Покана за пътуване

неделя, от 18.30 до 19.30 часа

„Покана за пътуване” е предаване за приключения! От 18 до 19 часа всяка неделя вечер по програма „Христо Ботев“ водещата Магдалена Гигова ще ви среща с интересни личности, с пътешественици, с неизвестни, но цветни люде, които правят живота ни по-шарен и ни подбуждат да тръгнем на път. Без значение накъде и по какъв начин – до незнайно българско кътче или далечна страна, с куфар в ръка или с копнеж в душата.
„Покана за пътуване” е предаване за мечтатели! Всяка седмица то ще ви отвежда до местенце в България, за което не сте чували, а може да оставите сърцето си там. В своята рубрика „50 важни за българите места извън страната” младите автори Светослав Марков и Теодор Борисов ще ви разкриват малко известни факти за свързани с нашата история обекти в странство. Няма да липсва и екзотика – от първо лице. Независимо дали ще „се запознаете” с орангутаните в Борнео или ще „ходите” в джунглите на Амазонка, дали гепард „ще ви целува ръка” или ще „отксубнете” косъм от опашката на слон за късмет – всички авантюри из далечни земи ще бъдат споделени от разказвачи, които наистина са били там и са ги преживяли лично.
А и самата водеща Магдалена Гигова ще се вклинява с някоя сочна история от пътешествията си из 86 държави.
Освен на сайта на БНР, можете да четете, видите и чуете още интересни приключения на страницата на предаването във Фейсбук – „Покана за пътуване” и на едноименния канал в youtube.

Екип на предаването: Магдалена Гигова, Весел Цанков, Ани Маринова, Албена Велева и Весела Цанкова

Публикации

Супа от змийска опашка в бульон

Змийската кръв – деликатес във Виетнам

Яденето на змия във Виетнам е ритуал, но и туристическа атракция за куражлии. Сервитьорът прави на живото влечуго малък разрез, изважда сърцето му и източва кръвта. Гостът на масата трябва бързо да изяде сърцето, докато още тупка, а келнерът..

публикувано на 20.02.20 в 14:46

Тибетски мастиф с очила – забавление за туристите в Ласа

Гигантът сред кучетата – тибетският мастиф – е превърнат в извор на приходи от предприемчиви жители на столицата на Тибет – Ласа. Представителите на древната порода позират с туристите, нагиздени с черни очила, шапки и стоят неподвижно с часове на фона..

публикувано на 17.02.20 в 08:05
Иранските власти не разрешили на Виолета Иванова да кара мотора си в държавата заради американската марка на машината и голямата кубатура.

Съвети срещу коронавирус от руски доктори и балийски лечител

Триете ли китайци от приятелите си във Фейсбук, стреснати от коронавируса , време е за самолетен билет. В обратната на град Ухан посока , разбира се. Цари ли истерия по летищата? Как преминават пътниците от Китай? Маската ли е най-модният аксесоар по..

публикувано на 10.02.20 в 08:15
В Намибия пейзажите се сменят през 10 минути

Намибия е африканската Германия

„Има лоши пътища. Лоши пътешествия няма". Точно това щеше да пише на виртуалната табела на „Покана за пътуване“, ако имахме такава. Днес в предаването гостуват отявлени приключенци. Представете си – прусашки ред, насред жежка Африка. Звучи като..

публикувано на 03.02.20 в 08:45
Ритуален танци на улицата в град Ле, столицата на Ладак

Ладак – марсианските селения на Рьорих

Първата гостенка в „Покана за пътуване“ – Валентина Димитрова, отвежда високо в Хималаите, където всички ходят с глави в облаците и шепата ориз е истинско съкровище. Ладак. Името идва от Ла, което означава превал и Дак – страна. Наричат тази част от..

публикувано на 27.01.20 в 08:45
Изложба на Салвадор Дали в Матера

Гуанджоу в Китай – град от бъдещето. Пътеводител из „вкусните“ градчета на Пулия

Българска група предприема европейско турне със световни изпълнители! Не, това не е измамен блян, а жива истина. След месец Врабевски Super Band ще премине като рок тайфун през Варна, Пловдив и София, за да продължи към Амстердам и Кьолн. А на сцената с..

публикувано на 20.01.20 в 09:10
Площта на храмовете Ангкор Ват е колкото 90 футболни игрища

Петанк в Камбоджа

„Моля ви, бъдете пътешественици, а не туристи. Опитвайте нови неща, срещайте нови хора и поглеждайте отвъд това, което се намира точно пред вас. Това е ключът към осъзнаването колко удивителен е светът, в който живеем.“ „Покана за пътуване“ започва с..

публикувано на 13.01.20 в 09:35
Драгон бридж е дълъг 666 метра, но в това число няма нищо сакрално – просто в Азия тройната шестица се смята за троен късмет.

Плажно пиршество в Дананг

За повечето българи Виетнам е смътен спомен за усърдни гастарбйтери, дошли у нас по линия на социалистическото сътрудничество, евтино кафе с не особено добро качество и островърхи сламени шапки. От всичко изброено верни са само шапките. В днешен Виетнам,..

публикувано на 06.01.20 в 08:36
Архитектът Жак Нувел е проектирал покрива на Лувъра като палма с метални листенца

С Ива Дойчинова в бокса на Ferrari на Формула-1 в Абу Даби

Рев на двигатели, смяна на гуми за секунди, свистене по завоите и имена на пилоти от Формула 1, които чувстваме толкова близки, че знаем имената на гаджетата им, кога имат хрема и се вълнуваме, щом сменят отбора. Ще съпреживеете магията на Формула едно..

публикувано на 30.12.19 в 09:15
Хуан на събитие, организирано от Конфедерацията на националностите на перуанските индианци

Потомък на императора на инките разкрива тайните на възловото писмо кипу

"Пътешествието и смяната на местата влагат нов заряд в ума". Покана за пътуване започва с тази мисъл на римския философ и писател Луций Плиний Сенека само за да потвърди, че науката галопира, но жаждата за приключения си е същата от Древния Рим насам...

публикувано на 23.12.19 в 09:25