Покана за пътуване

неделя, от 18.30 до 19.30 часа

„Покана за пътуване” е предаване за приключения! От 18 до 19 часа всяка неделя вечер по програма „Христо Ботев“ водещата Магдалена Гигова ще ви среща с интересни личности, с пътешественици, с неизвестни, но цветни люде, които правят живота ни по-шарен и ни подбуждат да тръгнем на път. Без значение накъде и по какъв начин – до незнайно българско кътче или далечна страна, с куфар в ръка или с копнеж в душата.
„Покана за пътуване” е предаване за мечтатели! Всяка седмица то ще ви отвежда до местенце в България, за което не сте чували, а може да оставите сърцето си там. В своята рубрика „50 важни за българите места извън страната” младите автори Светослав Марков и Теодор Борисов ще ви разкриват малко известни факти за свързани с нашата история обекти в странство. Няма да липсва и екзотика – от първо лице. Независимо дали ще „се запознаете” с орангутаните в Борнео или ще „ходите” в джунглите на Амазонка, дали гепард „ще ви целува ръка” или ще „отксубнете” косъм от опашката на слон за късмет – всички авантюри из далечни земи ще бъдат споделени от разказвачи, които наистина са били там и са ги преживяли лично.
А и самата водеща Магдалена Гигова ще се вклинява с някоя сочна история от пътешествията си из 86 държави.
Освен на сайта на БНР, можете да четете, видите и чуете още интересни приключения на страницата на предаването във Фейсбук – „Покана за пътуване” и на едноименния канал в youtube.

Екип на предаването: Магдалена Гигова, Весел Цанков, Ани Маринова, Албена Велева и Весела Цанкова

Публикации

В Дубай думата „невъзможно“ не съществува

"Дубай… Преди да стегна куфара за там, без да искам, напълних главата си с клишета. Тръгнах с убеждението, че това е един кух, лъскав свят, който няма как да се хареса на човек като мен – казва Ирина Люцканова. – Че в Дубай можеш да видиш само..

публикувано на 08.03.20 в 12:30
Строителството на инките – обвито в загадки

Мнозина ходят в Перу не заради Мачу Пикчу, а за ритуала ауаяска

Ако сте решили да пуснете откривателския си дух от бутилката на всекидневието, изберете Перу. Но си запазете поне десет дни. Държавата на инките определено не е място, в което просто да се отбиеш. Дина Темелкова е обикаляла неуморно близо три седмици,..

публикувано на 02.03.20 в 12:31
Стадо слонове в Ботсвана

Брегът на скелетите – неразгаданата тайна на Намибия

Първият път, когато тръгнах сама за Африка, близките ми едва не завиха на умряло. Е, видяха, че не само се върнах жива и здрава от Кения, ами бях напълнила цял терабайт памет със снимки и видео, та при второто ми пътуване воят бе значително..

публикувано на 29.02.20 в 08:55
Джон Кадю се държи като рок звезда

Канадецът Джон Кадю – посланик на говеждото месо

Чували сме за посланици на добра воля, посланици на различни държави, но аз се запознах с… посланик на месото. Работа-мечта за любител на барбекюто и пътешествията. Канадецът Джон Кадю пътува по света, за да слави говеждото. Заварих го да дреме в..

публикувано на 26.02.20 в 09:15
Анджело Капуро при представянето на круизите в София

Приключението „Круиз“ – от първа ръка

Спомняте ли си какво пише Тери Пратчет в „Шапка пълна с небе“? Ако ви е убягнало, ще ви го припомня: „Защо си тръгваш? За да може да се завърнеш. За да може да видиш мястото, откъдето си дошъл, с нови очи и още цветове. И хората там също те виждат различно...

публикувано на 24.02.20 в 12:55
Кюфтета от коприва

Дюнер от леща и шкембе чорба от гъби с… неразличим вкус

Наричат Тел Авив „градът без почивка“ заради безконечните забавления за хора с всякакви интереси, наклонности и предпочитания. Това е едно от малкото места на Светите земи, където верските поклонници минават транзит. За феновете на танците, оригиналната..

публикувано на 23.02.20 в 10:35
Сайгон, гледан от палубата на платнохода „Бонзай“

Гръцки светец изпълнява светкавично желанията след молитва

„Светът е чуден! Светът е великолепен! Светът трябва да бъде преживян и да го оставиш да те изненадва и удивлява! Не бъдете предубедени към него, оставете го да ви води по пътищата си и да ви учи. Отворете сетивата си и попивайте. Магията е безкрайна,..

публикувано на 22.02.20 в 09:25
Супа от змийска опашка в бульон

Змийската кръв – деликатес във Виетнам

Яденето на змия във Виетнам е ритуал, но и туристическа атракция за куражлии. Сервитьорът прави на живото влечуго малък разрез, изважда сърцето му и източва кръвта. Гостът на масата трябва бързо да изяде сърцето, докато още тупка, а келнерът..

публикувано на 20.02.20 в 14:46

Тибетски мастиф с очила – забавление за туристите в Ласа

Гигантът сред кучетата – тибетският мастиф – е превърнат в извор на приходи от предприемчиви жители на столицата на Тибет – Ласа. Представителите на древната порода позират с туристите, нагиздени с черни очила, шапки и стоят неподвижно с часове на фона..

публикувано на 17.02.20 в 08:05
Иранските власти не разрешили на Виолета Иванова да кара мотора си в държавата заради американската марка на машината и голямата кубатура.

Съвети срещу коронавирус от руски доктори и балийски лечител

Триете ли китайци от приятелите си във Фейсбук, стреснати от коронавируса , време е за самолетен билет. В обратната на град Ухан посока , разбира се. Цари ли истерия по летищата? Как преминават пътниците от Китай? Маската ли е най-модният аксесоар по..

публикувано на 10.02.20 в 08:15