На опера в събота

събота
от 20.00 до 24.00 часа

Цялостно излъчване на оперни спектакли. Обхващайки целите 240 минути всеки певец, диригент и композитор ще бъде най-подробно представен както със слово така и с музика. Ако някъде по света има оперна премиера и тя е записана от някоя от станциите на Европейския радиосъюз в най-кратко време тя ще бъде представена и на българския меломан. В този ден и час гостуват по случай юбилеите си българските оперни звезди. Отново тук със съхранените им гласове и изпълнения се сбогуваме с тези, които ни напускат. Всяка година само тук директно се излъчват съботните оперни спектакли на Метрополитен опера Ню Йорк.
Екип: Светлана Димитрова, Цветана Тончева, Елена Хубанова, Даниела Найденова, Ивета Грънчарова, Ралица Фичева, Янина Богданова, Мануела Манчева

Публикации

За първи път в ефира – малко познатата опера на Амилкаре Понкиели „Литовците“

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“, на 25 септември от 22 часа, ще бъде излъчен запис, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. С концертното изпълнение на почти непознатата опера „Литовците“ от Амилкаре Понкиели е открит..

публикувано на 25.09.21 в 07:55
Катедралният площад в Мариенбург, 1 действие на „Литовците“ от Амилкаре Понкиели, 1874 г.

„Литовците“, опера в пролог и три действия от Амилкаре Понкиели

Музика: Амилкаре Понкиели Либрето: Антонио Гисланцони по историческата поема „Конрад Валенрод“ на Адам Мицкевич. Първо изпълнение: 7 март 1874 г. в Миланската Скала Място и време на действието: Литва, Мариенбург, XIV век Действащи лица: •..

публикувано на 24.09.21 в 12:31
Кристофър Хогууд

Спомен за Кристофър Хогууд

На 10 септември един от пионерите изследователи на старинната музика и уважавани световни капацитети в областта на барока Кристофър Хогууд щеше да навърши 80 години. Диригент, музиковед, клавесинист и писател! В негова памет на 11 септември от 22..

публикувано на 11.09.21 в 08:05

„Дон Жуан“ на Моцарт от Залцбургския фестивал

Една изключително любопитна интерпретация на гръко-руския диригент Теодор Курентзис, който беше посрещнат скептично и с изчакване в началото на своята международна кариера, но ето че вече шества по големите сцени. Маестро с вид на пънкар, с държание на..

публикувано на 04.09.21 в 08:25
Театрален афиш на операта „Дон Жуан” във Виена, 1788 г.

„Дон Жуан”, весела драма в две действия от В. А. Моцарт

Либрето:  Лоренцо да Понте  Действащи лица:  • Дон Жуан – баритон  • Командорът – бас  • Дона Анна, негова дъщеря – сопран  • Дон Отавио, годеник на Дона Анна – тенор  • Дона Елвира, изоставена любима на Дон Жуан – сопран  • Лепорело,..

публикувано на 02.09.21 в 16:00

Спомен за Камен Чанев

Съботната оперна вечер е посветена на паметта на Камен Чанев, чиято загуба разтърси оперния свят у нас. В тази ужасяваща с абсурдността си година това беше невероятно тежък удар. Винаги съм се радвала на успехите на този наш певец. Още от първия спектакъл,..

публикувано на 27.08.21 в 15:05
Рикардо Мути

Не съм гражданин на света, аз съм един италианец по света

Рикардо Мути навърши 80 години. Маестрото , който олицетворява италианския дух, духът на Верди, на сериозността към изкуството, на педантичната вярност към посланието в едно произведение (обстойно изследвано, обмислено и подчертано от диригента), на..

публикувано на 21.08.21 в 07:50

„Така правят всички жени“ – нова версия под знака на пандемията

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“ представяме запис, предоставен от EBU от миналогодишното издание на Фестивала в Залцбург – „Така правят всички жени“ на Волфганг Амадеус Моцарт.  Заради кризата с СOVID-19 през 2020 година прочутият фестивал..

публикувано на 07.08.21 в 08:05

Красимира Стоянова в „Мария ди Роан“

„Музиката е моят живот. Така ме е орисал баща ми, така и продължих и не мога да си представя всекидневието си без мисълта за нея. Не знам каква бих била, ако нямах на времето цигулката в ръцете си. Тя ми даде всичко. Операта за мен е само едно естествено..

публикувано на 31.07.21 в 08:25

Джузепе ди Стефано като Каварадоси в „Тоска“ на Пучини

На днешния ден, 24 юли преди 100 години е роден Джузепе ди Стефано . Съдбата го бе дарила с неземно красив глас и неустоим сценичен чар, които довеждаха публиката до екстаз… Записът, който може да слушате на 24 юли от 20 часа , е продуциран от EMI..

публикувано на 24.07.21 в 08:05