Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"София диша" на една централна улица, изпълнена с пространство за добро настроение и без автомобили, а на 29 август и ще танцува

Акценти от програмата в неделя, 29 август:

На ъгъла на ул. "Гурко" и ул. "Шишман" между 18:00 и 20:30 часа ще се проведе улично състезание по танци със заглавие Style Bridge. Знайни и незнайни танцьори от всички възрасти и стилове ще имат по 1 минута да покажат на какво са способни и да впечатлят авторитетното жури: създателите на фестивала Jam On It – момчетата от Sleepwalkingz Crew, и емблемата на българския съвременен танц, хореографът Мила Искренова.

Пред бар Commercial от 18:00 до 20:00 часа ще можете да вземете безплатни уроци по салса, водени от Лили и Евгени от танцов клуб "Паланте”, а по същото време пред One More Bar българското танго общество ще нагорещи паважа с улична милонга.

На балкона над ул. "Юрий Венелин" пък кандидатите за участие в националния диджейски конкурс на Fusion Embassy ще спретнат DJ-маратон от 30-минутни сетове, в които ше миксират автентичен български фолклор с дъбстеп, хаус, дръмендбейс, реге, хип-хоп...

И – вярвате или не - на ъгъла с ул. "Паренсов" ще се появи басейн, в който в 17:00 ще се гмурнe цял отбор от малки грации, които ще потанцуват във водата в демонстрация на синхронно плуване.

В следобедните часове на 15 август една от най-оживените улици в София стана пешеходна зона. Творчески работилници за деца и възрастни, спортни занимания, игри, музикални, художествени и театрални забавления бяха разположени буквално на уличното платно. 
„Цар Иван Шишман” се намира между площад „Народно събрание” и бул. „Патриарх Евтимий”. Тя е сравнително малка, къса като дължина и много романтична уличка в сърцето на София.
Все още на нея се пазят спомените за времената, когато на улицата деца играеха народна топка, подскачаха на „дама”, а във въздуха и сега понякога се носи позабравеният аромат на истински хляб и кифлички.
Днес, особено в делнични дни, „Цар Иван Шишман” се превръща в ад за шофьори, пешеходци, живущи и работещи на нея.
Забързани за началото на поредния работен ден, шофьорите търсят място да паркират, трудно се разминават и изнервено изчакват пешеходците да преминат на отсрещния тротоар.
Хората, които живеят на ул. „Цар Иван Шишман”, паркират автомобилите си по тротоарите, тъй като много от сградите са стари и няма предвидени места за паркинг в близост до тях.
"София диша" - така се нарича пилотният проект на софийската община, с помощта на който и нашата столица по подобие на много други европейски градове ще се опита, макар и за малко, да остави отделни емблематични улици и кътчета в града на пешеходците. В три поредни неделни дни столичната улица "Цар Иван Шишман" ще се превърне в пешеходна алея - първият опит бе на 15 август. Проектът „София диша" е инициатива на Столична община, която цели да събуди гражданска дискусия за въздуха на столицата, за зелена София с по-малко автомобили и градския шум.
В уличната фиеста участваха циркови и театрални артисти - клоуни, жонгльори, артисти на кокили, мимове и други. За музикалната част се грижеха улични музиканти, различни състави за класическа музика и диджеи. По време на уличния празник се проведоха турнири по мини тенис, бадмингтон, дартс, джаги, народна топка и други. Към инициативата се присъединиха и много скейтбордисти, кънкъори и велосипедисти, на които бе предоставена отсечка от улица „Генерал Йосиф В. Гурко”.
И в следващите августовски неделни дни Столична община кани всички любители на алтернативния превоз да подкрепят инициативата с присъствието си и участие в събитията от 16 до 21 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Йосиф Аврамов

Доц. Йосиф Аврамов – оптимизъм пред прага на еврозоната

Дали трябва обществото да се страхува за доходите и спестяванията си пред прага на еврозоната ? За правилната подготовка и предстоящите важни процеси в областта на финансите говори доц. Йосиф Аврамов в рубриката "Денят делово" на предаването "Нашият ден". За финансистът и преподавател в Нов български университет навлизането на страната в..

публикувано на 18.01.24 в 14:01

платена публикация
Три съвета при избор на дамска пижама

Комфортна дамска пижама, чисто спално бельо и уханието на пухкава възглавница. Това е мечтата на всяка дама след края на дълъг работен ден. За да имаме усещането за уют и удобство, то е важно да изберем правилната дамска пижама. Изборът може да бъде наистина труден, предвид цялото разнообразие на пазара. Освен това дамите имат своите вкусове и..

публикувано на 06.12.23 в 14:39

За 40-и път БНР с "Искри" – националния конкурс за детско литературно творчество

И тази година Националният конкурс за детско литературно творчество "Искри 2023" предизвика интереса на много от пишещите български деца в страната и по света. В Българското национално радио получихме около 300 произведения, изпълнени с разнообразни теми и невероятни герои. Церемонията по награждаването на отличените деца може да..

публикувано на 18.06.23 в 09:00

БНР организира за втора поредна година кампанията "Българските посланици на културата"

За втора поредна година Българското национално радио организира кампанията "Българските посланици на културата". Целта и е да бъдат отличени изтъкнати български писатели, поети, драматурзи, художници, актьори, певци и композитори, представители на танцовото изкуство и други, които със своето творчество през 2022 година прекрачват..

публикувано на 24.11.22 в 17:11

In memoriam: Александър Спасов

На 48 години внезапно почина нашият колега Александър Филипов Спасов. Той беше дългогодишен звукорежисьор в отдел „Говорно-драматичен звукозапис“ към Дирекция „Техника“ на Българското национално радио. Ще запомним Сашо с неговата доброта, честност, всеотдайност и голям професионализъм. Изказваме съболезнования на семейството му. Опелото..

публикувано на 03.02.22 в 14:50