Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берете плодовете от дървото на познанието, посадено от програма „Христо Ботев”

Посетете щанда на програма „Христо Ботев” на Фестивала на българското образованието.
Снимка: Архив

От 22 до 24 април в НДК се провежда Фестивалът на българското образование.
Като медиен партньор на събитието, БНР се представя с радиопредвания на програма „Христо Ботев”, ориентирани към обучението, възпитанието и младежката култура. През трите дни 31 щанд на партера ще бъде територия на програмата.
Програма „Христо Ботев”: Културата - начин на живот
Програмата за култура „Христо Ботев” e единствената програма с културен и образователен профил в българския радиоефир. Обществените й  функции са адаптирани към съвременните разбирания за развитието на публичното радио. Образователният елемент е интегрална част от културната характеристика на програмата.
„Христо Ботев” си поставя за цел да превърне знанието в култура, а културата - в начин на живот. С авторитета на личностното участие, с разнообразието и качеството на предаванията, които предлага и най-вече с ориентацията към интересите и културата на младите хора, програмата оправдава името, което носи.

В първия ден на фестивала домакини ще бъдат редакторите на
предаванията за деца:
„Събуди ме с приказка” - всяка делнична сутрин от 6.50 до 7.00 събуждаме децата с малка приказка или стихотворение
„Междучасие” - от понеделник до четвъртък от 8.50 ч. до 9.00 провокираме способността на възрастните и децата да общуват помежду си. Търсим различни гледни точки, без да налагаме правила.             
„На лист от тетрадка” - в петък от 8.50 до 9.00 часа - за децата, които правят първите си литературни опити. Представяме ги в разговор и чрез произведенията им.
„Хлапета.BNR” - всяка неделя от 9.00 до 10.00 часа
Пътешествия из приказките, игра с фантазията, музикални загадки, актуална информация за интересни представления за деца, нови детски книги, филми, сайтове, конкурси. 
„Кенгуру” - детско забавно състезание в рамките на „Хлапета BNR”.
За тези, които не са скарани с четенето, ровят се из детските енциклопедии, правят географски „открития” и преоткриват древните цивилизации.
 
Национален литературен конкурс за детско творчество „Искри” провежда се всяка година от средата на февруари до края на април. За деца до 16 години, на свободна тема и без ограничения в избора на жанр.

На 23 април зад щанда ще застанат колегите от редакция „Образование”.
Познание  без  граници
Без граници между културите, без граници между различията, без граници помежду ни   
понеделник: от 15.10 до 16.00 часа
„Познати и непознати” - за културните взаимодействия и толерантното съжителство между етноси, малцинствени групи и различни общности  
вторник: от 15.10 до 16.00 ч., през седмица:
„Гражданската култура” - за активното поведение на свободния и независим човек, осъзнал както значението на собствения избор, така и своята роля в обществото
„За думите” - за българския език и речта на българите - в минало, в сегашно и бъдеще време, първо лице, пристрастно
сряда: от 15.10 ч. до 16.00 часа
„Европейски проекти” - за различните политики на ЕС и европейските  институции, за българско участие в европейските програми в сферите на образованието, културата и бизнеса
четвъртък: 15.10 до 16.00 часа
„Лабиринти на познанието” - за трудния диалог между реалност и въображение, природа и общество, знание и вяра, за вечните въпроси, отговорите на които търси всеки от нас
петък: от 16.00 до 17.00 часа
„България на път” - за преоткриването на България и света, за пресечните точки между цивилизации и култури, за пътешествието като състояние на духа

понеделник от 16.00 до 16.30 часа 
Светофар
Игра със слушатели, от които не се очаква да са всезнайковци, а любознателни личности

вторник, сряда, четвъртък от 16.00 до 16.30 часа:         
Радиоенциклопедия
В среща между научното познание и радиожурналистиката споделяме максимата на Сократ „Аз знам, че нищо не знам”. С „Радиоенциклопедия” човек преоткрива непознатото в познатата България,  бори скуката с… математика. Може да узнае какво се случи с непреходните ценности в годините на прехода след 1989 у нас и накара ли ни той да погледнем по-философски на живота си. Предаването ни води по следите на думите, които не признават национални граници, предлага техники за подобряване на човешката памет, разказва приказки от скали и вода. И още, и още…

Музикална радиоенциклопедия
понеделник, вторник, сряда и четвъртък от 16.30 часа
Поредица предавания за филмова и театрална музика, с лек образователен акцент, уроци по стил и музикална история. История на танците, приятелства и съперничества, светци, религии, фараони, царе и императори - всички подвластни на музиката.

В последния фестивален ден домакин на щанда на програма „Христо Ботев” ще бъде младежката линия „Аларма”:
Аларма - всеки делничен ден от 21.30 до 23.00 часа
От проблемите в училище до културните политики по отношение на млади и оригинални творци, от начините за релакс в края на седмицата до антарктическите експедиции и други пътешествия до края на света, от хобитата до душевните терзания, от интернет технологиите до „бъдещите творчески планове” и „капаните на успеха”. (alarma@bnr.bg.)

„Аларма Пънк Джаз” - уникален по формата си радиофестивал, вдъхновен от Би Би Си Sessions и от легендарните концерти на Джон Пийл. Съществува от октомври 2008 г. под формата на месечни концерти с публика в Първо и Второ студио на БНР, предавани пряко в ефир.
От март 2010 г. паралелно с концертите в БНР, се организират и концерти на знакови места за култура в София, под мотото „Звуково изобразяване на града”.

Повече информация за Фестивала на образованието можете да прочетете тук.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кремена Сьодерстрьом – българката, която преобразява едно проблемно училище в Швеция

Срещаме се в София ден преди годишното събитие "Добрите практики на фокус" на фондация "Заедно в час", в което е поканена като лектор. Историята на личния ѝ път в образователната система е вълнуващ разказ за амбиция, смирение, упорит труд, осъзнати цели, кураж, последователност и огромна любов към хората. Завършила е лингвистика и журналистика в..

публикувано на 05.05.24 в 10:12

Битка за всяка българска дума

"Какво е да не разбираш езика на училището?" – под този надслов основното училище "Христо Ботев" в свиленградското село Левка организира кръгла маса с участието на представители на Регионалното управление на образованието, Хасково и на катедра "Български език като чужд" на Софийския университет. Въпросът може да се тълкува по различен начин..

публикувано на 04.05.24 в 08:09
проф. Илза Пъжева

Защо определени биологично активни вещества са токсични за човешкия организъм?

Илза Пъжева е професор в Института по биофизика и биомедицинско инженерство към Българската академия на науките, където ръководи секция "QSAR и молекулно моделиране " . Тя е доктор на биологическите науки и член-кореспондент на БАН. Била е стипендиант на германската фондация " Александър фон Хумболт " и председател на Хумболтовия съюз в..

публикувано на 02.05.24 в 17:00

Международен договор в защита на Световния океан очаква ратификация от страните членки на ЕС

В края на април Европейският парламент прие Международния договор на ООН за защита на океаните. Споразумението по Конвенцията на Организацията на обединените нации по морско право относно опазването и устойчивото използване на морското биологично разнообразие на районите извън националната юрисдикция е известно като  Споразумение за BBNJ   и беше..

публикувано на 02.05.24 в 09:36

Борис Шивачев – писателят, пътешественикът, испанистът, социалният мислител

В българската култура има имена за широката публика почти неизвестни, но за развитието ѝ – безценни. Такъв е Борис Шивачев (1902-1932), рано отишлият си от света (ненавършил 29 години) забележителен българин: бил в Аржентина, запознал се и дълбоко проникнал там в испаноезичната култура и литература, неуморен техен пропагандатор и популяризатор..

публикувано на 01.05.24 в 18:05