Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сериалът „Радиото”, представен „на живо” на покрива на Радиото на 24 юни

Част от екипа, създал сериала (отляво надясно): Даниела Манолова, Цвети Начева, Борислав Евлогиев и Николета Атанасова.
Снимка: Кирчо Стоичков
...Историите трябва да се разглеждат от гледна точка на мястото, където се случват. Всяка история започва от някъде...
„Стара къща, и това съм го запомнил.... Старата къща има, просто ако щете, едно дихание, живот...” са първите думи на първия разказвач на историята на Радиото Николай Джунов, дългогодишен говорител в радиото.
Тази история – историята на Радиото, което разказва истории за хора, които разказват истории за радиото, което разказва истории, започва и свършва на едно и също място. Разликата е само в етажа. Тя започва в мазето и по-точно на онова „единствено място”, където е паднала бомба по време на Втората световна война, американска бомба, влетяла от юг през прозореца вдясно, пробила подовата плоча, но останала невзривена. И досега на това единствено място избягват да складират тежка техника, за да не пропадне в мазето. Историята продължи, прескачайки с лекота от Старата къща на „Драган Цанков”4 до различни краища на света и обратно. В епизод 4 беше на първите конгреси на Пощите, телеграфите и телефоните в Париж и Милано през 1925 г., а самият епизод 4 „прескочи” до Женева, седалището на EBU, и Хелзинки, на 36 Международна фичър конференция (36 IFC) през 2010г. Епизод 13 и 14 ни отвеждат до радио „Свободна Европа” в Прага, БиБиСи в Лондон, радио Ватикана в Рим и „Дойче Веле” в Бон, за да ни върнат обратно на заснежения връх на Витоша. Историята свършва на покрива на радиото, този път на „живо”, пред публика от приятели, привърженици и участници в сериала.
Първите, току-що "изпечени" колекции на сериала бяха подарени на СЕМ, в лицето на Георги Лозанов, председател на СЕМ, Факултета по журналистика на СУ „Климент Охридски”, в лицето на зам.-декана на факултета Теодора Петрова, на Управителния съвет на БНР в лицето на Любомир Пеевски и на редакция „Добър ден” на програма „Христо Ботев” на БНР в лицето на отговорния редактор Любка Еленкова.
24 юни, най-дългият ден, е доброто време за живот наяве на най-дългия документален сериал в историята на радиото. 17-те епизода на „Радиото” някак неусетно и за самите автори създадоха уникална галерия от образи и автентични гласове, като започнем от най-старите: гласа на Толстой от 1887, Бистришката четворка от 1898, сравнително по-новия глас на Гилермо Маркони от 1902, гласове, звучали в ефир на Европа от 1912 г насам, до гласовете на 101-годишната слушателка Ребека Нисим, Александра Гюрчинова, секретарката на Сирак Скитник, цар Борис III, Петър Увалиев, Панчо Владигеров, гласове от пиратското радио Каролина от 1962, Йордан Радичков, Иван Добчев, Теодоси Спасов, Парашкев Хаджиев, Жан Пол Сартр, Рей Чарлс, Кирил Маричков, Емил Табаков, Ингрид Бергман, Ана Маняни, Дарина Такова, Асен Аврамов, Димитър Ганчев от радио Ватикана, Кольо Гилана, Фреди Меркюри, Пламен Джуров, проф. Филип Панайотов, Ели Хейуърт от БиБиСи, Петър Волгин, Атанас Атанасов, Радосвет Радев, Нелсон Мандела, Лили Маринкова, Татяна Лолова, Виза Недялкова, проф. Николай Василев, доц. Вяра Ангелова, Александър Андреев от Дойче Веле, Георги Стоилов, архитект на новата сграда на „Драган Цанков” 4, Диди Върбанова, която през 60-те се опитва да „пробие” като певица в радиото, невъзпявайки Партията, до най-младия глас в сериала – Милена Дунева от Детския радиохор.
Общо 114 гласа плюс 1, този на основния разказвач Теодор Иванов, говорещи и говорили всякакви езици в продължение на 123 години, 75 от които по, пред, за, от мазето на, около и не особено далече от Българското национално радио. На 24 юни 2010 и от покрива му.
Радиото преодолява разстояния. Освен че го прави на всякакви езици, прави го и във всякакъв смисъл. Част от феномена.
По публикацията работи: Даниела Манолова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30