Покана за пътуване

неделя
от 17.00 до 18.00 часа


„Покана за пътуване” е предаване за приключения! От 17 до 18 часа всяка неделя вечер по програма „Христо Ботев“ водещата Магдалена Гигова ще ви среща с интересни личности, с пътешественици, с неизвестни, но цветни люде, които правят живота ни по-шарен и ни подбуждат да тръгнем на път. Без значение накъде и по какъв начин – до незнайно българско кътче или далечна страна, с куфар в ръка или с копнеж в душата.
„Покана за пътуване” е предаване за мечтатели! Всяка седмица то ще ви отвежда до местенце в България, за което не сте чували, а може да оставите сърцето си там. В своята рубрика „50 важни за българите места извън страната” младите автори Светослав Марков и Теодор Борисов ще ви разкриват малко известни факти за свързани с нашата история обекти в странство. Няма да липсва и екзотика – от първо лице. Независимо дали ще „се запознаете” с орангутаните в Борнео или ще „ходите” в джунглите на Амазонка, дали гепард „ще ви целува ръка” или ще „отксубнете” косъм от опашката на слон за късмет – всички авантюри из далечни земи ще бъдат споделени от разказвачи, които наистина са били там и са ги преживяли лично.
А и самата водеща Магдалена Гигова ще се вклинява с някоя сочна история от пътешествията си из 86 държави.
Освен на сайта на БНР, можете да четете, видите и чуете още интересни приключения на страницата на предаването във Фейсбук – „Покана за пътуване” и на едноименния канал в youtube.

Екип на предаването: Магдалена Гигова, Весел Цанков, Ани Маринова, Албена Велева и Весела Цанкова

Публикации

Църквата „Успение Богородично“

Монахини гледат охлюви и пеят с ангелски гласове

Продължавам разказите си за Грузия, която е страна-прегръдка! Сега ще ви водя в манастир в селцето Уде, район Самцхе-Джавахети. На входа на църквата „Успение Богородично“ ни посреща послушницата Екатерина. На 29 години е, но изглежда много по-млада. В..

публикувано на 25.10.21 в 09:33

В Япония бакшишът е обида

Юлияна Антонова-Мурата е най-ревностният посланик на Япония, но макар да е дипломат по професия, няма официален мандат. Тя е автор на трилогията „Моши моши, Япония“, „Уки уки, Япония“, и новоизлязлата книга „Сан сан, Япония“. Това четиво е нежен..

публикувано на 21.10.21 в 08:25
Графиня Мари дьо Тили

Графиня Мари дьо Тили: На път спазвайте местните нрави

Графиня Мари дьо Тили произхожда от благороднически род, чиито корени се губят в средните векове. Родителите ѝ са били френски дипломати и тя решава да преподава протокол и етикет, след като дълги години съветва приятелите си как да се държат в..

публикувано на 19.10.21 в 12:52

Стефан Димитров и Василий Медведев върнаха България в световния балет със „Сънят на Пилат“

Точно 24 минути продължиха ръкоплясканията (заедно с финалната песен и нейния бис), ознаменували световната премиера на балета „Сънят на Пилат“ в Зала 1 на НДК. Магия, каквато българската сцена не е виждала от десетилетия сътвориха композиторът Стефан..

публикувано на 18.10.21 в 15:51

65-годишни българи изкачиха Килиманджаро

Албена и Павел Благеви изкачиха Килиманджаро навръх Голяма Богородица, а после бродиха из резервата Серенгети в Танзания. На онези, които ще си кажат – e, млади хора, какво им пречи, ще издам, че и двамата са на 65. Вегани при това. Но да ви ги..

публикувано на 18.10.21 в 14:05

Джаз музикантът Боби Вълчев: В Дубай водата отдавна не е по-скъпа от бензина

Джаз изпълнителят Боби Вълчев живее от години в Дубай и отдавна подминава без смайване архитектурните чудесии, по които ахка обикновеният турист. Боби Вълчев е един от известните музиканти в емирствата. След като завършва Музикалката академия в София с две..

публикувано на 16.10.21 в 09:35

Грузия – на цар Тамара и пещерния ѝ дворец

Днес ще ви разкажа за Грузия. Моята Грузия. Такава каквато я видях, почувствах и обикнах. Различната Грузия, онази, в която не танцуват виртуозите от ансамбъл "Сухишвили", а дребни като шепа монахини правят вино и пеят ектении с ангелски гласове...

публикувано на 14.10.21 в 12:05
Владина Цекова

В Египет – пирамиди вместо сватба

Помните ли усмихнатия глас на Владина Цекова, която възторжено ни разказа за четиридневна сватба в Грузия, на която е присъствала. Тогава тя се похвали, че е канена на венчавка в Египет и аз я обявих за женитбения репортер на Покана за пътуване. Ако сте..

публикувано на 11.10.21 в 09:00

България през погледа на 21 журналисти, обиколили света

Книгата „България през погледа на 21 журналисти, обиколили света“ е занимателен пътеводител. Доц. д-р Соня Алексиева, преподавател в Нов български университет по връзки с обществеността с тясна специализация в туризма е сърцето, душата и двигателя на..

публикувано на 08.10.21 в 15:35
Рон Мос

Рон Мос от „Дързост и красота“ прави вино в Италия

Едва ли има човек, който да не е гледал поне един епизод от сагата „Дързост и красота“? А дори и да не е – все е мярвал по телевизията образа на Ридж Форестър, хубавецът, женил се седем пъти в сериала и само два пъти в живота. Е, този екранен герой се яви..

публикувано на 07.10.21 в 10:25