Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победителят във фолклорната класация „Надпяване” за месец юли е песента „Малка мома Биляна" в изпълнение на оркестър „Пловдив”

Снимка: личен архив
Оркестър „Пловдив” е сформиран през 2003 година изцяло от професионалисти с богат опит и от различни фолклорни области на страната. Съставът включва: Славчо Александров - акордеон, клавир, вокал; Ивелина Иванова - вокал; Цонка Манолова – вокал; Иван Стоянов – цигулка; Костадин Николов - кларинет.
Преди да се съберат, всички са пътували и работили на два континента пред гръцка, македонска, сръбска, турска, кипърска, израелска, италианска, испанска, швейцарска, английска и руска публика.
Още в най-ранните си младежки години са осъществили записи в БНР с автентична фолклорна музика и песни. Богатият им опит им позволява да изпълняват песни от всички фолклорни области на България, пеят на повече от десет езика, което прави репертоара им огромен и многолик.

Славчо Александров е роден в гр. Ямбол, завършил е Средно музикално училище, гр. Котел с народно пеене, и е един от първите мъже, приети в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) – Пловдив, с народно пеене. Завършва специалностите "Дирижиране на народни състави" и "Педагогика на обучението по музика". Освен че пее уникално, той е и маестрото на оркестъра като еднакво добре се справя и с композирането и с клавирните инструменти и акордеона, на който свири от дете.

Ивелина Иванова е родена в гр. Варна, завършила е Средно музикално училище, гр. Котел с народно пеене и АМТИИ със специалностите "Дирижиране на народни състави" и "Педагогика на обучението по музика". Като човек, имащ силно въздействие в общуването си с хората, се ориентира към най-фината и сложна материя – психология. В най-скоро време й предстои да се дипломира като магистър по психология.
Освен с перфектните си изпълнения в трите музикални албума на оркестър „Пловдив”, тя взима и много активно участие в създаването на песни, писането на текстове и композирането на мелодии. Всички, които са имали възможност да присъстват на техни участия или сватби знаят колко добре се справя и с воденето на програма, ритуали и създаване на незабравими купони.

Цонка Манолова е родена в гр. Стрелча, завършва Средно музикално училище, Широка лъка със специалност народно пеене и АМТИИ, гр. Пловдив със специалностите "Инструментално изкуство" и "Педагогика на обучението по музика". Амбицията й за тези специалности идва от любовта й, свързана с работата с деца. Работила е и като преподавател по пеене и солфеж в частна музикална школа. Нейна страст са родопските и пазарджишки песни.

Най-новият член на оркестъра е цигуларят Иван Стоянов, родом от град Сливен, завършил Средно музикално училище, гр. Котел с гъдулка и АМТИИ, гр. Пловдив. Понастоящем е диригент и концертмайстор на Фолклорен ансамбъл - гр. Сливен.

Известно време с оркестъра концертираха и инструменталистите Иван Паскалев, цигулка и Минко Илиев, кларинет.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20