Покана за пътуване

неделя, от 18.30 до 19.30 часа

„Покана за пътуване” е предаване за приключения! От 18 до 19 часа всяка неделя вечер по програма „Христо Ботев“ водещата Магдалена Гигова ще ви среща с интересни личности, с пътешественици, с неизвестни, но цветни люде, които правят живота ни по-шарен и ни подбуждат да тръгнем на път. Без значение накъде и по какъв начин – до незнайно българско кътче или далечна страна, с куфар в ръка или с копнеж в душата.
„Покана за пътуване” е предаване за мечтатели! Всяка седмица то ще ви отвежда до местенце в България, за което не сте чували, а може да оставите сърцето си там. В своята рубрика „50 важни за българите места извън страната” младите автори Светослав Марков и Теодор Борисов ще ви разкриват малко известни факти за свързани с нашата история обекти в странство. Няма да липсва и екзотика – от първо лице. Независимо дали ще „се запознаете” с орангутаните в Борнео или ще „ходите” в джунглите на Амазонка, дали гепард „ще ви целува ръка” или ще „отксубнете” косъм от опашката на слон за късмет – всички авантюри из далечни земи ще бъдат споделени от разказвачи, които наистина са били там и са ги преживяли лично.
А и самата водеща Магдалена Гигова ще се вклинява с някоя сочна история от пътешествията си из 86 държави.
Освен на сайта на БНР, можете да четете, видите и чуете още интересни приключения на страницата на предаването във Фейсбук – „Покана за пътуване” и на едноименния канал в youtube.

Екип на предаването: Магдалена Гигова, Весел Цанков, Ани Маринова, Албена Велева и Весела Цанкова

Публикации

Червенокрак лангур в Сон Тра

Резерватът Сон Тра във Виетнам – дом на изчезващия вид червенокрак лангур

За впечатленията си от резервата Сон Тра край град Дананг, където са останали едва 1300 екземпляра от рядкото животинче – разказва Магдалена Гигова в предаването „Покана за пътуване“.  Откакто чух за чевенокракия лангур, се питам дали простонародното..

публикувано на 28.04.20 в 12:35

Коронавирусът отложи и наградата Роман на годината

Пандемията от коронавирус и въведеното извънредно положение прекроиха живота на всички ни. Те се отразиха и на дейността на Национален дарителки фонд „13 века България“. За първи път от девет поредни издания връчването на Националната литературна награда за..

публикувано на 22.04.20 в 10:15

За първи път от 30 години в Пенджаб видяха Хималаите

Коронавирусът влияе благотворно на околната среда навсякъде по света. Режимът на карантина, въведен от много страни за борба с Covid-19 има „странични ефекти“. В България въздухът е незапомнено чист. Оказва се, че спирането на индустриалните предприятия..

обновено на 17.04.20 в 21:39
Най-дългият басейн във Виетнам – 250 метра

В Дананг плажът не значи скука, а приключение

За повечето българи Виетнам е смътен спомен за усърдни гастарбйтери, дошли у нас по линия на социалистическото сътрудничество, евтино кафе със съмнителен аромат и островърхи сламени шапки. От всичко изброено верни са само шапките. В днешен Виетнам, или поне..

публикувано на 13.04.20 в 10:05
Жени-жирафи в Чианг Рай

Жените-жирафи носят между 8 и 15 кг метал в името на красотата

Какво кара жените-жирафи да носят на вратовете си до 8 кг метал? Наистина ли шиите се издължават като на чапли и ако мъжът ги хване в изневяра, има право да разреже ринговете и те да починат от мъчително задушаване? Защо смятат деформацията за висша форма..

публикувано на 06.04.20 в 12:14

НДФ „13 века България“ приканва за дарения VS COVID-19

Национален дарителски фонд „13 века България“ се включи по характерния за организацията начин в кампанията на Министерството на здравеопазването за дарения за лечебните заведения в условията на извънрeдна ситуация заради коронавируса – чрез призив и личен..

публикувано на 06.04.20 в 10:30
Белият храм в Чианг Рай е като кадър от „Замръзналото кралство“

София е изписана върху Сребърния храм в Чианг Май

Чианг Май е вторият по големина град в Тайланд, но на фона на многомилионния Банкок си е направо кротък квартал със своите около 200 хиляди жители. Той е културното сърце на Страната на усмивките, отдалечено на 700 км от столицата. Сгушен в подножието на..

публикувано на 30.03.20 в 11:41
Молукските острови са любимо място за гмуркане

На Молукските острови – летиш с луд бамбук и галиш змиорка

Коронавирусът ни сложи под безсрочен домашен арест, но жаждата за пътешествия е неутолима. Затова, докато гледаме да не излизаме навън, ще ви разхождам чрез четивата си до далечни и непознати страни. Само на Молукските острови можеш да летиш с..

публикувано на 25.03.20 в 10:05
Касу марцу

Топ 10 на най-отблъскващите деликатеси в света

В безизходна ситуация всеки от нас би изял каквото и да е блюдо, колкото и гнусно да изглежда или да е противно на вкус. Но в някои части от света хората доброволно нагъват „деликатеси“, които с едва ли бихме опитали дори на границата на гладната смърт...

публикувано на 19.03.20 в 09:35
Миналата година (2019) Хавана отпразнува своята 500-годишнина

Все повече българи ходят на здравен туризъм в Куба

Тя е сърдечна и непосредствена. Обича прегръдките и веднага се сприятелява. Строгият посланически пост ѝ отива тъкмо заради това. Дипломатическият пратеник на Куба е у нас от ноември 2018, но имам чувството, че вече познава половин България. Каридад Ямира..

публикувано на 16.03.20 в 09:35