На опера в събота

събота
от 20.00 до 24.00 часа

Цялостно излъчване на оперни спектакли. Обхващайки целите 240 минути всеки певец, диригент и композитор ще бъде най-подробно представен както със слово така и с музика. Ако някъде по света има оперна премиера и тя е записана от някоя от станциите на Европейския радиосъюз в най-кратко време тя ще бъде представена и на българския меломан. В този ден и час гостуват по случай юбилеите си българските оперни звезди. Отново тук със съхранените им гласове и изпълнения се сбогуваме с тези, които ни напускат. Всяка година само тук директно се излъчват съботните оперни спектакли на Метрополитен опера Ню Йорк.
Екип: Светлана Димитрова, Цветана Тончева, Елена Хубанова, Даниела Найденова, Ивета Грънчарова, Ралица Фичева, Янина Богданова, Мануела Манчева

Публикации

Франко Корели, Леонтин Прайс и Рудолф Бинг, 1961 г.

„Трубадур“ от архива на Метрополитън опера

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“ ще бъде представен запис от архива на Метрополитън опера, любезно предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия – легендарен спектакъл на „Трубадур“ от 1961 година! В ролите са Манрико – Франко Корели,..

публикувано на 13.02.21 в 09:35

Спомен за Юси Бьорлинг

В предаването ще отбележим 110 години от рождението на един от водещите тенори в ХХ век – Юси Бьорлинг с някои от архивните записи от 30-те и 40-те години на миналия век. В съботната вечер (6 февруари) от 20 часа програма „Христо Ботев“ ще излъчи две цели..

публикувано на 06.02.21 в 09:15

Емблематичните роли на Благовеста Карнобатлова

Благовеста Карнобатлова е от артистите, които още с първите си изяви на сцената правят впечатление и бързо се утвърждават. Тя няма период на „чиракуване“ под сянката на големи звезди, нито пък е чакала своя „шанс“, за да блесне. В оперната си вечер (30..

публикувано на 30.01.21 в 08:50
Пласидо Доминго

Пласидо Доминго: Ако си почивам, ръждясвам

"Ако си почивам, ръждясвам" – това е мотото, което световноизвестният музикант, певец, артист, диригент, музикален ръководител, ментор Пласидо Доминго следва вече повече от шест десетилетия. На 21 януари той навърши 80 години. „И за баските, и за..

публикувано на 23.01.21 в 08:35

Фиоренца Косото – звезда с ослепително сияние

Знаменитото италианско мецосопрано стъпва на голямата сцена, когато е на 22 години. Исторически миг, тъй като през 1957 г. в Ла Скала е световната премиера на „Диалози на кармелитките“ от Пуленк. Две години по-късно е дебютът ѝ в Ковънт Гардън в „Медея“ на..

публикувано на 16.01.21 в 08:15

Спомен за Камен Чанев

Съботната оперна вечер е посветена на паметта на Камен Чанев, чиято загуба разтърси оперния свят у нас. В тази ужасяваща с абсурдността си година, това беше невероятно тежък удар. На 4 януари се навършиха 40 дни. Винаги съм се радвала на успехите на този..

обновено на 09.01.21 в 15:17

Новооткрито встъпление към V картина на „Аида“ на Верди

В първата съботна оперна вечер от 20 часа програма „Христо Ботев“ ще ви отведе в Миланската скала на едно от малкото представления, които прочутият оперен театър успя да предложи на своята публика. Записът е от 15 октомври 2020 г., операта е „Аида“ на..

публикувано на 02.01.21 в 08:00
Лиз Давидсен (Фиделио) и Йонас Кауфман (Флорестан) на сцената на Ковънт гардън

Фиделио от Ковънт гардън

В края на 2020, в която отбелязваме 250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен програма „Христо Ботев“ ви предлага запис на неговата единствена опера – „Фиделио“. Постановката, представена на сцената на Ковънт гардън е шедьовър, напрегната история за..

публикувано на 19.12.20 в 08:00

„Фиделио”, опера в две действия от Лудвиг ван Бетовен

Либрето : Йозеф Зонлайтнер и Фридрих Трайчке Действащи лица: • Дон Фернандо, министър – баритон • Дон Пизаро, началник на затвора – баритон • Флорестан, затворник – тенор • Леонора, негова жена, прикриваща се под името Фиделио – сопран • Роко,..

публикувано на 18.12.20 в 12:14
Елизабет Шварцкопф

Ролите на Елизабет Шварцкопф

Най-значимите роли на Елизабет Шварцкопф са в немско-австрийския репертоар. „Шварцкопф е певица с безукорен вкус! Това толкова рядко се среща…“, категоричен е Вилхелм Фуртвенглер. Двамата с маестрото предизвикват фурор на премиерата на „Дон Жуан“ от..

публикувано на 12.12.20 в 08:05