деца звезди

Децата чудо, децата гении или децата звезди – все едно е как ще ги наречем. Има толкова много примери, но като че ли най-популярни са тези, чийто път е свързан с изкуството – актьори и музиканти. В „Музикална мрежа“ ще слушате изпълнения на няколко такива..

публикувано на 24.06.15 в 10:25