Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласът на Николай Гяуров

Снимка: ndk.bg

Тази събота (14 септември от 20 часа) ще си спомним за един от най-големите български певци, получил признание по най-престижните оперни сцени. Това е басът Николай Гяуров, чиито 95-години от рождението се навършиха на 13 септември.

Като цялостен оперен запис избрахме да прозвучи Вердиевия шедьовър "Дон Карлос", създаден по едноименната трагедия на Шилер. Ролята на крал Филип II през годините се превръща в знакова за Николай Гяуров, заедно с образите на Дон Жуан и Борис Годунов. Като не забравяме, разбира се, и важни опери като Фауст, Хованщина, Дон Кихот, Симон Боканегра, Севилският бръснар и още много други.

Ще чуем Николай Гяуров и с изказвания запазени в Златния фонд на Националното радио. Неговият образ ще допълним със спомени за човека, певеца, личността, бащата Гяуров споделени от неговия син Владимир Гяуров.

Николай Гяуров като Филип Втори"Дон Карлос" от Джузепе Верди
Действащи лицаи изпълнители:
• Филип Втори (бас) – Николай Гяуров
• Дон Карлос (тенор) – Хосе Карерас
• Родриго, маркиз Поза (баритон) – Пиеро Капучили
• Великият Инквизитор (бас) – Руджеро Раймонди
• Елизабет Валоа (сопрано) – Мирела Френи
• Принцеса Еболи (мецосопрано) – Агнес Балтса
• Монах – Жозе Ван Дам
• Тебалдо – Едита Груберова
• Граф ди Лерма – Хорст Ницше
• Кралски глашатай – Карло Мелети
• Глас от небето – Барбара Хендрикс

Хор на Щатсопер Берлин
Берлинска филхармония, диригент – Херберт фон Караян

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вечната любов на Анди Гиб

Съществуват ли определения като "божествени фалцети" или "ангелски фалцети"? О, да, несъмнено! И те прилягат идеално на една личност от историята на световната поп музика, която слага своя уникален отпечатък върху нея. Със същия отличителен белег са надарени и неговите братя от английската фамилия Гиб, съставляващи клана "Би Джийс". Налице е..

публикувано на 16.10.24 в 10:30
 Quarto Chamber Orchestra

Quarto Chamber Orchestra и Йордан Камджалов празнуват рожден ден в зала “България”

20 години ще отбележи на 16 октомври Quarto Chamber Orchestra – един от най-успешните български състави за класическа и съвременна музика, доказал се с изключителни участия на международната сцена.  Рожден ден има и Татяна Тодорова – водач на виолите в Quarto Chamber Orchestra. В същия ден е роден маестро Йордан Камджалов, носител на многобройни..

публикувано на 15.10.24 в 16:55

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 октомври 2024 г.

16 октомври Свири Филхармонията на БиБиСи с диригент Джон Сторгордс. 3.00 часа – Джералд Бари (р.1952), Тапите за уши на Кафка (Kafka’s Earplugs). 3.15 часа – Уилям Уолтън (1902-1983), Концерт за цигулка. Солист: Джеймс Енес (цигулка). 3.46 часа – Йохан Себастиан Бах (1685-1750), Алегро асаи из Соната за цигулка № 3 в До мажор, BWV 1005. Изпълнява..

публикувано на 15.10.24 в 08:05

Интелигентно и атрактивно решение на Вагнеровия "Зигфрид" в Кралския театър "Ла Моне"

Голямата изненада при обявяването на новия сезон на Кралския театър "Ла Моне" през април бе новината, че последните две творби от тетралогията "Пръстенът на нибелунга" на Рихард Вагнер няма да бъдат поставени от режисьора Ромео Кастелучи, който през миналия сезон вече реализира в Брюксел "Рейнско злато" и " Валкюра". Причините за оттеглянето на..

публикувано на 13.10.24 в 08:05

Ричард Тъкър като Алваро в "Силата на съдбата" от Верди

Паметен запис за RCA от 1964 година, който ще си припомним в съботната вечер. Алваро е една от коронните роли на легендарния американски тенор. Една от 29-те, които предизвикват еуфория сред публиката в Метрополитън опера. От дебюта на 25.01.1945 като Енцо в "Джоконда" на Понкиели, до внезапния край на 8януари тридесет години по-късно. В Ню Йорк..

публикувано на 12.10.24 в 08:05