Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова френска музикално-сценична версия на най-прочутата любовна история в света

Сцена от мюзикъла “Ромео и Жулиета” с участието на Андрю Бевис (Ромео) и Лорна Уонт (Жулиета).
Снимка: Архив
Този петък припомняме един звезден френски мюзикъл от началото на ХХІ век – “Ромео и Жулиета”. Той се появи в началото на 2001 година на сцената на Двореца на спорта в Париж. Авторът на музиката и стиховете – Жерар Пресгурвич, е французин със славяно-еврейски корени, поет и композитор, изявява се предимно в областта на попмузиката. Идея на неговата съпруга Евелин е безсмъртната трагедия да бъде превърната в мюзикъл на френски език. Евелин и Жерар придават на шекспировия шедьовър свой индивидуален отпечатък.
В началото на ХХІ век хората съвсем не са като онези отпреди повече от 400 години. Затова в мюзикъла “Ромео и Жулиета” нещата са различни от познатата схема:
Ромео е по-малко виновен, Жулиета е по-взискателна.
Принцът – повелител на Верона, е благоразумен политик, но страда от мания за величие и прикрива с действията си насладата, която му носи властта.
Бавачката изпитва силна ревност, която крие от майката на Жулиета. Тя не се задоволява с ролята на прислужница и докрай защитава избора на любимката си.
В резултат на събитията отец Лоренцо губи вярата си.
Тибалт разбира, че е длъжен да мрази Монтеки само заради някакви ограничения във възпитанието.
Майките и съпруги – лейди Капулети и лейди Монтеки, се осмеляват да се противопоставят на омразата на мъжете.
Записът, който предлагаме, е на оригиналната лондонска версия и е осъществен през 2003 на английски език. Преводът на стиховете е на Дон Блек – известен сътрудник на сър Андрю Лойд Уебър. Оркестрациите са на Джон Камерън, продуцент е Найджъл Райт. Изпълнителите не са световно известни, но предлагат висококачествен музикален продукт. В ролите участват:
Андрю Бевис и Лорна Уонт – Ромео и Жулиета, Рашид Сабитри – Меркуцио, Мат Демпси – Бенволио, Алексис Джеймс – Тибалт, Сивън Стефан – отец Лоренцо, Дейвид Брадсли – лорд Капулети, Мишел Хуупър – лейди Капулети, Луиз Дейвидсън – лейди Монтеки, Бавачката – Джейн Мак Доналд.

петък, 8 октомври, от 14.00 часа
По публикацията работи: Цветана Тончева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Щефан Владар пред БНР: Най-важен в музиката е езикът

Роден във Виена, Щефан Владар е една от най-забележителните музикални личности на Австрия. Кариерата му го отвежда до най-големите музикални зали в света. Свирил под диригентството на Клаудио Абадо, Рикардо Шайи, сър Невил Маринър, Кристиан Тилеман, в изяви с Оркестъра на Академията на St Martin in the Fields, Баварския държавен оркестър, Кралския..

публикувано на 01.10.24 в 12:15

Пътеводната звезда на певицата Леонора Илиева в операта

В южния град Катания в китната Сицилия българската оперната певица Леонора Илиева покорява своите лични върхове. Тя се занимава с музика от дете, докато накрая не стига до висшето изкуство операта. Родена в град София, завършва  Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност оперно пеене при проф. Мила Дюлгерова. От..

публикувано на 01.10.24 в 08:50

Музика от Брамс в бутиков концерт с история в София

Поредицата "Концерти с история" отбелязва  Международния ден на музиката 1 октомври с романтична програма под наслов "Сърцето на Брамс" в къщата-музей "Борис Христов" в София. В концерта създателката на инициативата – пианистката Венета Нейнска, ще си партнира на сцената с младия виолончелист Сион Найман. Талантливият музикант е студент в..

публикувано на 01.10.24 в 08:00
Консорт „Беншоа“

Възстановената Missa Scaramella

Излезе най-новият компактдиск на консорт "Беншоа" с ръководител Андрю Къркман. Това е премиерният запис на Missa Scaramella от Якоб Обрехт в новореконструираната ѝ версия, създадена от музиколога и композитор Фабрис Фич заедно с Филип Уелър и Пол Колб. Месата на Обрехт върху италианската популярна мелодия Scaramella е достигнала до нас в непълен..

публикувано на 30.09.24 в 14:59

Самочувствие на сцената с оперния певец Окан Сипахиолу

Оперният певец от турски произход Окан Сипахиолу, който живее в Италия, град Катания, се установява в оперния хор на града. Макар да завършва магистратурата си в Турция неговия живот е в Сицилия. Той ни въвежда не само в света на операта и нейния дом Италия, но и в специфичната техника "Александър", с която се занимава. Разказ за това какво..

публикувано на 30.09.24 в 13:05