Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Под знака на Мелпомена, Аполон и Темида

Димитър Вълчев и Иван Брегов
Снимка: Архив

Онова, което свързва двамата гости в предаването е, че и двамата служат на няколко музи.
Мирослава Кортенска е доктор на изкуствознанието, театрален критик, културолог. Завършила е Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов", София, 1976 г. Работила е като драматург на Сатиричния театър - София, както и на театрите в Стара Загора и Пловдив. Преподавала е в Нов български университет - София, Пловдивския университет, а понастоящем и в катедра "Кино, телевизия и театър" в Югозападния университет "Н. Рилски" - Благоевград. Автор е на изследването "Културен вертикал" (1998), посветено на процесите и водещите имена в българския театър и култура в последното десетилетие на ХХ век. Книгата е подкрепена от Министерството на културата и е преведена на английски, немски и френски език. По нея Мирослава Кортенска създава и документалния филм "Отместеното поколение" (БНТ, 1999). Проектът "Културен вертикал" е представен на Европейския месец на културата в Пловдив (1999), на Охридско лято (2002) и на Културната олимпиада в Атина (2004). Автор е и на документалния филм "Възстановителна репетиция" - портрет на известния режисьор Любен Гройс (БНТ, 2004). Книгата й "Културен компас. Посока: Балканите - Европа" (2006), също е подкрепена от Министерството на културата и е представена с успех на Панаира на книгата във Франкфурт (2006) и в българските културни центрове в Москва и Скопие, както и в Белград и на Салона на изкуствата в София, а също и на театралните фестивали в Благоевград, Шумен, Пазарджик, Русе и на "Сцена на кръстопът" в Пловдив. Тя е един от най-последователните изследователи на театъра и културата ни в рамките на ХХ век. През 2007 г. печели проект във Фонд "Научни изследвания" при МОН - "Пътят към Европа - ХХ век", в рамките на който издава книгата си "Културната мисия на кръга "Мисъл" (2008). Член е на Съюза на българските писатели и Съюза на учените в България.
Младият юрист Иван Георгиев, известен в литературните среди като Иван Брегов, да е вече утвърден поет, приет в Съюза на българските писатели на 18-годишна възраст, когато още е ученик в гимназията. Признанието за рано изявилата се негова дарба идва след излизането на първата му стихосбирка, получила голямата награда на традиционните литературни празници на дебютната книга “Южна пролет” в Хасково. Днес поетът родом от Бургас вероятно е завършил следването си в Юридическия факултет на Софийския университет. И макар да е роден в средата на 80-те, е “автор със стаж”.
Димитър Вълчев е роден в София през 1954 г. Завършва право в Софийския университет през 80-а. Девет години работи като прокурор в Попово и Търговище, а после и в София. От 90-а година е адвокат. Адвокат Димитър Вълчев е известен у нас като защитник на обвиняеми по "скандални" наказателни дела. Преди известно време обаче се появи в предаването на телевизия BBT "Шах и мат" в съвсем друга светлина. Оказа се, че освен в съдебната зала адвокатът се изявява и в рокмузиката - свири на китара, пее, композира, наскоро издаде авторски албум.

Неделя, 15 ноември, от 17.00 часа

По публикацията работи: Гриша Трифонов и Слави Георгиев
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силвия Богоева и светлината на мрака

Галерия "Нюанс" представя новата си изложба за сезона на художничката Силвия Богоева, назована "Мракът свети" (от заглавието на едноименния албум “Мракът свети” на HELP ME JONES).  Контрастът, който използва авторката е похват, пресъздаващ много добре отношението ѝ към живота, в който живеем, от мрачните случвания да пресъздаде най-светлите сюжети в..

публикувано на 27.09.22 в 08:40
Николай Ангелов и Радостина Енчева

За Историческия музей и културното наследство на Балчик

Историческият музей в гр. Балчик е приемник на първия музей-галерия, който е създаден през 1937 г., по време на румънската окупация и е бил разположен в сградата на бившия хотел Дионисополис. В неговата експозиция са били изложени живописни творби, антични статуи, сред които и торс на бог Дионис, редки монети и други експонати, намерени на..

публикувано на 27.09.22 в 08:25

"Отвъд карамела на залеза" – психологически роман

Психологическият роман "Отвъд карамела на залеза" на авторката Цветелина Жулева разказва сюжета с много експлозивна емоция, но и зряла осъзнатост, мъдрост, платена с наивност и обич, заплатена с болка, калейдоскоп от човешки сривове и възкръсвания в колелото на историята. Има и памет, спомен, разбиране за силата на човешкото начало, онази непримиримост..

публикувано на 26.09.22 в 16:40
Виолетта Матюшенко, Никита Косаренков и Ангелина Грозева

Премиера на "Още една стъпка"

Украинската актриса и съвременен танцьор Виолетта Матюшенко и композиторът и танцьор Никола Косаренков представят премиерно на столичната сцена Дерида – "Още една стъпка" – съвременен танцов пърформанс. Спектакълът задава въпроси за това – Какво стои зад вашата промяна? Как стигнахте дотук? Сам ли бяхте? Този спектакъл, базиран на съвременната..

публикувано на 26.09.22 в 15:05

Изложбата "Арт Перник" с кауза

Изложбата "Арт Перник" събира значими художници от страната, пернишки творци и деца. Експозицията ще бъде открита на 27 септември в 18 часа в двора на Минния музей в Перник . Там, където Галерията, превърната в музей на минното дело, организаторите решават да срещнат историята, изкуството и кауза, която е свързана с построяване на паметник на..

публикувано на 26.09.22 в 14:58