Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В памет на Димитър Вълчев

Снимка: архив, БНТ
Всяка година по това време (около 3 юли – рождения ден на композитора Димитър Вълчев), звездният ни екип с удоволствие ви представя поредния носител на Наградата на фондация „Димитър Вълчев” за оригинална театрална музика към премиерна постановка за сезона. Предлагаме ви разговора на изкуствоведа Румяна Каракостова, член на журито на фондацията, с младия композитор Петър Дундаков, отличен за сезона 2011-2012 в категорията театрален спектакъл за възрастни.
И отново в памет на Димитър Вълчев припомняме немаловажния факт, че в края на 1983 година на сцената на НАТФИЗ се появява първата българска рок-опера, реализирана на сцена – със заглавие „Рицарят си ляга рано”. Представлението се явява дипломна работа на режисьора Огнян Купенов, а автор на текста и музиката е един млад художник и студент по архитектура на име Иво Венков, който е племенник на Димитър Вълчев – син на неговата родна сестра. В последните около 25 години Иво Венков живее в САЩ и упражнява професията на архитекта. Продължава обаче да пише и музика – дори сценична, като например серията балетни сюити „По-близо от Килиманджаро” от 2009, събрали изразни средства от класиката, джаза, рока и дори хип-хопа. През 2010 той решава да възобнови спектакъла от 1983 в условията на ултра-модерното студио на друг успешно реализиран в САЩ българин – Владимир Тодоров. Във възкресението на спектакъла участват и българските рокмузиканти Тенко Славов и Огнян Цолов, както и актьорите Никола Стефанов и Михаела Стойкова. Музиката е изцяло преаранжирана, готов е английски превод и анимирано видео-експозе на английски език, както и нова сценография и типажи на героите. Автор на английския текст е Грант Фабиан. Подготвя се и собствен сатиричен новинарски канал – GNN (Good kNight News), както и компютърна игра със съчетание на музика и екшън. В „Звездния експрес” можете да чуете част от интервю с автора на музиката и текста – Иво Венков.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музиката работи там, където думите не могат

Днес лечебните свойства на музиката са научно доказан факт с широко приложение не само в психотерапията, но и в редица други области на медицината и социалните дейности. „Всички ние обичаме музиката и ежедневно сме потопени в нея, но музиката е и научна дисциплина, терапия с целенасочено въздействие върху пациента, приложима от неговия..

публикувано на 21.09.21 в 08:25

„Музикамерон“ – нови пътища за камерната музика

Един нов и обещаващ проект изгрява на българския музикален небосклон. Това е сдружението за камерна музика „МузиКамерОн“ , основано от трима ярко изявени в своята област български изпълнители: виолистът Румен Цветков, виолончелистът Атанас Кръстев и пианистката Виктория Василенко. Основната идейна художествена концепция на тримата музиканти и..

публикувано на 18.09.21 в 12:15
Марио Диаз

Майсторски клас на Марио Диаз в Плевен

С два концерт – на 17 септември в Плевен в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“ и на 18.09 в София в зала „България“ ще завърши майсторският клас на преподавателя в „Моцартеума“ в Залцбург Марио Диаз. Диригент и на двата концерта ще бъде Найден Тодоров. В Плевен пристигнаха млади певци от Япония, Корея, Италия, Испания, Австрия, Германия...

публикувано на 17.09.21 в 09:41
Мария Принц и Карл-Хайнц Шютц

Обичате ли Брамс?

Това заглавие от романа на Франсоаз Саган е традиционно да бъде използвано, когато става дума за музиката на Йоханес Брамс. Ще го сторя и аз, защото хората, с които разговарям са негови страстни почитатели и то от много години. Това са флейтистът Карл-Хайнц Шютц и пианистката Мария Принц, които записаха и издадоха за „Наксос“ сонатите за кларинет и..

публикувано на 16.09.21 в 18:15
Адриан Прабава

Адриан Прабава отново дирижира в София

Първото гостуване на германо-индонезийския диригент в София е през 2016 година, когато представя със Софийската филхармония Четири скици за голям оркестър на Димитър Ненов, цигулковия концерт на Александър Глазунов със солист Тацуки Нарита и Симфония №4 на Густав Малер, а концертът е част от цикъла „Да вкусим небесните радости“. След година отново е..

публикувано на 16.09.21 в 16:05