Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Китарен уъркшоп с Антонио Форчоне

Снимка: fest.jazz-plus
Световноизвестният китарист Антонио Форчоне гостува в България за участие в програмата на фестивала „Джаз плюс” с концерти в София на 15 и 16 март, във Варна на 18 март, и в Бургас на 19 март.
На 16 март от 17.00 ч. в „София Лайв Клуб” (в НДК) ще се проведе уъркшоп с Антонио Форчоне. Заявки за участие се приемат на info@jazz-plus.com.
„Форчоне притежава свобода на експресията, която не може да бъде стилово ограничена; може да го потърсите в музикалния магазин под етикета „джаз” или „уърлд” музика, или „акустична” музика ...или просто „гений”, заявява за него Джейн Брейс от „Обзървър”.
Антонио Форчоне разчупва конвенционалните рамки на китарното изпълнение, като вплита африкански, испански и бразилски елементи в своята импровизирана и силно мелодична музика, а неговият необикновен перкусивен подход към китарата произвежда звуци, които никой не е подозирал, че може да се получат от този инструмент – казват за него организаторите на фестивала „Джаз плюс”. Според самия Форчоне, който е работил с музиканти като Чарли Хейдън, Трилок Гурту и Джон Маклафлин, споделянето на опит между музиканти е едно от най-важните неща за израстването на артиста.
Участието на британските музиканти в програмата на феста се осъществява в партньорство с Британския съвет в България по програма „Нови творби, нови публики”.
(По материали на организаторите)
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дух на земен мечтател

Галерия „Райко Алексиев“ представя една емблематична, цялостна изложба на художника Борис Ненов по повод 100 година от неговото рождение. Това е забележителна колекция от живописни творби, предимно пейзажи, серия натюрморти и планински изгледи. Учи живопис при проф. Дечко Узунов и през годините с вродената се артистичност долавя и пресъздава..

публикувано на 20.09.21 в 16:12
Валентин Дебочички в студиото на програма „Христо Ботев“

Музеят и неговите експозиции – привлекателно средище за култура, история и поука

Пауталия, Велбъжд, Градът на императорите… Като всеки български град, разположен върху земи с хилядолетна история, и Кюстендил има много имена. И богатства – лечебна минерална вода и здравословен климат, красива природа и прочут хълм-крепост „Хисарлъка“, интересни хора. Вековете са оставили своите следи върху много паметници на културата в Кюстендил..

публикувано на 20.09.21 в 15:23

Списание „Нова асоциална поезия“ като пътеводител в тъмното

За да имаш очи за светлината, трябва първо да се научиш да виждаш в тъмното, прошепва брой 34 на списание „Нова асоциална поезия“. В него се говори открито за болките, травмите и тъгата, които пандемията оставя след себе си. Редакторите на списанието са нарамили отговорността за тези думи, написани къде с ирония, къде с директна критика, и..

публикувано на 20.09.21 в 14:15
„Убежище“, юбилейна изложба на проф. Цочо Бояджиев

Разговори за фотографското изкуство

В предаването тази седмица ще може да чуете разговора между двама приятели, изследователи и майстори на фотографията: проф. Цочо Бояджиев и Николай Трейман. Те споделят за съвместната им книга „Разговори за фотографското изкуство“, чиято премиера предстои тази седмица, както и юбилейната изложба на Цочо Бояджиев „Убежище“, която се открива в галерия..

публикувано на 20.09.21 в 11:43
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Кой е Петър Богдан - авторът на най-старата история на България

Историята на България от Петър Богдан с оригинално заглавие „De antiquitate Paterni soli, et de rebus Bulgaricis ad suos Compatriotas“ (на български: „За древността на бащината земя и за българските дела към неговите сънародници“ ), завършена около 1667 г., е най-ранният известен историографски труд по история на България, предхождащ с..

публикувано на 20.09.21 в 11:17