Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

95 години от рождението на Валери Петров

| обновено на 22.04.15 в 16:32 БНР Новини
Валери Петров
Снимка: Иво ХаджимишевОт архива на предаването “Авторът и неговата публика” (от 23 януари 2010 г.): Новите стихове на Валери Петров в изпълнение на автора
В “Авторът и неговата публика” не ви представям Валери Петров, защото това е невъзможно. За един час да се разкаже всичко (или поне малка част) за едно повече от 70-годишно присъствие в литературата, в театъра, в киното, заедно с постиженията в превода - от години Шекспир звучи по българските сцени, пресътворен с брилянтния стих на Валери...
Не, за всичко това няма да става дума в “Авторът и неговата публика”. Направихме, което Поетът сам пожела - да прочете пред микрофона на програма “Христо Ботев” своите нови и най-нови стихотворни послания.
Валери Петров отговори на нашата покана - донесе новите си стихове, които, сами ще се уверите, личи, че са писани сега.
Изкушавам се да разкажа за разните перипетии около сценариите му, изкушавам се да цитирам редове от поемите “Тавански спомен” или “Ювенес дум сумус”, изкушавам се да поканя някой от големите актьори, които са рецитирали негови стихове и са играли в театралните празненства.
Нека ви призная - Валери Петров не пожела да стане така.
Поетът се съгласи да седне пред микрофона и наистина – наистина! – да прочете в характерния си стил, без патос и без апломб своите нови стихотворения; това което е написал... не знам, не посмях да попитам - в последните месеци или в последните дни...
Така че - не ви представяме Валери Петров изцяло, а Валери Петров - от вчера и от днес. Буквално.
Аз искрено се надявам някой ден той да се съгласи да седне с нас в студиото и да си поговорим за много, много неща - как се прави пробив свален филм да стигне по някакъв начин до екрана (учил ме е на това!, но без резултат.) Как се превеждат хиляди редове от английски – и то, бога ми, английски отпреди 1616 -това е годината на смъртта на Шекспир, ако не се лъжа... Как се пишат тези поеми, които любителите на изящната литература запомнят наизуст от първо четене... За много неща бих искал да попитам Валери и се надявам това да стане някой път. А засега - едно предложение за любителите на изящната литература - новите стихове на Валери Петров.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Усмивките на Вели Чаушев в старите радиоленти

В "Голямата къща на смешните хора" си спомняме на 25 ноември от 20.30 часа за една от най-лъчезарните усмивки от предаванията на Националното радио, за един актьор с добро сърце и светла душа, оставил след себе си много записи в архива на "Хумор и сатира" и Радиотеатъра, и в Златния фонд на БНР. Вели Чаушев беше усмихнат и много позитивен човек, който..

публикувано на 24.10.20 в 16:20

Първо издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков"

На 24 октомври се навършат 91 години от рождението на големия български писател Йордан Радичков. Тази година е първото издание на Националната литературна награда за сборник с разкази, нова книга и изложба.  Събитията за празника започнаха на 23 октомври в гр. Берковица с откриване на изложбата с документални фотографии от пътуването на Йордан..

публикувано на 24.10.20 в 15:23

Прощаваме се с Александър Томов

Още един голям български писател се пренесе в Голямата небесна библиотека. Александър Томов – писател на романи, автор на сценарии, започва своя творчески път със стихове. Александър Томов почина на 76-годишна възраст на 21 октомври 2020 г. Поклонението пред писателя е на 24 октомври от 14 ч. на Централните софийски гробища. Ето какво сподели в "Артефир"..

публикувано на 24.10.20 в 12:50

Младостта на творческия дух

Младостта на творческия дух – така можем да определим юбилейната изложба на големия наш художник, скулпторът професор Валентин Старчев. В галерия „Контраст“ се представя една камерна, в по-интимна светлина негова изложба – пластики и рисунки, които разкриват в цялата си пълнота силата и таланта на този изявен от близо 60 години творчески път...

публикувано на 24.10.20 в 09:20

Нова книга на проф. Анелия Янева за хореографската режисура в балетното изкуство

Монографията „Архитектонични принципи на хореографската режисура в балетното изкуство“ вече е на разположение на любителите на балета. Тя е издание на Института за изследване на изкуствата при БАН и е част от новата идея на директора Емануел Мутафов, която представя поредица от издания на трудовете на докторанти и сътрудници на института. Идеята..

публикувано на 24.10.20 в 09:10