Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на детския радиотеатър: Вярвай въпреки всичко в пътя

Снимка: Архив
Първата премиера на „Радиотеатъра за деца” за 2011 г. е пиесата на Станислав Стратиев „Не падай духом”. Тя има няколко реализации – първата в Сатиричния театър (1980) с режисьор Младен Киселов, втората в Централния куклен театър, със куклена версия на постановката на Яна Цанкова (1982), и третата – в учебно-експериментален вариант със студенти от ВИТИЗ под режисурата на Маргарита Младенова (1987). Явно и тримата режисьори са намерили неща, които са ги развълнували, но са използвали различна театрална специфика за реализация на текста - тази ярка съвременна приказка за големи и малки зрители. В онези далечни години се е акцентирало на абсурдната социалистическа реалност с езоповски език.  Сега Юри Статков преоткрива за радиотеатъра тази ранна пиеса на Стратиев и й придава нова насока – всеки да търси и да следва своя път въпреки всичко и всички, да не пада духом и да върви напред.
С огромния арсенал от звукови и музикални средства той създава забавен, весел, с леко намигване в стил „ретро” радиоспектакъл и за сетен път доказва, че по-често трябва да се обръщаме към не толкова познатите пиесите на нашите класици.
Актьорите, които се радваха на остроумието на драматурга, обратите в пиесата и на абсурдните ситуации са: Антон Радичев (Гемишев), Тодор Димитров (Снежния човек), Кирил Кавадарков (Плашилото), Йоана Буковска (Рагаца), Николай Антонов (Френското грозде), Росен Белов (Грамофонче), Татяна Лолова (Милева), Веселин Цанев (Врабеца), Маргарита Хлебарова (Врабка), Йоана Буковска (Враче), Любомир Сапунджиев (Мече), Латинка Петрова (Есента) и Вълчо Камарашев (Шосето).
Екип в студиото: звукорежисьор Живко Марев, звукоинженер Димитър Василев, звукооператор Румен Тодоров, звукови ефекти Силвия Гочева и музикална среда Валя Бояджиева.

събота, 19 март от 9.05 часа - първа част
събота, 26 март от 9.05 часа - втора част
По публикацията работи: Мая Бениеш


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вели Чаушев: Понякога добрата дума храни човека

Само няколко месеца след дебюта на предаването, в началото на 1995 г. в едно от изданията, отредени за така наречените ни "специални" гости, т.е. изявени, обичани, доказали се в попрището си хора на словото и духа, гостува актьорът Вели Чаушев. Той беше чест участник в предавания на програмата, освен това беше лично изкушен от словото като автор на..

публикувано на 07.06.24 в 15:36

Проф. Кирил Топалов: "Възрожденски труд" би трябвало да означава позитивна енергия, подем на духа

За какво се говори във и около Националната библиотека, с какво ново значение се сдоби думата "библиотека" в преходните времена, защо Възраждането и възрожденският дух се споменават, когато се окаже, че нещо трябва да се свърши без пари?… На тези въпроси отговори известният писател и обичан преподавател по българска възрожденска литература, от..

публикувано на 31.05.24 в 14:41
Фрагмент от Енинския апостол от ХІ в., един от най-старите запазени старобългарски паметници

Българският е първият книжовен славянски език

Някъде между самодоволното убеждение, че целокупното човечество знае и се прекланя пред ролята на България в световната цивилизация и болезненото себеунижаване и себеотричане стои познаването и реалната представа за мястото ни в мозайката на европейската култура. За това познание, осъзната любов към родното и признателност към стореното от светлите..

публикувано на 23.05.24 в 09:17

"Ние, българите" и "те, политиците" – Петър Горанов, философ

Навярно ви прави впечатление, че, особено когато изказваме огорчение, възмущение, критика и т.н., ние предпочитаме да говорим в множествено число, т.е. вместо местоименията "аз" и "той", "тя", "то", използваме "ние" и "те" – "ние българите", "те политиците, министрите народните представители, лекарите, учителите" и т.н. И това съвсем не е тясно..

публикувано на 15.05.24 в 10:45

Ясен Антов: Като не си знаем българския език добре, ние го заместваме с първото клише, което ни идва отвън

Някои от дългогодишните ни слушатели сигурно помнят характерния глас на писателя Ясен Антов, който често звучеше по програма "Христо Ботев" обикновено с неговите сладкодумни разкази за пътешествия и природни красоти или с хумористични миниатюри. Когато го поканих да се включи в предаването, което тогава се наричаше "Какво се крие зад думите",..

публикувано на 09.05.24 в 09:04