Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културни новини и събития

Снимка: Архив

Празниците на изкуствата Аполония 2010 продължават
Фестивалът е в своя разгар. Програмата отново е разнообразна и носи своите изненади. Какви ще са акцентите днес:
В 18.00 часа гостите на фестивала ще се срещнат със сръбския автор Владислав Баяц. Два негови романа ще бъдат представени в художествената галерия “Книга за бамбука” и “Хамама Балкания”. Той е носител на престижни международни награди и всички почитатели на хубавата литература ще имат възможност да поговорят с него. Малко по-късно на сцената на читалище “Отец Паисий” ще се играе представлението на Русенския драматичен театър “Конструкция на освободеното въображение”. Той е на режисьорката Десислава Шпатова. Тя ще бъде гост и на “Артефир” днес. В Археологическият музей ще звучи камерен концерт. Продължаваме отново в Художествената галерия. Там ще бъде място за литературни срещи - ще бъде представена книгата на Евгени Клинчаров “Пантеон”. Авторът е събрал във внушителна двутомна антология образите на 160 ярки фигури на българската духовност.
На сцената на Аполония отново ще се срещнем с музикантите Живко Петров, Димитър Севов, Антоний Рикев и Росен Захариев. И на края, традиционно, ще има филм в читалище “Отец Паисий” - Борис Делчев “Живот и дневник” на режисьорите  Александър Донев и Владислав Колев. Има от всичко по малко и за всеки вкус.

Какво не се случи в Прага и защо
В парка “Летна” в Прага трябваше да бъде поставен паметник на краля на попа Майкъл Джексън. Неин автор е Даниела Картакова. Церемония точно на рождения ден на Краля на попа така и не се състоя, въпреки очакванията на феновете.
Проектът беше подкрепен от кмета на чешката столица Павел Бен, но повече от 5500 чехи се обявиха против в подписка в социалната мрежа Фейсбук. Между противниците бяха известни творци, като популярния в България с ексцентричните си проекти Давид Черни.
Паметник в парка “Летна” днес няма, но феновете могат да видят проекта за бюста в центъра на Прага в театър “Хиберния”. Организатор на проекта е Хелена Бабицка. Стойността му е близо 150 000 крони. Феновете на Краля дариха по-голямата част от тях. Не е имало проблеми и с техническата документация, включително и за мястото. Паметникът на Майкъл Джексън трябваше да бъде близо два метра висок и от материал, който да не изкушава крадците на метали. Горната част представлява бюста на певеца, а долната според проекта трябваше да изобразява моменти от живота и творчеството на звездата. Идеята идва като вдъхновение от римските статуи. Организаторите дори се надяваха на церемонията да дойде роднина на поп легендата.
Изборът на парка “Летна” има своята история. Тук през 1996 г. започва световното турне на Краля на попа. Паметникът на Майкъл щеше да бъде не далеч от мястото, където през 50-те години е издигната статуята на Сталин. От години обаче, вместо него над реката отмерва времето Пражкият метроном. Подкрепа изразиха (според организаторите) фенове от цял свят в очакване да видят паметника в парка. Хиляди фенове на Майкъл Джексън танцуваха в събота на девет места в центъра на Прага на фона на хитовете от “Трилър”.

Българският панаир на модата в Разград представя Силвия Урукова от Български бизнес форум
Става дума за национално търговско изложение в областния град, което събира на едно място наши фирми-производители на дрехи. На временни щандове пред спортната зала “Лудогорец” от днес до края на седмицата се продават български облекла и обувки. Причината да съберем всички български производители на едно място е да осъществим пряк контакт между българските производители и потребителите. Самият производител представя своите стоки и ги предлага на значително по-ниски цени от пазарните. За нас е изключително важно да проведем панаира на модата в различни градове на страната, за да подпомогнем българското производство и накараме хората да предпочетат българските стоки. Изключително е свит пазаря в момента, но и от страна на производителите има интерес да предлагат директно стоката си. Правят го традиционно два пъти в годината, за да представят своите нови продукти на добри и достъпни цени.
Знаем, че момента е труден за всички, криза е, но трябва да се подпомагаме взаимно, за да оцелеем.
На този панаир може да се намери всичко необходимо за обновяване на есенния гардероб. Фирмите са предложили новите си колекции, но за тези от хората, които имат по-ниски възможности, те предоставят отстъпки, за да може всеки да си купи от българската стока. Работим с всички общини за бъдещите изложения и те започнаха от Разград.

Кралят на Швеция Карл XVI Густав връчи музикалните награди “Полар” на италианския композитор Енио Мориконе и исландската певица Бьорг. Отличията са учредени през 1989 г. от мениджъра на група “АББА” и се поделят между изпълнители на популярна и класическа музика за приноса им към този вид изкуство. Някои ги наричат музикалните Нобелови награди.

• Осем филма предлага на киноманите програмата за четвъртия ден на фестивала “Любовта е лудост”. Два от филмите са в конкурсната програма и са прожектирани в най-голямата зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна.
Вчера са прожектирани кинопродукцията на Словакия, Чехия и Ирландия “Лисички” и турския филм “Питай сърцето”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Йосиф Аврамов

Доц. Йосиф Аврамов – оптимизъм пред прага на еврозоната

Дали трябва обществото да се страхува за доходите и спестяванията си пред прага на еврозоната ? За правилната подготовка и предстоящите важни процеси в областта на финансите говори доц. Йосиф Аврамов в рубриката "Денят делово" на предаването "Нашият ден". За финансистът и преподавател в Нов български университет навлизането на страната в..

публикувано на 18.01.24 в 14:01

платена публикация
Три съвета при избор на дамска пижама

Комфортна дамска пижама, чисто спално бельо и уханието на пухкава възглавница. Това е мечтата на всяка дама след края на дълъг работен ден. За да имаме усещането за уют и удобство, то е важно да изберем правилната дамска пижама. Изборът може да бъде наистина труден, предвид цялото разнообразие на пазара. Освен това дамите имат своите вкусове и..

публикувано на 06.12.23 в 14:39

За 40-и път БНР с "Искри" – националния конкурс за детско литературно творчество

И тази година Националният конкурс за детско литературно творчество "Искри 2023" предизвика интереса на много от пишещите български деца в страната и по света. В Българското национално радио получихме около 300 произведения, изпълнени с разнообразни теми и невероятни герои. Церемонията по награждаването на отличените деца може да..

публикувано на 18.06.23 в 09:00

БНР организира за втора поредна година кампанията "Българските посланици на културата"

За втора поредна година Българското национално радио организира кампанията "Българските посланици на културата". Целта и е да бъдат отличени изтъкнати български писатели, поети, драматурзи, художници, актьори, певци и композитори, представители на танцовото изкуство и други, които със своето творчество през 2022 година прекрачват..

публикувано на 24.11.22 в 17:11

In memoriam: Александър Спасов

На 48 години внезапно почина нашият колега Александър Филипов Спасов. Той беше дългогодишен звукорежисьор в отдел „Говорно-драматичен звукозапис“ към Дирекция „Техника“ на Българското национално радио. Ще запомним Сашо с неговата доброта, честност, всеотдайност и голям професионализъм. Изказваме съболезнования на семейството му. Опелото..

публикувано на 03.02.22 в 14:50