Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дует „Ритон”: „Огън и дим” – историята на един от най-успешните български дуети

Здравко Желязков, Найден Андреев и Катя Михайлова (отляво на дясно). 
Снимка: Здравко Петров
След повече от 30 годишно присъствие на родната ни музикална сцена и днес най-популярният български дует „Ритон” продължава с благородно завиден успех да печели овациите на публиката. Стотици концерти у нас, продължителни турнета по света, няколко малки плочи, множество дългосвирещи плочи и албуми, безбройни участия в наши и световни песенни конкурси, в телевизионни и радиопредавания-това е част от стремежа на дуета към непрекъснато усъвършенстване.
Всичко започва през далечната 1975 г., когато Катя Михайлова и Здравко Желязков са студенти в тогавашния Естраден отдел към Българска държавна консерватория – София. Още от студентската скамейка двойката започва да се оформя като дует, а малко по-късно се обвързват и като семейство. След като се дипломират в консерваторията, за съвсем кратък период двамата работят под името „Студио 2”, след което официално започват да се афишират като „Ритон”.
Винаги лъчезарни, позитивни, преливащи от енергия и искрено раздаващи се на публиката, още с появяването си в края на 70-те години Катя и Здравко постигат наистина феноменален успех. С експресивността на динамиката, която двамата носят и най-вече с емоционалността на певческите си и артистични качества, дуетът оставя запомняща се следа в историята на българската попмузика. Тяхното изкуство винаги е поднесено с много любов и всеотдайност.
Ще разкрия и още подробности преди началния старт на дует „Ритон”, които малцина знаят. В края на 70-те години Катя и Здравко пеят предимно във вариететните програми в курортните комплекси. По това време Тончо Русев случайно чува техни изпълнения и впечатлен от атрактивното им сценично присъствие ги кани на личен разговор, след което им предлага среща с Иван Кутиков, тогава известен композитор и аранжор, по настоящем композитор на филмова музика в Холивуд. Срещата с Кутиков става причина новосформираният дует, но все още подвизаващ се под името „Студио 2”, да запише през 1980 г. с оркестър „София” първия си хит - песента „Трябва да чакаш” на Зорница Попова и Йордан Янков, аранжирана от Иван Кутиков. Безспорна е тук и заслугата на Зорница Попова, която винаги е подавала ръка на прохождащите млади изпълнители, подава я и на „Ритон”, залагайки в тях големи надежди. Същата година с нейната песен „Бургаски момичета” (текст Йордан Янков) дуетът участват на конкурса „Бургас и морето”, превърнала се в шлагер на фестивала, но неполучила награда.
След конкурса Иван Кутиков става основната причината дует „Ритон” да започне усилена звукозаписна подготовка около издаването на първата им дългосвиреща плоча, която в началото на 1981 г. „Балкантон” пуска в продажба, при това с огромен тираж. Плочата носи заглавието на станалата вече безспорен хит и неспираща да звучи от програмите на радиото песен ”Прегърни ме” (музика Тончо Русев, текст Димитър Ценов, аранжимент Иван Кутиков). Почти по същото време импресарска агенция „София” получава покана от Гостконцерт в Москва за участие на Катя и Здравко в международната концертна програма „Мелодия друзей”. Вече набралият огромна популярност дует поглежда сериозно и амбициозно към този ангажимент и така двамата се озовават на една от най-големите сцени наред с изпълнители от цял свят.
През 1982 г. започва усилена подготовка за втория албум на дуета. Те получават абсолютно доверие от Зорница Попова, Тончо Русев, Иван Пеев, Морис Аладжем, Атанас Косев, Янко Миладинов, Найден Андреев, Александър Йосифов, Иван Калчинов, Митко Щерев, които пишат специално за тях един от най-хубавите си песни, сред които: „Сърце зад три врати” – музика Зорница Попова, текст Йордан Янков, „Казали сме всички думи” – музика Александър Йосифов, текст Банчо Банов, „Замълчи” – музика Найден Андреев, текст Волен Николаев, „Хубаво е с тебе” – музика Морис Аладжем, текст Тодор Анастасов и др.
В края на 1983 г. втората дългосвиреща плоча на „Ритон” се появява под името „Сърце зад три врати” както у нас, така и в бившия Съветски съюз. Това е един от най-силните албуми на дуета, от който почти всички песни стават хитове и печелят класациите на БНР и БНТ. До края на 80-те години дует „Ритон” остават верни на традицията през 2-3 години да зарадват своите почитатели с нов албум, като третият и четвъртият се издават от „Балкантон” съответно през 1985 и 1988г. След окончателното разпадане на единствената у нас фабрика за производство на грамофонни плочи и с идването на „новото време”, дуетът продължава да издава албуми, на други носители.

Призванието:
През 1983г. в Рощок (Германия) дует „Ритон” се завръща с две награди – на журито и на публиката за песента „Знам море”. Успехът се повтаря и в Куба, където на фестивала във Варадеро, организиран от ОИРТ, за изпълнението на песента „Сърце зад три врати” (музика Зорница Попова, текст Йордан Янков, аранжимент Иван Кутиков) дуетът също получава награда на журито и публиката. Следващата 1984 г. Катя и Здравко представят България на фестивала в Дрезден (Германия) и получават трета награда за представената от тях песен „Послеслов” – музика Тончо Русев, текст Ваньо Вълчев, аранжимент Иван Кутиков. Специална награда за най-добро изпълнение на конкурса „Мелодия на годината” получават през 1987 г. за „Дон Кихот и Дулсинея”, музика Зорница Попова, текст Йордан Янков, аранжимент Румен Бояджиев, а през 1989 г. същият конкурс е спечелен от тях с песента „Накъдето ми видят очите”, музика Иван Пеев, текст Живко Колев, аранжимент Борис Чакъров.
В края на 1997 г. Катя и Здравко навършват 20 години на сцената. Този юбилей ще остане паметен за дуета и е ознаменуван с пореден албум, озаглавен „Болка от любов”, с включени 16 песни и голямо национално турне из страната с оркестър, с голяма вокална група, с балет „Роберта”, актьори и съвременна за онези години сценична визуализация (последната e „запазена марка” за дуета от самото му съществуване). Малко преди този юбилей, през август в „Слънчев бряг”, на фестивала „Златният Орфей” песента „Огън и дим”, композиция на Александър Кипров и Михаил Белчев в тяхно изпълнение им донася може би най-голямото призвание от песенен фестивал – Голямата награда, Златната статуетка. На следващата година, пак със същия авторски колектив, успехът е повторен и на конкурса „Бургас и морето” те отново взимат Голямата награда, но с песента „Пиратски кораб”.
Стремежът към актуалност винаги е бил сред основните приоритети на дует „Ритон”. Краят на 2003 и началото на 2004 г. Катя и Здравко хвърлят огромни усилия около реализирането на първите в историята на българската попмузика албуми на DVD носител. Така на 15.06.2004г. се появяват албумите: Riton – The best, включващ най-големите хитове, изпълнени на живо с оркестър и балет. и Riton - The best videoklips – най-добрите видеоклипове на дуета през последните 10 години.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програма на Еврокласик ноткюрно от 1 да 15 декември 2020

1 декември Изпълнения на латвийското трио „Ангеликус“ в състав: Сондра Леймалниеце (флейта) Елина Симкус( сопрано) и Лева Саблонска (арфа). 3.00 часа – Язепс Мединс (1877-1947), „Мечтание“. 3.05 часа – Язепс Мединс (1890-1966), „Вечер е“ (аранжимент Лева Саблонска). Изпълняват Елина Симкус (сопрано) и Лева Саблонска (арфа). 3.07 часа – Йохан Себастиан..

публикувано на 01.12.20 в 14:35

Фолклорен радиоблиц с Ива и Ева Валентинови

Те са две сестри, много еднакви и много различни. Музиката е третият елемент в тяхната роднинска връзка. "Радиото ми дава адреналин" – казва Ева Валентинова, а Ива Валентинова допълва – "Дава предизвикателства и много хоризонти. Познанства, които са изключително ценни, и много знания" Дали ще ни разкрият нещо различно за себе си, чуйте в..

публикувано на 01.12.20 в 08:38

„Полиевкт“ на Гаетано Доницети

29.11.1797 г. в Бергамо е роден Гаетано Доницети. 30.11.1848 г. в Неапол е премиера на операта „Полиевкт“ Чудесен повод програма „Христо Ботев“ да представи запис на тази малко позната опера на 29 ноември от 14 часа, тъй като никак не беше лесно да се избере коя от останалите 74 опери да прозвучи. Операта „Полиевкт“ е опера в три действия с либрето на..

публикувано на 29.11.20 в 08:00

Ви-Валди

Светът не вярва в стари богове. Светът не чака нова Богородица. Светът си знае като две и две какво е безизходица. Върти се нощем в тясното легло в безсъние хроническо и нявгашното пещерно тегло днес му изглежда весело, епическо. И стогодишните войни, и бутафорните нашествия, и тези реформаторски вълни без никакви..

публикувано на 28.11.20 в 11:20

„Зигфрид“, трета част на тетралогията „Пръстенът на нибелунга“

За трета поредна съботна вечер (28 ноември от 20 часа) ще имате възможност да се потопите в дълбокия свят на Вагнеровата музикална драма, защото Байройтският фестивал отваря своите архиви. Записите достигат при нас благодарение на сътрудничеството ни по линия на Европейския съюз по радиоразпръскване. На 30 юли 2015 година на сцената в Байройт Кирил..

публикувано на 28.11.20 в 08:00