Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По следите на цивилизацията на древните кхмери

Симеон Идакиев на терасата на слоновете в комплекса от храмове Ангкор.
Снимка: личен архив
Журналистът разказва за езерото Тонле Сап и прочутия комплекс от храмове Ангкор на древните кхмери - цивилизация, която цели пет столетия владее почти целия Индокитайски полуостров. Храмовете, които са едно от все още непризнатите, но безспорни „чудеса на света” за всеки, който ги е зърнал.

© Снимка: Симеон Идакиев

Загубен сред древните храмове
Посещението в Ангкор е вълнуващо завръщане в миналото и поставя повече въпроси, отколкото отговори.
Но, устоял на времето и даже на войните, днес безценният комплекс от храмове е заплашен от много по-голяма опасност - набезите на иманярите. Многочислени крадци и цели въоръжени банди извозват барелефи и статуетки, които поемат към частни колекции в цял свят. Прекупвачите им плащат повече, отколкото биха изкарали за няколко години честен труд. И в резултат - много от статуите биват разрушавани или остават без глави и ръце - жертва на човешката алчност.

© Снимка: Симеон Идакиев

Храмът Та Пром (вляво) и Ангкор Бат.
След всичко видяно, споделя Симеон Идакиев, започнах да се питам кой е по-умен - ние, днешните поколения, или някогашните кхмери, докарали водата на Тонле Сап чак до Ангкор. Без чиято живителна течност не биха могли да съществуват.Тя пълнела широките ровове, а после се разливала в по-малките изкуствени езера, които символизирали свещените океани около митичния център на вселената. Но кой знае и би могъл да каже, че този център не е бил наистина именно тук, в Ангкор - древната столица на цяла Югоизточна Азия.
По публикацията работи: Симеон Идакиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Майки с колички и възрастни хора – част от дебата за достъпната среда

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" се обсъжда темата за достъпната среда за хора с увреждания , майки с колички и възрастни хора. Събеседник е Валентина Христова , представител на общността "Мостове" и майка на дете с увреждане, която разказва за кампанията "Задай посока". Основната цел на кампанията е да насърчи гражданите..

обновено на 02.10.24 в 11:54

Отвъд клетките: Значителен брой българи искат по-добро отношение към животните

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден", по случай Световния ден на селскостопанските животни и в навечерието на Международния ден за защита на животните, обсъдихме важни теми, свързани с отношението към животните и практики, които би трябвало да останат в миналото. Един от поводите за дискусията е неотдавнашното решение на Ветеринарния..

обновено на 02.10.24 в 10:51

Жителите на Своге и Божурище се обединяват срещу добива на злато

Жителите на Своге и Божурище се обединяват срещу добива на злато. В "Нашият ден" чуваме гласовете на граждани и представители на местната власт, както и откъси от филма "Призраци от мините – завръщащата се заплаха от рудодобив в община Своге". Събеседници в разговора са  Екатерина Петрова , адвокат и управител на клона на сдружение "Ти решаваш" за..

публикувано на 02.10.24 в 09:32
Центърът на село Арчар

От древния град Рациария до днешното село Арчар

Арчар е най-голямото село в област Видин, с население от около 2700 човека. То има двойно повече жители, отколкото общинския му център град Димово. Селото е разположено по поречието на река Дунав между градовете Видин и Лом. Населеното място е възникнало още по времето на Римската империя под името Рациария. Създадено е през II век като постоянна станция..

публикувано на 02.10.24 в 09:10

Етиката като инструмент за посрещане на бъдещето

Етически комисии, етически стандарти, етически кодекси биват формирани във все повече тясноспециализирани полета – медицина виртуални пространства, експерименти и прочее – като опит за превръщане на етиката в инструмент за взимане на решения.   Неизбежен ли е прогресът и дали онова, в което виждаме положителна промяна днес, няма да се окаже в..

публикувано на 01.10.24 в 12:10