На опера в събота

събота
от 20.00 до 24.00 часа

Цялостно излъчване на оперни спектакли. Обхващайки целите 240 минути всеки певец, диригент и композитор ще бъде най-подробно представен както със слово така и с музика. Ако някъде по света има оперна премиера и тя е записана от някоя от станциите на Европейския радиосъюз в най-кратко време тя ще бъде представена и на българския меломан. В този ден и час гостуват по случай юбилеите си българските оперни звезди. Отново тук със съхранените им гласове и изпълнения се сбогуваме с тези, които ни напускат. Всяка година само тук директно се излъчват съботните оперни спектакли на Метрополитен опера Ню Йорк.
Екип: Светлана Димитрова, Цветана Тончева, Елена Хубанова, Даниела Найденова, Ивета Грънчарова, Ралица Фичева, Янина Богданова, Мануела Манчева

Публикации

Тенорът Димитър Дамянов и сценичните му образи

Димитър Дамянов е роден на 24 януари 1939 г. в с. Тлачене. Там завършва основното си образование, а след това Механотехникум в Бяла Слатина. Пеене учи с проф. Георги Златев-Черкин и проф. Христо Бръмбаров. Дебютира през 1966 г. във Варненската опера, а след..

публикувано на 05.11.22 в 08:35

"Сватбата на Фигаро" от Моцарт, спектакъл на Опера Гарние - Париж

Тази събота в музикалната вечер на програма "Христо Ботев" (29 октомври от 20 часа) ще прозвучи "Сватбата на Фигаро" от Моцарт – спектакъл на Опера Гарние, състоял се в Париж на 3 февруари 2022 година. Това е една от многото постановки на Парижката опера,..

публикувано на 29.10.22 в 08:40

Дмитрий Хворостовски – орисан да побеждава

На 16 октомври музикалният свят си спомни за Дмитрий Хворостовски. Почете неговия 60-и рожден ден, уви пет години след като знаменитият баритон  си отиде от този свят. Никой обаче не говори за него в минало време, защото почитателите му знаят:..

публикувано на 22.10.22 в 08:35

Соня Йончева във "Федора" на живо от Милано

В оперната вечер на програма "Христо Ботев" от 21.00 включваме директен звук от залата на "Миланската скала", благодарение на което ще проследим участието на българската оперна прима Соня Йончева в главната роля във "Федора" от Умберто Джордано...

публикувано на 15.10.22 в 08:15

"Риголето" на сцената на Ковънт Гардън

История за шута, който ненавижда своя господар и неговите придворни, и го насърчава в неморалните му действия. Застигнат от проклятието на опозорен баща той губи най-ценното – своята единствена дъщеря, отглеждана и пазена в дълбока тайна, далече от..

публикувано на 08.10.22 в 08:55
Декор от трето действие

"Риголето", опера в 3 действия от Джузепе Верди

Либрето: Франческо Пиаве по драмата на Виктор Юго "Кралят се забавлява" Премиера: 11 март 1851, Венеция, театър "Ла Фениче" Действащи лица: • Риголето – шут на херцога, баритон • Джилда – дъщеря на Риголето, сопран • Херцога на Мантуа, тенор..

публикувано на 07.10.22 в 13:05

Сценичните образи на Анна Томова-Синтова

В оперната вечер ще слеем в едно миналото и настоящето. Настоящето, защото ще бъдем с една от най-емблематичните ни оперни певици. Миналото – благодарение на записите, които съхраняваме в нашата фонотека и благодарение на които ще се върнем десетилетия..

публикувано на 01.10.22 в 07:45

Eторе Бастианини в Трубадур на Верди

На днешния ден, 24 септември преди 100 години е роден   един от великите оперни артисти на ХХ век. Специалисти твърдят, че в средата на миналото столетие сред баритоните Бастианини се извисява над всички. С изумително красив глас, тембрист, звънлив във..

публикувано на 24.09.22 в 12:05

Юси Бьорлинг – един от най-красивите гласове на XX век

В предаването "На опера в събота" ще ви припомним легендарния глас на един от водещите тенори в ХХ век – Юси Бьорлинг с някои от архивните записи от 30-те и 40-те години на миналия век. На 3 септември от 20 часа програма "Христо Ботев" ще излъчи две цели..

публикувано на 03.09.22 в 08:45
Хелга Дернеш като Елизабет в „Танхойзер“

Легендата Хелга Дернеш във Вагнеровия "Танхойзер"

Тази съботна вечер ще достави особена радост на страстните вагнерианци. Ще прозвучи един от най-хубавите цялостни записи на "Танхойзер", осъществен в началото на 70-те години на ХХ век от Дьорд Шолти. В ролята на Елизабет е Хелга Дернеш – забележителна..

публикувано на 20.08.22 в 08:45