Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Транспорт по европейски правила: НКЖИ – модернизация на ж.п. участъка София – Перник – Радомир

Проектът „София – Радомир” е част от железопътния коридор „Видин – София – Кулата”. Идеята е този международен коридор да свързва „Дунав мост 2”, който се строи при Видин – Калафат, с гръцката ж.п.мрежа. На какъв етап е проектът за строителството и какви ползи се очакват от него разказва инж. Нисим Примо, ръководител на отдел „Подготовка, търгове и договори” в Националната компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) в предаването „България на път” на 9 септември.  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Деница Аврамова

Пътеките към свободата и SOS Детски селища България

Отговорността да правим избор и да вземаме решения накъде да поемем е една  от най-трудните прояви на свободата. Осъзнаването на тази отговорност е особено болезнено за младежите, напускащи институциите и алтернативните грижи.  В началото на 2020 г. Сдружение SOS Детски селища България започна изпълнението на своя проект „Пътеки към..

публикувано на 25.02.20 в 15:35
Патрик Смитьойс

Свободните хора и идеи на Патрик Смитьойс

Патрик Смитьойс е холандец и живее в България повече от 20 години. Освен с бизнес начинанията си той е известен и с гражданските каузи, които популяризира. Създател е на първия у нас частен природен резерват, основател е и на платформата „ Свободните “, която събира историите на успели и вдъхновяващи българи и представя идеите им за развитието..

публикувано на 25.02.20 в 14:59

Какво бъдеще очаква Националната телефонна линия за деца

Националната телефонна линия за деца 116 111 преминава от едни ръце в други. От 30 април 2020 г. "Асоциация Анимус" няма да предоставя услугата Национална телефонна линия за деца към Държавната агенция за закрила на детето. "Анимус" управляваше линията за изминалите 10 години.  Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) поема управлението..

публикувано на 25.02.20 в 13:20
Имало едно време в София

Имало едно време в София...

Сградите, тяхната история, техният дух... Различните периоди от историята на София, различните стилове, декорация, архитектура? Това е, което интересува урбаниста Здравко Петров. Той е автор на проекта " Исторически маршрути" (historicalroutes.bg) и водач на тематичните обиколки из София , които разкриват архитектурата и историята на най-интересните..

публикувано на 25.02.20 в 12:52
Катрин Джонсън

Катрин Джонсън, математичката от "Скрити числа", почина на 101 години

Поискали от Катрин Джонсън луната и тя им я дала – пише в съобщението за смъртта на математичката на 101-годишна възраст в. "Ню Йорк Таймс". Въоръжена с малко повече от молив, линийка и един от най-брилянтните математически мозъци, Джонсън изчислява прецизните траектории, по които "Аполо" 11  каца на Луната през 1969 г. и след историческата "малка стъпка..

публикувано на 24.02.20 в 19:08